Başbakan Aleksis Çipras Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos huzurunda Dışişleri Bakanı olarak ant içti.
Çipras kısa süren merasim ardından eski Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’tan bakanlığı devralmak üzere Dışişleri Bakanlığına gitti. Bugüne kadar yaptıklarını sıralayan Nikos Kocias, “Bakanlıktan ayrıldığım için aslında üzgün olmam gerekirdi, ama ben değilim, çünkü Makedonya konusundaki olumlu gelişmeler beni mutlu ediyor” dedi.
Nikos Kocias’ı Yunanistan’a sunduğu hizmetler için metheden Çipras, yaklaşık dört yıl boyunca ülkenin dış politikada kaydettiği başarılarındaki katkısı için teşekkür etti. Ayrıca onunla işbirliğinde olacağını ve yeni makamındaki sorumlulukları konusunda ona danışacağını ekledi.
16 Ekim Salı günü gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında Milli Savunma Bakanı ve hükümet ortağı Panos Kammenos tarafından Dışişleri Bakanlığına ait gizli ödenekleri kötü idare etmekle suçlanarak iftiraya uğradığını ileri süren Dışişleri Bakanı Nikos Kocias Başbakan’a istifasını sunmuştu.
Giderayak 12 mil açıklaması!
Eski Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, giderayak yaptığı açıklamada ülkenin batısındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline genişletmeye hazır olduğunu söyledi.
Ayrılma kararı aldığını görevini geçici bir süre için Başbakan Aleksis Çipras’a devreden eski Dışişleri Bakanı Kocias, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin batısındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline genişletmeye hazır olduğunu kaydetti.
Eski bakan Kocias, Yunanistan’ın karasularının 12 deniz miline genişletme planı için, “Yunanistan’ın (1947’de) On İki Ada’yı bünyesine almasından beri ilk defa olacak, ülkenin egemenliğini ilgilendiren çok önemli bir siyasi genişleme” ifadelerini kullandı.
Yunan Kathimerini gazetesine göre, Kocias’ın bahsettiği genişleme, İyon (İonion) Denizi’ndeki küçük bir ada grubu olan Diapontia Adaları’ndan, Mora (Peloponisos) Yarımadası ile Girit (Kriti) arasında yer alan Küçük Çuha Adası’na uzanan deniz bölgesini içeriyor.
Öte yandan Kocias, Dışişleri Bakanlığı’nın Yunanistan’ın egemenliğini Girit’in çevresinde de 12 deniz miline kadar genişletmeye hazırlandığını da söyledi.
Bu kararın alınması halinde, söz konusu 12 deniz mili genişliğindeki alan içerisindeki tüm gemicilik, balıkçılık ve sondaj faaliyetlerinin Yunanistan tarafından onaylanması gerekeceği anlamına geliyor.
Eski bakan, bu planlara ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Yunanistan’daki diplomatik çevreler Kocias’ın bu sözlerini ve Yunanistan’ın bu hareketini, Ege Denizi ve Akdeniz bölgesinde de uygulamaya koyma kararı öncesinde bir nabız yoklaması olduğu üzerinde görüş belirtiyor.
Yunanistan 12 millik karasuları Kararnamesini onaylama hazır. Girit zirvesinde Yunanistan-Mısır MEB bölgenin yıl sonuna kadar ABD ve Fransa’nın da desteğiyle belirlenme kararını almaları bekleniyor.
Öte yandan Türkiye tüm bu tehlikeli gelişmelerin farkında ve yakından takip ediyor.