Azınlık hakları alanında önden gelen uluslararası kuruluşlardan Avrupa Azınlık Hakları Grubu yöneticilerinden oluşan yabancı heyet Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını ve bölgedeki güncel gelişmeleri yerinde gözlemledi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 17-20 Eylül 2018 tarihlerinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesine çalışma ziyareti düzenledi. ABTTF’yi temsilen Başkan Yardımcısı Serdar Kalekoğlu, Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Fatma Ahmetcik’in iştirak ettiği çalışma ziyareti heyetinde Avrupa Azınlık Hakları Grubu (MRG Europe) Avrupa ve Orta Asya Birimi Başkanı ve MRG Avrupa Ofisi Yönetim Müdürü Neil Clarke ile MRG Europe Medya Programları Koordinatörü Anna Alboth yer aldı.
Müftü Şerif’i ziyaret
Çalışma ziyaretinin ilk gününde heyet ilk olarak Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin görüştü. Hemen ardından Gümülcine Faziletli Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı (BTTADK) İbrahim Şerif’i makamında ziyaret eden heyet, Batı Trakya’daki müftü sorununun tarihçesi hakkında bilgi edindi. Görüşmede, özerk yapıdaki müftülükleri basit devlet daireleri haline getirerek müftü makamını yetkisiz kılacak olması dolayısıyla Batı Trakya Türk toplumunun 28.08.2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararname taslağını tümden reddettiği ve geri çekilmesini talep ettiği heyete aktarıldı.
BTTÖB ve BAKEŞ ile ortak toplantı
Heyetin Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nin (BTTÖB) ev sahipliğinde BTTÖB, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) ile yaptığı müşterek görüşmede Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının ilkokul, ortaokul, lise ve yüksek öğrenim düzeylerinde karşılaştığı sorunlar ve talepler dile getirildi.
İsmet Kadı’yı ziyaret
Sonrasında Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı ile görüşen heyet, belediyenin sağladığı hizmetler hakkında bilgilendirilirken belediyenin sınırları içerisinde bir arada yaşayan Türk ve Yunan nüfusuna eşit muamele yaptığı kaydedildi. Görüşmede ayrıca, Belediye Başkanı Kadı’nın yakın geçmişte gözaltına alınarak tutuklanması olayının ayrıntıları aktarılırken kendisinin pek çok sebeple ifade vermeye çağrıldığı dile getirildi.
GTGB’yi ziyaret
Yassıköy Belediyesi’ne ziyaretin ardından Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne (GTGB) geçen heyet, isminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatılan derneğin tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
DEB Partisi’ni ziyaret
Ardından heyet Batı Trakya Türk toplumunun siyasi alandaki temsilcisi olan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezini ziyaret etti. Burada yapılan görüşmede, DEB Partisi’nin kuruluş tarihçesi ile Mayıs 2014’te yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki başarıları ve Yunanistan genelinde bağımsız adaylara da uygulanan %3’lük seçim barajı ile ilgili sorunlar aktarılırken Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin Batı Trakya bölgesine etkisine ilişkin istatistikler heyetle paylaşıldı.
Müftü Mete’yi ziyaret
Çalışma ziyaretini ikinci gününde heyet ilk olarak İskeçe Faziletli Müftüsü Ahmet Mete ile makamında görüştü. Görüşmede, Batı Trakya’daki müftülük sorunu, 240 İmam Yasası ve özerk yapıdaki müftülükleri yeniden yapılandırmayı ve müftülüklere yeni çalışma sistemi getirmeyi öngören Cumhurbaşkanlığı kararname taslağı hakkında heyete bilgilendirmede bulunuldu.
İTB’yi ziyaret
Ardından İskeçe Türk Birliği’ni (İTB) ziyaret eden heyet, isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan, bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) dava açarak kazanan derneğin devam eden hukuk mücadelesi ve çalışmaları hakkında bilgi edindi.
Cemil Kabza’yı ziyaret
Çalışma ziyareti çerçevesinde son olarak Mustafçova Belediye Başkanı ve BTTADK Başkan Yardımcısı Cemil Kabza ile görüşen heyete, nüfusunun tamamı Türk olan belediyenin çalışmaları ile Batı Trakya Türk toplumunun yerel düzeyde temsili hakkında bilgi verildi.