Türkiye’nin millileşme hamlesinin Marmara ayağını inşa eden SAHA İstanbul’un 3. Kuruluş Yıldönümü toplantısı, savunma sanayi zirvesine dönüştü. Savunma sanayine hizmet veren bürokratların, resmi kurumların ve özel sektör temsilcilerinin buluştuğu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, “Eğer bir girişimci bir Türk sanayisi bir şeyi yapabiliyorsa bir mühimmatı, bir silahı, bir İHA’yı, bir uçağı özel sektör yapabiliyorsa artık devletin oradan usulünce çekilmesi lazım ve o yapanları desteklemesi lazım” dedi.
SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Hasan Büyükdede Cumhurbaşkanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Başbakanlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman, Kale Grubu’nun Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyıldız SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Adil Nalbant ve Saha İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya pek çok bürokrat, Aselsan, Havelsan, Aspilsan ve TAİ’den üst düzey yöneticiler, savunma sanayiine üretim yapan SAHA İstanbul üyesi sanayiciler katıldı.
Karada, havada, denizde güçlü olmak zorundayız
SAHA İstanbul 3. kuruluş yıldönümünü toplantısının açılış konuşmasını yapan SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Hasan Büyükdede “SAHA İstanbul yönetimi olarak bugüne kadar Savunma Sanayi Müsteşarlığımızı bağlı tüm kurumlar, askeri fabrika ve tesisler, STM koordinasyonundaki deniz kuvvetleri fabrikaları ve TEİ, TAİ, Roketsan, Aselsan, Havelsan, Aspilsan gibi vakıf firmalarımız ile Tekirdağ’dan başlayarak İstanbul Gebze, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ve Düzce hattı içinde bulunan 65 bine yakın sanayi tesisimiz, tersanemiz, üniversitelerimiz arasında bir temas noktası, bir ara yüz olmayı hedefledik” dedi.
Dernek olarak şu ana kadar 270 firmaya ulaştıklarını ancak yıl sonuna kadar 300 firmaya ulaşacaklarına inandıklarını söyleyen Büyükdede şöyle devam etti.:
“Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada, çevremizde bu kadar petrol ve özellikle de doğu Akdeniz’de bulunan doğal gaz rezervleri durdukça, emperyalist ülkeleri ve onların şizofren liderleri bölgemizi bir gün FETÖ, bir gün DAEŞ, bir gün PKK – PYD, başka bir gün inanç farklılıklarımızı bahane ederek bizim güvenliğimizi daima zorlayacaklardır.”
“Karada, havada, denizde ve uzayda her an bütün gücümüz ve imkanlarımızla savunmaya hazır halde olmamız gerektiğini ve bunun da bir zorunluluk olduğunu biliyoruz” diyen Büyükdede sanayici ve iş adamlarının tüm imkan, yatırım ve insan kaynakları ile yerli milli, kendi kendine yeten bir savunma sanayi için hazır olduklarını söyledi.
Bunun için sanayicilerin talep beklediklerine dikkat çeken Büyükdede “Sanayicimiz, Savunma, havacılık ve uzay ile ilgili gerek mekanik ve elektronik gerek ham madde ve gerekse de yazılım ile ilgili konularda SSM’den, askeri fabrikalardan bölgemizde denizaltı ve çıkarma gemileri yapan tersanelerimizden, Roketsan’dan TAi’den, Aselsan’dan, Havelsan’dan ve benzeri vakıf şirketlerimizden gelecek her türlü talebe zaman ve finansman katkısı da iyi planlanarak yapabilecek güçtedirler ve inançtadırlar” şeklinde konuştu.
Bizim sanayicimiz kahraman
Başbakanlık Baş Danışmanı ve SAHA İstanbul’un kurucu üyelerinden Prof. Dr. Metin Yerebakan, SAHA İstanbul’un kuruluşuna neden olan sürecin 565 yıllık bir sanayi gelişim süreci olduğunu anlattı. Eskiden güçlü ordu, güçlü devlet anlayışı vardı. Ancak bu ilke şimdi yanlış. Güçlü bürokrasi, güçlü devlet doğru ilkedir” diyen Yerebakan, “Sanayide her kuşak değişiyor. Her kuşak kendinden bir önceki kuşağa göre dünyada rekabet edebilme potansiyeline sahip. Ben sanayicimizi kahraman olarak görüyorum. Bizim 2023 yol haritamız var. Bu yolda zaman menfumu olmadan çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Milli savunma sanayiini daha rekabetçi kılmak için en doğru adres kümelenmedir. Bizler SAHA İstanbul olarak büyük projelere imza atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sanayicinin gerek bürokraside gerek iş yapmaya, işini anlatmaya çalıştığı ortamlarda sık sık önünün kesildiğini, kendisinin de bu konuda pek çok deneyimi olduğunu anlatan Yerebakan savunma sanayinde bürokrasinin özel sektöre, özellikle yerli sanayiciye olan bakış açısının değişmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Devletin Sanayiciyle Yarışması Değil, Destek Olması Gerek”
Uzun yıllar sanayici olarak çalıştıktan sonra bakan yardımcısı olarak atandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu,
“Sizleri dertlerinden yıllarca çekmiş bir insanım. Türkiye’nin Microsoft’unu kurmak için geldim. Neler gördüm, neler çektim diyerek” konuşmasına başladı.
Türkiye’de eskiden devraldıkları düzenin sadece kamu kurumlarının öne çıkarıldığı, ülkenin kalkınmasının devlet kurumlarıyla yapılacağına inanılan bir düzen olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanının bunu kırmaya çalıştığını, Türk sanayicisinin artık çok daha fazla söz sahibi oluğunu söyledi. Bürokratlar iyi niyetle sadece kendilerinden öncekilerden öğrendiklerini yaptığını belirten Kavranoğlu şöyle devam etti:
“Türkiye’nin yürümeye çalıştığı bilim, sanayi ve teknoloji ekosistemi 30’larda 60larda gibi. Devletin büyük şirketler kurarak yapacağı kalkınacağı şeklinde. Bu sistem 1930’lerda doğruydu O zamanlar bir sanayicinin bir girişim yapıp Türkiye’yi kalkındırması mümkün değildi. O elbiseyi yenilemediğimizde 2023 hedeflerinize ulaşmamıza mani oluyor. 7 yıldır neden Türkiye Kore’nin Japonların yaptığını yapamıyor diye baktığımızda bunun nedeni sanayici bizim insanlarımız değil. Bunun nedeni sistem. Eğer bir girişimci bir Türk sanayisi bir şeyi yapabiliyorsa bir mühimmatı, bir silahı, bir İHA’yı, bir uçağı özel sektör yapabiliyorsa artık devletin oradan usulünce çekilmesi lazım ve o yapanları desteklemesi lazım”
Kavranoğlu “Bugün havacılık ve uzay teknolojileri anlamında kendi özgün teknolojilerini adım adım geliştiren, yerli ve milli ürünler üreten, dünyanın önde gelen üreticileri ile stratejik ortaklıklar kurarak, iş hacimlerini sürekli geliştiren firmalarımız var. Dünyanın pek çok ülkesinin yıllar öncesinden oluşturduğu gibi ülkemizde de uzay ve havacılık konusundaki çalışmaları destekleyecek ve koordine edecek, açık yasal yetkilerle donatılmış dinamik ve kurumsal bir yapıya ihtiyacımız var. Bu kapsamda ülkemizde bir uzay ajansı kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin özel bir programa tabi tutulması konusunda gerek özel sekter gerekse kamuda güçlü bir mutabakat olduğunu görmekteyiz” dedi.
Savunma sanayinde % 80 yerli olacağız
SAHA İstanbul üyesi Kale Grubu’nun Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay
Zeynep Bodur, Türkiye’nin dünyada en çok savunma sanayi için ithalat yapan 6 ülke durumundan 11. Ülkeye gerilediğine dikkat çekti. Bu rakamların savunma sanayinde ne kadar yol alındığına bir gösterge olduğunu belirten Okyay, grup olarak SAHA İstanbul’un yanında olduklarını söyledi.
Güçlü ve sağlam ekonomi için ekonominin çarklarının sanayici ve özel sektör ile dönmesi gerektiğini söyleyen Okyay, bu konuda istekli, sabırlı, azimli sanayici olması gerektiğini ifade etti. Okyay “Ülkemizin savunma sanayini % 80 oranında yerli kaynaklardan karşılanabileceğine inanıyorum” dedi.
Roketsan Olarak SAHA Firmalarıyla Çalışmaktan Mutluyuz
Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman konuşmasına “268 Saha üyesi yerine 2068 demek isterdim” diyerek başladı. Toyota’nın dünyada 171 bin yüklenici firması olduğunu , Roketsan’ın 2700 alt yüklenici ile çalıştığını belirten Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alpman, “birim katma değeri en yüksek 2. Sektör olan savunma sanayiinde üretimin yerlileşmesinin hem ülke çıkarları hem de sanayiciye sağlayacağı katkı anlamında çok önemli olduğunu söyledi. Ambargo yediğimiz ürünlerin Türkiye’de üretildiğini gördüğümüzde çok seviniyoruz. Bütün Anadolu’yu gezip firmalarla görüşüyoruz, aralarında bize üretim yapabilecek firmalarla tanışıyoruz. Bu nedenle Saha İstanbul’un yaptıklarını çok önemsiyoruz. Siz en önde ve en büyüksünüz. Diğerleri sizi takip edecek” dedi.
Alpman şöyle devam etti:
“TAİ, Aselsan, Havelsan, Aspilsan sizinle çalışmaktan çok mutlular. Devlet politikası da milli olmak yönünde hareket ediyor. % 87 milli, % 75 yerlilik oranını koruyoruz. Roketsan olarak 71’i Saha firması le çalışıyoruz. Bu rakamların çok çok artmasını diliyoruz.”
Kalkınmanın göstergesi sanayide gelişmişlik
Ulaştırma Bakanlığı havacılık Havacılık Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanligöz , savunma, havacılık ve uzay teknolojileri, bilgi ve teknoloji çağının lokomotif sektörleri olarak baş döndürücü bir hızla gelişmekte olduğunu, yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin geliştirilmesi sureti ile ülkelerin refah ve kalkınmasına öncülük ettiğini ifade etti. Kanligöz “Ülkelerin bu sektördeki yetenekleri, gelişmişlik ve liderlik seviyelerinin göstergesi haline gelmiştir. Savunma havacılık ve uzay sektörünü geliştiren ülkeler, refah ve güvenliklerini artırmakta, diğer ülkelere karşı azımsanmayacak düzeyde avantajlar kazanmaktadırlar” dedi.
“Savunma sanayinin her dalında, havacılık ve uzay sanayiinde firmalarımızı yönlendirmek, bilgilendirmek ve onlara rehberlik etmek süratiyle kümelenmeler oluşturan SAHA İstanbul’un ülkemizin milli üretimini yetenek ve kapasitesini arttırma yolundaki samimi gayretlerini yakından takip etmekteyim” diyerek konuşmasına başlayan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay şöyle devam etti.
Saha İstanbul öncülüğünde oluşturulan kümeler, sektörlerin ve firmaların ilişki ve uyumunu yöneten organizasyonlardır. Bu nedenle Saha İstanbul gibi kümelenmeler, kendi bölgelerinde adeta bir orkestra şefi niteliğindendir. Bu nedenle 2015 yılında kurulan Saha İstanbul, gerek ülke içerisinde gerekse uluslararası alanda 3 yıl gibi kısa zamanda saygın bir konuma ulaşmıştır. Dolayasıyla henüz katılmamış olan sanayicilerimizi ve işadamlarımızı emin adımlarla Saha İstanbul kervanına katılmaya, ülkemizin gücüne güç katmaya Türkiye Cumhuriyeti adına davet ediyorum.
“Sanayicilik kahramanlık olduğuna tüm kalbimle inanıyorum”
Konuşmasına “Sanayiciliğin kahramanlık olduğu tüm kalbimle inanıyorum” diyerek başlayan Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir “İşin tozuyla kiriyle pasıyla uğraşıp gece gündü çalışmanın dışında ödemeler nasıl ödenecek, işçisinin parası nasıl ödenecek, bu işin sıkıntılarını bürokrasi bilmiyor” dedi.
Müsteşarlığımın ilk günlerinde Savunma sanayinin merkezinin tamamen Ankara görüldüğüne şahit olduğuna, seçim afişlerinde dahi bunun öne çıkarıldığına dikkat çeken Demir, “İstanbul ve çevresi gibi bu kadar yoğun sanayi altyapısına sahip bir bölgenin savunma sanayinin dışında bırakılması abes olduğu gibi bugüne kadar bunun kimsenin dikkatini çekmesi de ayrı bir abeslikti” şeklinde konuştu. SAHA İstanbul ile bu durumun biraz geride bırakıldığını ifade eden Demir şöyle devam etti:
Bürokraside işine alıştığı şirketler iş veren ya da özel şirketlere iş vermeyen anlayışların yıkılması gerektiğine dikkat çeken Demir, sanayici ile birlikte yapılacak çalışmalarla bunu aşılabileceğini ifade etti. Demir “Bizim bir konuşmamız bir yol ise sizin konuşması ve duyulması çok daha etkili yok olacaktır” dedi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Adil Nalbant ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş bu yıl 13- 15 Eylül 2018 tarihleri İFM – İstanbul Fuar Merkezi’nde ilk kez gerçekleştirilecek SAHA EXPO, Savunma, havacılık ve Uzay Fuarı hakkında katılımcılara bilgi verdi.