Cumhurbaşkanı Pavlopulos Serez’den Türkiye’ye mesaj gönderdi, “Lozan Anlaşması ve uluslararası hukuka saygı duyulmazsa gerçek bir dostluk inşa edilmesi mümkün değil” dedi.
Serez bölgesi Emmanuil Papa Belediyesi tarafından fahri vatandaş ilan edildiği törende konuşan Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, “Biz Yunanlılar, geçmişin mücadeleleri ve fedakarlıklarının ayırmak için değil, bizlere ders veren birleştirici birer unsur olması için her şeyi yapıyoruz. Lozan Anlaşması ve uluslararası hukuka saygı duyulmazsa gerçek bir dostluk inşa edilmesi mümkün değil” dedi.
Cumhurbaşkanı Pavlopulos konuşmasında Türkiye’ye yönelik gönderdiği mesajda, Yunanistan’ın samimi bir dostluk ve iyi komşuluk istediğini ve Avrupa perspektifini desteklediğini vurguladı, ancak bunun aynı zamanda uluslararası ve Avrupa kurallarına saygı duymaları gerektiğini de belirtti.
Cumhurbaşkanı Pavlopulos özetle şu ifadeleri dile getirdi:
“Lozan Anlaşması ve uluslararası hukuka saygı duyulmazsa gerçek bir dostluk inşa edilmesi mümkün değil”
“Biz Yunanlılar, geçmişin mücadeleleri ve fedakarlıklarının ayrıştırmak için değil, bizlere ders veren birleştirici birer unsur olması için her şeyi yapıyoruz. Onlarla ortak noktalarımız bizi ayrıştıran şeylerden çok daha fazla. Dolayısıyla onlarla samimi dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri sürdürüyoruz ve Avrupa perspektifini destekliyoruz.
Ancak bu, o asgari şartlarına uyup uymadıklarını tarafından önceden varsayar, “Başkan karakteristik bu onların parçası saygı, uluslararası ve Avrupa hukuku, uluslararası ve Avrupa ilke ve kuralları içerir belirten belirtti.
Lozan Antlaşması hiç kuşkusuz, herhangi bir gri bölgeler olmadığını tanımladığından, gri bölgeler uluslararası hukukun hoş görmediği konseptlerdir. Avrupa müktesebatı kesinlikle şüphesiz bir şekilde Yunanistan’ın ulusal egemenliğini, sınırları ve toprak bütünlüğünü, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkesi olmamızdan ötürü de Avrupa’nın sınırlarını korumaktadır. Bu nedenle, Lozan Antlaşması’nın her ihlali, hem uluslararası hukukun hem de müktesebatın ihlalidir. Ve bu durum Türkiye’nin Avrupa yolunu desteklemiyor.
Bunun çok iyi anlaşılabilir olduğuna inanmak istiyorum. Karşılayacağımız Türk Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin başka bir çağı yaşamamızı başlatması ve her şeyden önce Türkiye’nin Avrupa yolunu bulmasına yardımcı olacağız.
Eğer, öncelikle Lozan Anlaşması, uluslararası hukuka ve uluslararası sözleşmelere, Deniz Hukuku’na ve geçerliliğini koruyan 1982 yılı Montego Bay sözleşmesine saygı gösterilmiyorsa, kabul etmeyenlere karşı genel olarak kabul görmüş uluslararası hukuk kuralları çiğneniyor, dikkate alınmıyorsa, o zaman gerçek bir dostluk inşa edilmesi mümkün değil.
Biz bunu kastediyoruz, dost ve iyi komşu olarak yaşamamız için her türlü çabayı gösteriyoruz.”