Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DEB PARTİSİ AZINLIK SORUNLARINI DİLE GETİRMEK ÜZERE YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

DEB PARTİSİ AZINLIK SORUNLARINI DİLE GETİRMEK ÜZERE YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

29
0

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi 24 Temmuz 2016 Pazar günü, Türk Azınlığın sorunlarını dile getirmek üzere bir yürüyüş eylemi düzenledi.

Eyleme başta Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri olmak üzere, İskeçe ve Gümülcine’den binlerce kişi destek verdi. Ayrıca eylemde Türkiye’de darbe girişimi lanetlendi.

DEB Partisi’nin şehir merkezinde Manesi 5 sokağında bulunan eski merkez binasının önünde toplanan Batı Trakya Türkleri, bayraklar sallayarak, pankartlar açarak Rodop eski valilik binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş burada yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Kıymetli halkımız, Dostluğu, eşitliği ve barışı şiar edinmiş uysal bir azınlığın mensupları olarak, 28 yıl aradan sonra, demokrasi ve yasalar çerçevesinde bir hak arama yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Amacımız bu ülkede eşit vatandaş olarak yaşamaktır. Ülkemiz Yunanistan’a emanet edildiğimiz Lozan Antlaşması’nın bize verdiği haklara sahip olmaktır. Bu amaçlar için sokaklardayız. Bizler kendi kimliğimizle tanınmak istiyoruz. Bu çerçevede, kendi kimliğimizle anılan tarihi derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını, bu derneklerimizin tekrardan tanınmasını ve Türk ismi ile yeni açılacak derneklere izin verilmesini istiyoruz. Eğitim haklarımızı, çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim verecek azınlık anaokulları ve ihtiyacımızı karşılayacak yeni azınlık okulları talep ediyoruz. Vakıflarımızın idaresinin azınlık insanının özgür iradesine bırakılmasını istiyoruz. Seçilmiş müftülerin resmi olarak tanınmasını istiyoruz. Halkımızın özgürce kendi imamlarını seçme hakkının tanınmasını istiyoruz. “240 İmam Yasası’nın” iptal edilmesini istiyoruz. Kamunun kapılarının eğitimli gençlerimize açılmasını istiyoruz. Bir siyasi parti olarak, bağımsız milletvekili adaylarına da uygulanan antidemokratik %3’lük seçim barajının iptal edilmesini istiyoruz. DEB Partisi Genel Merkezi’nden çalınan Dr. Sadık Ahmet’in hayatını kaybettiği trafik kazasında kullandığı aracın bulunmasını ve partimize saldırıda bulunanların yakalanarak yargı önüne çıkarılmalarını istiyoruz. Azınlık okullarında öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin anadilimiz Türkçe konuşmalarının engellenmesine karşıyız. Ekonomik ve yaşam kalitesi anlamında çoğunluk ve azınlık arasında oluşmuş farklılığın ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Ülkemiz Yunanistan’ın mutlu birer vatandaşı olarak yaşamak için eşit yurttaşlık haklarına sahip olmak istiyoruz. Dedelerimiz gibi bu ülkeyi her alanda müdafaa etmek, ülkemizin bekası için çoğunlukla birlikte hareket etmek ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz. Yıllarca çözüm bekleyen azınlık sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla hükümetin azınlık kurumlarıyla samimi bir diyalog süreci başlatmasını bekliyoruz. Son olarak, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de milletin özgür iradesiyle göreve gelen Cumhurbaşkanı’nı ve hükümeti görevden indirmek ve demokrasiyi sekteye uğratmak için yapılan hain darbe girişimini nefretle kınıyoruz. Dabeye hayır ve deomkrasiye evet diyoruz. Domokrasi şehitlerini bir kez daha rahmetle anıyoruz”.

Ardından DEB Başkanı Ali Çavuş’un Türkçe konuşmasını Ozan Ahmetoğlu Yunanca okudu.

Daha sonra Avrupa Parlamentosu’nda grubu bulunan DEB Partisi’nin de üyesi olduğu EFA’yı temsilen yürüyüşe katılan Giorgos Papadakis söz alarak, “Avrupa Partlamentosu’nda otuz yıldan beri faaliyet gösteren, 12 milletvekili bulunan EFA’nın iletişim müdürüyüm. Buradan basit bir mesaj vermek istiyorum. AP’deki 12 milletvekilimiz sizin de milletvekillerinizdir. Yunanistan, azınlığa karşı uyguladığı politikanın ne kadar yanlış olduğunu, insan hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi gerektiğini anlayana kadar bizler AP’de mücadeleye devam edeceğiz. Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekillerimizin sizin sesiniz olacağını bilmenizi istiyorum. Gelecekte yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEB Partisi’nin kendi milletvekilini seçmesini temenni ediyorum” görüşlerine yer verdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz