ABTTF, BM Evrensel Periyodik İnceleme Mekanizması çerçevesinde Yunanistan’ın ikinci incelemesine katıldı.
2-13 Mayıs 2016 tarihlerinde Cenevre’de yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) 25. Oturumu kapsamında Yunanistan’ın ikinci incelemesi gerçekleştirildi. İlki 2011 yılında gerçekleştirilen BM UPR inceleme mekanizması çerçevesinde Yunanistan’ın ikinci incelemesi 3 Mayıs 2016 Salı günü gerçekleştirildi. Yalnızca BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC)’de özel veya istişari statüye sahip sivil toplum kuruluşlarının gözlemci olarak katılmasına izin verilen toplantıya Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık iştirak etti.
Yunanistan: “Ekonomik kriz karşısında alınan önlemlerin insan haklarına etkisi olumsuz“
Yunanistan’ı temsilen İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreteri Kostis Papaioannou’nun ulusal raporu sunduğu incelemede Yunanistan, öncelikle ülkede son altı yılda çok ciddi bir ekonomik krizin yaşadığını ifade ederek kemer sıkma önlemlerinin insan hakları ve demokratik kuruluşlar üzerinde olumsuz etki ettiğini söyledi. Ülkede göç ve mülteci krizi konusunda yaşananları detaylı olarak aktaran Yunanistan, yalnızca 2015’ten bu yana ülkeye 1 milyondan fazla mülteci ve kayıtsız göçmen geldiğini söyledi.
İncelemede Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları da gündeme geldi.
92 devlet temsilcisinin söz aldığı incelemede Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ilgilendiren önemli konulardan biri olarak toplantı öncesinde Meksika’nın, azınlıkların ifade ve dernek kurma özgürlüğünden yararlanmalarını garanti altına almak amacıyla derneklerin kayıt edilmesi konusundaki mekanizmaların neler olduğu yönünde yönelttiği soruya cevaben Yunanistan, ulusal raporunun sunumunda ifade ve dernek kurma özgürlüğünün ayrımcılık olmaksızın tamamıyla korunduğunu ifade etti. Tüm bireylerin kökenlerini açıklama, dillerini konuşma, dinlerini yerine getirme ve geleneklerini sürdürme hususunda özgür olduklarını ifade eden Yunanistan, “Müslüman azınlığın yaşadığı Trakya’da” yetkili mahkemelerce kayıtlı ve engel olmaksızın faaliyet gösteren Müslüman azınlık dernekleri ve STK’ları olduğunu belirtti. 2008 yılından bu yana onlarca azınlık derneğinin kayıt edildiğini belirten Yunanistan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki üç kararı konusunda olası yasal değişiklikleri göz önünde bulundurduklarını belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), azınlığa yönelik nefret saldırıları olduğunu dile getirerek dini ve etnik azınlıklara yönelik nefret söyleminin kınanması tavsiyesinde bulundu. Peru Yunanistan’a, azınlığın din özgürlüğünü garanti altına alacak politikalar uygulamaya devam etmesi tavsiyesinde bulundu. Slovakya Yunanistan’ı, İnsan Hakları Ulusal Eylem Planı’nda yer alan eğitim ve din özgürlüğü ile ilgili tüm eylemleri uygulamaya çağırdı. Macaristan, Yunanistan’ın Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşme (FCNM) ve Avrupa Bölgesel veya Azınlık Dilleri Şartı’nı kabul etmesi tavsiyesinde bulundu. Makedonya, “Makedon Kültür Evi” davasını gündeme taşıdı, ülkedeki farklı gruplara mensup çocuklara yönelik ayrımcılığın son bulmasını istedi.
Türkiye’den Yunanistan’a Batı Trakya Türk Azınlığı konusunda bir dizi tavsiye.
Türkiye ise göçmenler, Müslümanlar ve Türk Müslüman azınlığa yönelik nefret söylemi ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için Yunanistan’dan sonuç odaklı önlemler almasını istedi. Türkiye, Atina’da cami yapımı ve Selanik’teki tarihi camilerden birinin dini ibadete açılarak her iki şehirde de Müslümanlar için mezarlık taleplerinin karşılanmasını talep etti. Müslüman Türk Azınlık tarafından seçilen müftülerin tanımasını ve vakıflar ile ilgili yasada değişikliğe gidilerek vakıfların kontrolü ve yönetiminde azınlığın söz sahibi kılınması tavsiyesinde bulundu. Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili AİHM’nin üç kararının yerine getirilmesini tavsiye eden Türkiye, iki dilli azınlık anaokulları açılması için prosedürün başlatılması ve yeni azınlık okulları kurulması tavsiyesinde bulundu. Son olarak Türkiye Yunanistan’a, 19. Madde ile Yunan vatandaşlığından çıkarılan yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’üne vatandaşlıklarını yeniden vermesini tavsiye etti.
3 Mayıs 2016’da ikinci incelemesi yapılan Yunanistan ile ilgili olarak UPR Çalışma Grubu, 6 Mayıs’ta Yunanistan raporunu, 9 Mayıs’ta yapılacak görüşmede ise devletlerin sunduğu tavsiyeler arasında Yunanistan’ın hangilerini kabul ettiğini açıklayacak, böylelikle Yunanistan’ın ikinci döngü raporu kabul edilmiş olacak.