Ana Sayfa Batı Trakya Haberler SYRİZA MİLLETVEKİLLERİNDEN EĞİTİM, ARAŞTIRMA VE DİN İŞLERİ BAKANLIĞINA SORU

SYRİZA MİLLETVEKİLLERİNDEN EĞİTİM, ARAŞTIRMA VE DİN İŞLERİ BAKANLIĞINA SORU

24
0

Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek’in de aralarında bulunduğu SYRİZA Partisi’nden 9 milletvekili, 2015- 2016 döneminde İkinci Şans Okulları öğrencilerinin zamanında mezun edilememesiyle ilgili Eğitim Bakanlığı’na soru önergesi sundu.

KONU: 2015- 2016 döneminde İkinci Şans Okulları öğrencilerinin zamanında mezun edilememesi.

İkinci şans okulları 18 yaşını doldurmuş, dokuz yıllık zorunlu eğitimlerini tamamlamamış yetişkinlere, Ortaokul diploması düzeye eşdeğer diploma almarı fırsatını sunar. Eğitim süresi iki yıl olup haftada 25 saat ders yapılmaktadır. Dersler Pazartesi’den Cuma’ya kadar akşam saatlerinde gerçekleştirilmektedir.

İkinci Şans Okulları ana hedefleri şunlardır:

Yetişkinlerin zorunlu eğitimlerini tamamlamaları

Eğitim öğretim sistemine bağlanmaları

Çağdaş bilgi ve beceri kazanmaları

İş bulmalarına veya işyerlerindeki durumlarını güçlendirmeleri

Kayıp ders saatlerini düzenleyen kararına çıklanmasından sonra ortaya çıkan duruma göre (Αρ. Πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016), toplamda 8 olan dönemlerden beşinin kaybedildiği İkinci Şans Okullarında öğrencilerin eğitimlerini tamalayıp diplomalarını alabilmekeri için altı aylık bır uzatma oldu.

Karar ilk olarak, eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin Eylül ayındaki kayıtlara yetişmelerini engellemele programlarını sekteğe uğratmakta, ek olarak ta, bu Bakanlık kararının uygulanması, öğrencilerin profesyonel lisans alma olasılığınısüresiz ertelenmekle işgücü piyasasına erişim hakkından (örneğin kasaplar, bakım tesisleri, vb), yoksun bırakmaktadır.

Bu öğrencilerin çoğunluğunun da mesleki yükümlülüklerini azaltmış olduğu ve günlük bazda okula seyahat masraflarını üstlendikleri ve çoğunluğunun da işşiz olduğu bir gerçektir.

Özellikle Rodop bölgesinde doğrudan etkilenen iki İ.Ş.O da özel sosyo-ekonomik özelliklere sahip, hassas,çokkültürlü bir alanda bulunmaktadır. Öğrencilerin büyük çoğunluğu şiddetli toplumsal dışlanma ve izolasyona maruz kalan, korunmasız ve savunmasız sosyal grupların bulunduğu Rodopun dağlık bölgelerindendir. Bu durum, öğrencilerin ulaşım masraflarını arttırmakta olup nasıl bir fedakarlıkla eğitim süreçlerine devam ettiklerinin bir göstergesidir. İ.Ş.O da eğitimlerine devam etmeleri sosyal dışlanma ve eşitsizlikleri kaldırmak adına ilk adımdır.Bu kararla birlikte, Bakanlık ikinci bir şanstan mahrum bırakmakla birlikte, kendi ayakları üzerinde durmalarını da engellemekte ve hem onların hem de bölge insanının güvenini kaybetmektedir.

Unutulmaması gerekir ki, öğrenciler tüm ders saatlerinde hazır bulunmuş olup hiç bir suçları olmamasına rağmen bakanlığın eylem ve eksikliklerinden kaynaklanan eksik ders programını takip etmişlerdir.Hatırlatılmalıdır ki, Genel sekreterliğin İ.Ş.O lara eğitimci atama kararı 30/12/2015 tarihinde alınmış olur, hukuki bie yanlış sonucu F.E.K’in yayınlanması iki ay gecikmiş ve eğitimciler 25/02/2016 tarihinde okullara yerleştirilebişmiş olup iki değerli eğitim ayı kaybolmuş ve böylelikle eğitim dönemini uzatma gibi haksız bir bakanlık kararıyla karşı karşıya kalınmıştır.

Diğer taraftan da İ.Ş.O larda devamlı olarak eğitimci atamalarının gecikmesi durumu olduğundan hiç bir öğrenci eğitimini 2017 Şubat ayında da tamalayabileceğinden emin olamamaktadır.

Böylelikle, öğrencilerin 15 Eylül 2015 ten beri olan ders saatinde bulunmaları ve istikrarları antipedagojik bir yöntemle cezalandırılmaktadır.

Eğitim süresini iki yıl öngören İkinci Şans Okullarına güvenilirliğin kaybolduğundan.

Bu kararın zaten var olan okul terketmelere katkıda bulunacağından.

Onümüzdeki yıl kayıt olacak öğrencilerin kayıtlarını yaptırmayabileceğinden.

Öğrenciler için istenmeyen bu sonucun, eğitimcilere ve yönetime de olmsuz olarak yansıyacağından.

Yukarki sebeplerden ötürü, daha önceleri de böyle durumlarda uygulanmş olan aşağıdaki programın uygulanmasını öneriyoruz.

Günlük saat takviminin iki saat arttırılması.

Toplu danışmanlık saatlerinin gruplara bölümlere verilip haftalık 2 saat tasarruf edilmesi.

Ayda iki Cumartesi ders yapılması.

Paskalya tatilleri süresünce ders yapılması.

Normal ders programının 29 Hazirana kadar uzatılması.

Öğrencilere ödevler verilmesi.

 

Bunlara dayanarak sayın Bakana sorulur:

Mevcut akademik yıl boyunca İkinci Şans Okulları öğrencilerinin eğitimlerinin sorunsuz ve zamanında tamamlanmasını sağlamak için ne yapacaksınız:

Soruyu yönelten Milletvekilleri

Ayhan Karayusuf

Mustafa Mustafa

Zeybek Hüseyin

Thiveos Nikolaos

Mitafidis Triantafillos

Barkas Konstantinos

Sevastakis Dimitrios

Seltsas Konstantinos

Tsirkas Vasilios

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz