Ana Sayfa Batı Trakya Haberler DAVUTOĞLU-ÇİPRAS YENİ SAYFA AÇIYOR

DAVUTOĞLU-ÇİPRAS YENİ SAYFA AÇIYOR

17
0

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük iş imkanları var ama en önemlisi bu iş imkanlarını hayata geçirecek en önemli unsur, iki taraf arasındaki dostluk ilişkisidir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük iş imkanları var ama en önemlisi bu iş imkanlarını hayata geçirecek en önemli unsur, iki taraf arasındaki dostluk ilişkisidir. Bakanlarımızın, bundan sonra da ailenin fertleri gibi karşılıklı temaslarla geleceğimizi, gelecek nesillerin dostluk köprülerini kuracağına inanıyorum. Çok önemli projeleri birlikte düşünüyoruz” dedi.

Başbakanlık İzmir Ofisi’nde gerçekleştirilen Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı heyet görüşmelerinin ardından taraflar arasında imza töreni gerçekleşti.

Tören sonrası Başbakan Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Yunanca “Hoşgeldiniz” diyerek başlayan Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, 2010 yılında ilk adımları atılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın 4’üncüsünün bugün çok özel mekanda ve çok özel bir günde gerçekleştirildiğini söyledi.

İzmir’in Anadolu’nun Ege’ye uzanan kapısı, Akdeniz’e uzanan penceresi ve Yunanistan’a en yakın noktadaki bir kenti olduğunu belirten Davutoğlu, “Burada dostluk mesajlarımızı, iyi komşuluk mesajlarını, Ege’yi, bir huzur ve refah bölgesi yapma irademizi birlikte sergilemiş ve deniz arasındaki iki dost ve komşu halkın birlikteliğini dünyaya göstermiş olduk” diye konuştu.

Bugünün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu hatırlatan Davutoğlu, kadınların gününü kutladı ve kadınların içinde olduğu toplantıların daha bereketli neticeler doğurduğunu ifade etti.

Toplantıda çok verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini aktaran Davutoğlu, ele alınan konuların, ilişkilerin derinliği ve kapsamını gösteren boyutlara sahip olduğunu söyledi. İki tarafın 11 bakanının katıldığı toplantıda işbirliği alanlarının tanımlandığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her bir bakanımız muhatabıyla yaptıkları görüşmelerle bu işbirliği alanının kapsamını, bundan sonra atılacak adımları ele aldılar. Hem de dün Avrupa Birliği Zirvesi’nde buraya geldik birlikte, dolayısıyla son gelişmeleri, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini, Suriye krizi ve bunun doğurduğu sonuçları ele alma imkanı bulduk. Hem de bundan sonraki gündemimizin ana maddelerini tespit etmiş olduk.”

Başbakan Davutoğlu, görüşmelerde bakanların kurdukları derin dostluk ilişkilerinin kendisini memnun ettiğini ifade etti.

İki ülke arasında önemli projeleri de toplantıda dile getirdiklerini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye ile Yunanistan arasında çok büyük iş imkanları var ama en önemlisi bu iş imkanlarını hayata geçirecek en önemli unsur, iki taraf arasındaki dostluk ilişkisidir. Bakanlarımızın bundan sonra da ailenin fertleri gibi karşılıklı temaslarla geleceğimizi, gelecek nesillerin dostluk köprülerini kuracağına inanıyorum. Çok önemli projeleri birlikte düşünüyoruz. Ulaştırma alanında Ege’nin iki yakasını daha çok yakınlaştırabilmek için çok güçlü bir irademiz var. İzmir ile Selanik arasında feribot seferlerinin başlaması için altyapı çalışmalarımız tamamlanıyor, inşallah iki güzel Ege şehri birbirine tarihte olduğu gibi bugün de doğrudan bir hat ile bağlanacak.”

Davutoğlu, İzmir, Selanik ve İstanbul arasında da hızlı tren çalışmasını gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Ayrıca Atina ile Ankara arasında doğrudan havayolu ulaşımı bulunmadığını farkettiklerini belirten Davutoğlu, “Türk Hava Yolları yetkilileriyle, Yönetim Kurulu Başkanı ile temas kurduk, inşallah Ankara ile Atina arasındaki uçuşlar en kısa sürede başlayacak. İki dost komşu ülke arasında başşehir arasında havayolu ulaşımının olmaması kabul edilebilecek bir durum değil. Ümit ederiz Ankara’dan Atina’ya, Atina’dan Ankara’ya uçan uçaklar burada İzmir’de oluşturduğumuz barış mesajını daha da güçlü bir şekilde taşıyacaklar” diye konuştu.

Anadolu ile Yunan adaları arasındaki ulaşımı da daha seri ve hızlı olmasının turizm açısından da önem taşıyacağına işaret eden Davutoğlu, bu durumun karşılıklı turist geliş gidişlerini daha da teşvik edeceğini kaydetti. Davutoğlu, iki ülke arasında turizm alanında çok geniş işbirliği potansiyeli bulunduğunu ifade ederek, ileriki yıllarda bunu geliştirmeye kararlı olduklarını söyledi.

ÇİPRAS: “Ortak sorunları aşarak halklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için adım atmak istiyoruz”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa’ya düzensiz göç akışını önlemek konusunda son derece kararlı olduklarını belirterek, “Bu konudaki irademiz kesinlikle tamdır” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa’ya düzensiz göç akışını önlemek konusunda son derece kararlı olduklarını belirterek, “Bu konudaki irademiz kesinlikle tamdır” dedi.

Çipras, Türkiye’nin ev sahipliğinde İzmir’deki Başbakanlık ofisinde yapılan Türkiye-Yunanistan 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK)

Toplantısı’nın ardından Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çipras, dinlerin, kültürlerin ve insanların buluşma noktası olan İzmir gibi tarihi ve kozmopolit bir şehirde ağırlanmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, gösterdiği misafirperverlik için Başbakan Davutoğlu’na teşekkür etti.

İzmir’in olumsuz anılarla hatırlanmasını istemediklerini dile getiren Çipras, “Ortak sorunları aşarak halklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlamak için adım atmak istiyoruz” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkileri daha ileriye götürecek pek çok ortak nokta olduğuna dikkati çeken Çipras, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) hayata geçirilmesi, iki ülke arasında uçak, feribot ve demiryolu seferleri başlatılması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi. Çipras, Meriç Nehri’ndeki taşkınların önüne geçilmesi ve yeni bir sınır kapısının açılması konusunu da ele aldıklarını ifade etti.

Görüşmelerde sığınmacı krizinin de gündeme geldiğini aktaran Çipras, başka bir ülkede daha iyi hayat bulmak için yola çıkan göçmenlerin Ege Denizi’nde yaşadıkları dramların her iki ülkenin kültürel değerleri açısından utanç olduğunu vurguladı.

“Bize kimse neyi, nasıl çözeceğimizi dikte edemez. Çözme konusunda son derece kararlıyız” diyen Çipras, kaçak göçleri organize edenlerin kaynaklarını kurutmak için gerekli tüm adımları atmakta kararlı olduklarının altını çizdi.

“Birbirimize tavır alarak bir şey kazanamayacağımızı biliyoruz” ifadesini kullanan Çipras, Suriye’de ilan edilen ateşkesin devam etmesi, barış ve demokrasinin tesis edilmesi, terörün sona erdirilmesi yönündeki çabaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Çipras, iki ülke arasındaki geri kabul anlaşmasını güncellediklerini de söyledi. Her iki ülkenin de ortak tavır sergileyerek, hukuk çerçevesinde kaçak göçmenlerin Avrupa’ya gitmesine engel olacağını dile getiren Çipras, yasa dışı göçe karşı verdikleri mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdüreceklerini belirtti.

Çipras, “Bu konudaki irademiz kesinlikle tamdır” dedi. Her iki ülkenin de yaşanan göçmen dramının sorumlusu olmadığını kaydeden Çipras, son derece insancıl bir yaklaşım sergileyerek on binlerce insanı misafir ettiklerini dile getirdi.

Yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs konusunu da değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade eden Çipras, sorunun BM kararları temelinde, AB çerçevesinde adil ve kalıcı bir şekilde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti. Çipras, çözümün, adada yaşayan Türkler, Rumlar ve diğer azınlıkların medeni koşullarda yaşama fırsatı sunması gerektiğini dile getirdi.

Çipras, Ege Denizi’ndeki durum ve hava sahası ihlalleriyle ilgili kaygılarını da ilettiğini kaydetti.

Bir gazetecinin iki ülke arasındaki kıta sahanlığı anlaşmazlığına ilişkin sorusu üzerine “casus belli” anlayışının 1960’ların anlayışını yansıttığını, halihazırdaki dostluk ve işbirliği çabalarıyla örtüşmediğini söyledi. Anlaşmazlığın çözümü için görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Çipras, ihtilafın diyalogla ve diplomatik yollarla çözülebileceğine inandığını vurguladı. Çipras, “Geçmişe ait bu casus belli gibi hususları geçmişte bırakmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Görüşmede Türkiye’nin AB üyeliğini de ele aldıklarını kaydeden Çipras, Türkiye’nin üyeliğinin Birlik için stratejik önemde, bölgedeki barışı ve istikrarı artıracak nitelikte olduğuna işaret ederek, “Türkiye’nin üyeliğini her zaman desteklediğimizi bir kere daha ifade ettik” diye konuştu.

Başbakan Çipras, bir soru üzerine düzensiz göçün önlenmesine ilişkin Türkiye’nin dünkü AB zirvesinde sunduğu teklifin büyük bir ciddiyet ve dikkatle ele alınması gerektiğini belirtti. İnsan kaçakçılarının engellenmesi kadar yasal süreci takip eden göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmalarını sağlamaları gerektiğini dile getiren Çipras, “Son derece önemli bir öneriydi. Zirvedeki durumu değiştiren bir öneriydi” şeklinde konuştu. Çipras, bir sonraki zirveye kadar bu öneriyi değerlendireceklerini ve sonuca varacaklarını umduklarını sözlerine ekledi.

KONAK MEYDANI’NI GEZDİRDİ, GEVREK İKRAM ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, basın toplantısından sonra Başbakanlık ofisinden ayrıldı. İki başbakan yürüyerek yakındaki İzmir Saat Kulesi’nin yanına gitti. Ahmet Davutoğlu Saat Kulesiyle ilgili olarak Çipras’ı bilgilendirdi. İzmir Saat Kulesi önünde poz veren iki başbakan, fotoğraf çektirdi. Davutoğlu ve Çipras ardından Konak İskelesi’ne doğru yürüdü. Bu sırada Başbakan Ahmet Davutoğlu, iskelenin yakınındaki bir satıcının tezgahından gevrek alıp, Yunan Başbakan Çipras’a beraberindeki diğer konuklar ile gazetecilere ikram etti. Çipras ikram edilen gevreği yedi.

İki başbakan daha sonra Konak İskelesi tarafına geçip, Konak Pier Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu yere kadar, samimi bir görüntü sergileyerek, deniz kenarından birkaç yüz metre yürüdü. İki başbakan Konak Pier Alışveriş Merkizi’nin önüne ulaştıktan sonra burada bekleyen makam araçlarına binerek, programlarının devamı için Swissotel Grand Efes’e geçti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz