Ana Sayfa Batı Trakya Haberler “KASIM KURBANI” BÜYÜK COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

“KASIM KURBANI” BÜYÜK COŞKUYLA GERÇEKLEŞTİ

20
0

Batı Trakya Türk Azınlığı‘nın yüzyıllardan bu yana koruduğu ve özenle her yıl yaşattığı “Kasım Kurbanı” etkinliği gerçekleşti.

Meriç (Evros) İli’nin dağlık Seçek bölgesinde asırlardır yaşayan BatıTrakyalı Türk toplumu her yıl geleneksel olarak Seyid Ali Sultan Dergahı yakınında bulunan Mürsel Bali Türbesi etrafında, Kasım Kurbanı diğer bir ismi ile “Mürsel Bali” Kurbanı etkinliğini bu yıl da 9 Kasım Pazar günü gerçekleştirildi.

Kasım Kurbanına T.C Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, eşi Hülya Akıncı, Muavin Konsoloslar Muavin Konsolos İrfan Çetin, Davut Ocak, Canay Kavuncu, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Milletvekilleri İlhan Ahmet, Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, DEB Partisi G. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Edirne Vali V. Mustafa Karslıoğlu, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Evros milletvekilleri Dimitrios Rizos, Natasa Gara, Dimetoka (Didimotiho)- Sofulu (Sufli)-Kumçiftliği (Orestiada) Metropoliti Damaskinos, Gümülcine Tütk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, T.Ü. Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Rıdvan Canım, Seyyid Ali Sultan Dergahı Koruma Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, Doğu Makedonya-Trakya  Bölge Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet’in yanısıra yüzlece kişi katıldı.

Etkinlik Seyyid Ali Sultan’ın oğlu Mürsel Bali’nin türbesi başında Edirne Müftülüğü görevlilerinden Hasan Cerrah’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim’le başladı. Duayı ise din görevlisi Nuri Böcek Bakan yaptı.

Tören alanında ise etkinlik Edirne Selimiye Camii İmamı Alp Can Çelik’in okuduğu Kur’an-ı Kerim’le başladı.

Protokol konuşmaları, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Koruma Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin’in teşekkür konuşmasıyla devam etti.

Araştırmacı-Yazar Ayhan Aydın Seyyid Ali Sultan’ın kimliğinden, üstlendiği görevlerden ve Alevi- Bektaşiler açısından önemine değindi. Trakya Üniversitesi’nin Seyyid Ali Sultan hakkında bilimsel etkinlikler düzenlemesini öneren Ayhan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek Türkiye’nin, gerek Yunanistan’ın ve Bulgaristan’ın yüzakı olan güzel insanlar! Piri piran Türkistan Ahmet Yesevi ekolünden gelen Hünkâr Pir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu’da dergâhını kurarken, “Yetmiş iki milleti bir nazar ile görün, sevin sevilin” demişti. Bu düsturu bu ilkesi, temellerini Kur’an-ı Kerim’den alan, Ehli Beyt’ten alan ve İslâm-Türk düşünce dünyasından alan tasavvuf felsefesiyle, Batıni İslâm yorumuyla şekillenmiş Anadolu’yu barıştan, kardeşlikten yana bir Ehli Beyt yurdu yapmıştı. Ve, o düşünce ekolünden yola çıkanlar aynen olun yolunda gidenler, Rumeli dediğimiz, Balkanlar dediğimiz bu coğrafyada da aynı sevgi ateşini yaktılar. Sönmez bir şekilde gönüllere girdiler, gönül kazandılar. Dertlilere derman oldular. Yaralı gönülleri onardılar ve bir yol yürüdüler. Bir yürüyüş eylediler, o yürüyüşün emanetini barış güvercinleri olarak bizlere emanet ettiler. Biz de bu barış şemsiyesinin altında bugün bir araya gelebiliyoruz.”

Programın devamında da özetle aşağıdaki knuşlmalar yapıldı:

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm:

“Bu yol erenler yolu, peygamberler yolu, aşıklar ve veliler yoludur. Bu yol sevgi yoludur. Sevgili Peygamberimiz efendimiz örnek alındı bu yolda. Bu Seyyid Ali Sultanlar ve alperenler, onun aşkıyla yola çıktılar, hiç yorulmadılar, hiç usanmadılar, önemli bir şey yaptılar…

Evet, ya Resülâllah, senin emanetlerin olan Hz. Hüseyin efendimizi, Hz. Hasan efendimizi biz de çok seviyoruz. Ve bu sevgiyi imanımızın gereği olarak görüyoruz. Onun için buradayız. Onun için bir ve beraberiz. Allah bu niyetimizi de kabul eylesin.

Gümülcine S.Müftüsü İbrahim Şerif:

“Burada da bugün Seyyid Ali Sultan’ın etkinlikleirne katıldı. Aslında ben etkinlik demiyorum. Bu insanlar buraya kardeşliği, dostluğu, güzelliği getirdiler. Ve buralara o peygamberin mesajını getirdiler. Onların bir çoğu burada yatıyor. Şu anda bizi görüyor ve seyrediyorlar. Buraya onlara bir Fatiha okumak için gelenlerden onlar çok razı. Onlar razı olduğu için, sizlerden biz de razıyız, Allah ta razı olsun. Uzaktan gelenlere yüreğinize, ayağınıza sağlık, Allah sizden razı olsun diyoruz.”

SYRIZA Evros Milletvekili Natasa Gara:

“Gelenek ve göreneklerimize saygı göstererek bunları kutlayabiliriz ve çok iyi bir işbirliğiyle bu zengin bölgede üretebilir ve yaratabiliriz.”

SYRIZA Rodop Milletvekili Mustafa Mustafa:

“Bu bölge tarihimizde gerçekten önemli bir yer tutmaktadır. Tahta kılıçlı gönüller fatihlerinin yaşayıp ömür sürdüğü; insanlığı, hümanizmayı, kardeşliği, yetmiş iki milletin birlikteliğini savunan insanların bölgesi. Bu açılardan bizim için çok önemli. Bu duygularla buraya geliyoruz. Gerçekten buradan fışkıran duygulardan feyz almak için burada bunuyoruz.”

SYRIZA Evros Milletvekili Dimitrios Rizos:

“Ben sadece herkesi selamlamak istiyorum. Seneye tekrar beraber olalım. Eğer imza için ellerim olsaydı, yoldaşım Mustafa’nın söylediklerini imzalardım. Çünkü bugün hepimiz için kardeşlik ve sevgi günüdür.”

POTAMİ Milletvekili İlhan Ahmet:

“Bizim dinimizde, İslâm’da, Kur’an’da birlik ve berberlik ile kardeşlik önemlidir. Cenab- Allah, insanları mezheplere, tarikatlara, boylarına göre, ırklarına göre ayırmamıştır. Allah’ın dini tektir. Bunun çok büyük önemi vardır sevgili canlar. Hepimiz tek olan Allah’a inanıyoruz ve onun rahmeti ve hidayeti altında ilerlemek istiyor ve barışa katkıda bulunmak istiyoruz…

Cenab-ı Allah bize inancın tek, insanlar tek, bunun dışındaki her türlü formalite bölmektir. Bunun dışına çıkmak Allah’ın dini ile   çelişiyor.

Batı Trakya’da ve dünyada birlik ve beraberliğimizin sembolü bugün burada. O yüzden hepinizi tekrar tebrik ediyorum. Bu birlik ve berberliğiniz için ve de yalnız Allah’a kul olduğunuz için, Ondan başka kimseye biat etmediğiniz için sizleri bir kez daha tebrik ediyorum.”

T.C. Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı:

“Sadece buralarda gönülleri değil, toprağı da abad etiler, insanlara yardım ettiler, tarım, ekonomi ve başka sahalarda çok önemli faaliyetler gösterdiler. Bu toprakların, bu ağaçların, taşların, toprağın dili olsa da bize anlatsa buralarda ne hatıralar var; ne güzel günler yaşandı, birlik beraberlik, insanlık, muhabbet adına ne büyük hatıralar buralarda icra edildi.

Buradan Selânik’e kadar uzanan topraklarda 267 tekke, dergâh ismine ne dersek diyelim olduğunu araştırmacılar bizlere söylüyor. Kimisi Mevlevi, kimisi Halveti, kimisi Cerrahi, kimisi Bektaşi. İsimleri ne olursa olsun, hepsi aynı mananın değişik ifadeleridir.

Bu gün de bizlere düşen, modern çağın önümüze koyduğu büyük sınamaları aşmak için o ruhu sahiplenmek ve ruhu tekrar canlandırmaktır.

Sizleri bu duygularımla selamlıyorum. Bu güzellikleri yaşayın, yaşatın ve çocuklarınıza da anlatın.”

Orestiada-Dimetoka-Sofulu Metropoliti Damaskinos:

“Bugün bana sizlerle görüşme imkanı verilmektedir. Zamanımızda diğer insanlarla görüşmeye ihtiyacımız vardır. Onların gözlerine bakalım ve diyelim ki: Hepimiz Allah’ın çocuklarıyız; bizleri hayata davet eden, iyi ve mutlu bir yaşam sürmemizi sağlayan ve gelecek hakkında umut besleyen.

Bugün burada bulunuyorum ve bayramınıza katılıyorum. Çünkü bayram görüşme demektir, toplumun yüzü demektir. Sizinle irtibat kurmak istiyorum. Sizin ve bizim mesajımız budur. Dini inançlarına bakmaksızın diğer insanlarla ilişki içinde bulunmak istiyorum. Size bir kez daha teyid ederim ki bu Trakya’nın güzelliğidir. Değişik kültürler ve dinler uyumlu bir şekilde yaşamaktadır ki geçmiş yıllarda da yan yana yaşamışlardır.

Bu güzelliği korumalı ve yan yanan yaşamalıyız.

Gelenek ve göreneklerinizi yaşattığınız için sizleri tebrik ederim. Bunu Hıristiyan kardeşlere de söylüyorum. Sizler de gelenek ve göreneklerinizi koruyunuz. Çünkü bu sizin gerçek yüzünüz ve kimliğinizdir. Bu aynı zamanda Trakya’nın kimliğidir. Gelenek ve göreneklerimizi koruyalım. ”

Edirne Vali V. Mustafa Karslıoğlu:

“Seyyid Ali Sultan gibi bir çok Anadolu ereni bizi geçmişi bugüne, bugünü geleceğe bağlayan önemli şahsiyetlerdir. Bundan 800 yıl önce Ahmet Yesevi Ocağında yetişip Horasan ereni olarak Anadolu’ya gelen Baba İlyas, Baba İshak, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Taptuk Emre, Yunus Emre birer manevi kale olarak Anadolu’nun Türkleşmesini ve İslâmlaşması adına büyük katkıları olmuştur. Bu   erenlerden Horasan ereni Ahmet Yesevi ocağından Lokman Perende’den ilim irfan alan Hacı Bektaş-ı Veli, bildiğiniz gibi güvercin dalında Anadolu’ya giderek Suluca Karahöyük’e yerleşip dergâhını kurarak; Türklüğün birliğini, dirliğini sağladı.

Bütün bunlar, Biz Anadolu erenleri Horasan’dan bir dal geldik, dal saldık ve bir millet olduk; Türk ulusu olduk, olarak yorumlanır.

Bilindiği gibi Alevi- Bektaşi anlayışında rivayet olunur: Pir Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli Osmangazi’ye kılıç kuşandırır ve aynı zamanda yeniçeri ocağının isim babasıdır.

Bu dergâhın haleflerinden olan Seyyid Ali Sultan, Balkanlar’a gelerek bugün bu topraklarda dergâhını kurarak; dostluğu, barışı, kardeşliği, insan sevgisini aşılayarak daha sonra da bu toprakların fethine büyük katkısı ve desteği olmuştur.”

Yapılan konuşmalardan sonra Edirne Müftülüğü’ne bağlı ilâhi korosu tarafından ilahiler seslendirildi. Etkinlik konuklara yemek ikramı ile sona erdi.

Haber kaynak: Rodop Rüzgarı.

G.Yayın Yönetmeni İbrahim Baltalı’ya teşekkür ediyorum. 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz