Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras, Yunanistan’ın, sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile çok yönlü işbirliği arzuladığını ancak Ege’de deniz sınırlarının Türk-Yunan ortak devriyeleri tarafından denetlenmesini kabul etmediğini belirtti.
Kutras, yaptığı yazılı açıklamada, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Ege’de sığınmacı kriziyle mücadelede Avrupa Sınır Muhafaza Birimi’nin (FRONTEX) Türkiye ve Yunanistan ile yakın işbirliği içerisinde çalışacağına ilişkin açıklamasını değerlendirdi.
Yunanistan’ın, sığınmacı ve mülteci kriziyle ilgili olarak yıllardır koordinasyonlu bir çözüm ihtiyacını vurguladığını belirten Kutras, bu çözümün FRONTEX’in desteklenmesi, Dublin II Anlaşması’nın yeniden gözden geçirilmesi, sığınmacıların geçiş ve kabul ülkelerinin desteklenmesi, yeniden geri dönüşle ilgili Türk-Yunan protokolünün ve AB-Türkiye Geri Dönüş Anlaşması’nın uygulanması şeklinde olması gerektiğini savundu.
Kutras, Atina’nın bu konudaki tezinin, “sorunun nedenlerinin incelenmesi ve AB’nin, sadece Suriye değil, Libya meselesi için de bir bütün olarak sistemli ve yapıcı şekilde adil ve demokratik siyasi bir çözüm için çalışması yönünde olduğunu” belirterek, “AB, büyük sığınmacı akınlarına maruz kalan ülkeler olan Ürdün ve Lübnan’ı desteklemek için de bütün bir strateji oluşturmalı” ifadelerini kullandı.
“Türk-Yunan ortak devriyesini düşünmüyoruz”
Yunanistan’ın sığınmacı kriziyle mücadelede Türkiye ile çok yönlü işbirliği arzuladığını ancak, bunun sadece bilgi alışverişi ve geri iade konularında mümkün olabileceğini belirtti.
Sözcü Kutras şöyle dedi:
“Yunanistan sığınmacı kriziyle daha iyi başa çıkmak ve yasadışı insan taşıma ağlarıyla mücadelede Türkiye ile çok yönlü işbirliği arzuluyor. Ancak, anlaşılacağı üzere bu, sadece bazı alanlarda, örneğin bilgi alışverişi, ya da geri dönme gibi örgütlenmiş alanlarda olabilir. Akdeniz ve Ege’de, Avrupa’nın sınırlarını koruyan Yunanistan, savaş sığınmacılarını deniz kuvvetlerine, ya da genel olarak silahlı kuvvetlerine devretmeyi asla düşünmedi. Ne de son zamanda basına yansıyan, deniz sınırlarında Türk-Yunan ortak devriyesi gibi daha önce duyulmamış fikirleri konuşabilir.”
Kutras, Yunanistan’ın, büyük maliyetler karşılığında kendi sınırlarıyla birlikte Avrupa’nın dış sınırlarını da koruduğunu ileri sürerek, Avrupa’nın Yunanistan’a olan desteğinin artırılmasını istedi.