İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 93. yıldönümünde bir panel düzenleyecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 93. yıldönümünde bir panel düzenleyecek. Göz yaşartan aile öyküleri ve mübadelenin etkilerinin anlatılacağı “93. Yılında Mübadele” adlı panel, 30 Ocak 2016 Cumartesi günü Ahmet Piriştina Kent Arvişi ve Müzesi (APİKAM)’nde.
Saat 14.00’te başlayacak panelin moderatörlüğünü, gazeteci yazar Nedim Atilla üstlenecek. Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Mert “Mübadele ve İnsan”, Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif Mandacı “Ulus Kurma Süreçleri, Nüfus Mübadeleleri ve Barışıklaşma”, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Temsilcisi Taner Yasav ise, “Mübadil Aile Öyküleri” başlığı altında konuşacak.
500 BİN TÜRK GÖÇ ETTİ
1923 yılında Lozan Barış Antlaşması’na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan, vatandaşlarının bir kısmını din esası üzerine zorunlu göçe tâbi tuttu. Nüfus mübadelesiyle 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Rum Anadolu’dan Yunanistan’a, 500 bin Müslüman Türk de Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Türkiye’de İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’da oturan Rumlar ile Yunanistan’da Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutuldu. Değişimin çok büyük bir bölümü, 1923 ve 1924 yıllarında oldu. 1930 yılında yapılan İnönü–Venizelos sözleşmesine kadar zorunlu göç uygulamasına devam edildi. Zorunlu göç, gerek Türkiye gerek Yunanistan ekonomilerinde, yaklaşık 20 yıl süren ağır bir krize de yol açtı.