Ana Sayfa Tarihte Bugün Yunanistan Tarihinde 26 Mayıs 1770 “Orlofika” İsyanı

Yunanistan Tarihinde 26 Mayıs 1770 “Orlofika” İsyanı

11
0

Yunanistan tarihinde “Orlofika” (Orloflar) olarak geçen ve 1821 öncesinde Yunanlıların Osmanlı’ya karşı dönemin en kanlı savaşlarından biridir. “Orlofika” aynı zamanda karakteristik tarihi anlardan biridir ve Yunanistan’ın 1821 ayaklanmasıyla da bağlantılıdır.

Yunanlılar tarafından Mora’da 1768-1774 Rus-Türk savaşı çerçevesinde Orlof kardeşler tarafından organize edilen, planlanan ve gerçekleşen, ancak 26 Mayıs 1770’te olduğu gibi hüsranla sona eren bir ayaklanmadır.

Aleksis Orlof Rus Ordusunun yönetimini alır. Kardeşi Theodoros Orlof 28 Şubat 1770 yılında Mani adasına gelir ve işte Osmanlı’ya karşı ilk isyan burada başlar. İsyancılar Mistra’yı ele geçirirler ve burada Nikolaos Psaros başkanlığında geçici hükümeti ilan ederler.

İlk başta isyanın başarıları Yunanistan’ın diğer bölgelerine de yayılır, Epir bölgesi, Girit ve Mora’nın diğer bölgelerine de.

1770 yılının Mart ayında Lakonia bağımsızlığına kavuştuktan sonra, Rus Yüzbaşı Barkof, Theodoros Orlof’tan aldığı emirle 8000 Yunan ve 50 Rus askeriyle Tripoliçe’yi işgal etmesi istenir.

Tripoliçe’ye yaklaştıkları anda Arnavut Türkler’den oluşan yaklaşık 1000 kadar deneyimli savaşçı asker Korint (Korinthos) kuşatmasını deler ve Tripoliçe’ye ulaşırlar ve şehrin savunmasını güçlendirirler.

Yunan tarihçilere göre Orlof isyanının sonunu da getiren savaş 1770 yılı 29 Mart’ta Trikorfa bölgesinde yaşanmıştır. Burada yaşanan yarım saatlik çarpışmadan sonra da Yunan isyancılar için sonun başlangıcı başlamıştır. Hüsrana uğrayan isyancılar silahlarını da bırakarak kaçmaya kalkarlar ancak büyük kayıplar vermişlerdir. Geri kalan az sayıda Rus da kayıklara binerek bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır.

Böylece 1821 yılı öncesinde Osmanlı’ya karşı 26 Mayıs 1770 yılında Orlof kardeşler tarafından başlatılan isyan hüsran ve mağlubiyetle sonuçlanmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz