1922 yılından sonra İzmir’de ilk defa mitropolit katılımıyla denizden haç çıkarma töreni yapıldı.
Türkiye Cumhriyeti Devleti’nin değişik dinlere mensup toplumların din özgürlüğüne yönelik tanıdığı serbestlik sınır tanımıyor. 1922 yılından bu yana ilk defa İzmir’e tayin edilen Mitropolit’in katılımıyla hiçbir engelle karşılaşılmadan devlet tarafından verilen izinle orada yaşayan Ortodokslara tanınan hak sonucunda, HZ. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü nedeniyle Konak bölgesinde denizden haç çıkarma töreni yapıldı.
Bu tarihi ana tanıklık eden katılımcılar hiçbir engelle karşılaşmadan dini törenlerini istedikleri gibi yerine getirdiler. Törene, 1922 yılından sonra İzmir bölgesine geçtiğimiz Eylül ayında atanan Mitropolit Bartolomeos katılarak Aziz Bukolos kilisesinde ayin düzenledi ve daha sonra da kutsal haçı denize atma törenini yönetti.
Törene Yunanistan’ın İzmir Konsolosu Argiro Papulia, Atina’dan Egaleo Belediye Başkanı Dimitris Birbas ve Egaleo bölgesinde faaliyet gösteren Küçük Asyalılar Derneği yöneticileri ve yaklaşık 800 Ortodoks katıldı.
Mitropolit Bartolomeos’un kutsal haçı denize atmasından sonra soğuk sulara atlayan beş kişi haça ulaşabilmek için kulaç attılar, ancak haçı Midilli’nin Plomari bölgesinden olan Lefteris Hrisomalos kaparak ödülün sahibi oldu. Kısa bir açıklama yapan evli ve üç çocuk babası Hrisomalos, “İzmir benim kalbimde, bugün bu tarihi an benim için büyük bir gurur. Allah hepimizi aydınlatsın” dedi.
Deniz kıyısına tören için kurulan plarformun hemen birkaç metre arkasında bulunan Yunanistan’ın yeni İzmir Konsolosluk binası üzerinde Yunan bayrağı dalgalanıyordu. Bilindiği üzere, İzmirli bir aile olan Emmanuil Kapetanaki ailesinin hediye ettiği yeni bina restore edilerek önümüzdeki Mayıs ayında hizmete açılması bekleniyor.
Aynı günün akşamı ise Konak Belediyesi’nin katkılarıyla Egaleo Küçük Asyalılar Derneği “Nees Kidonies” (Yeni Ayvalıklar) tarafından “Güzel Şehir İzmir…Güzel İnsanlar… O zaman ve Şimdi” isimli bir resim sergisi açıldı.
Sergi Yunanistan Kültür Bakanlığı, İzmir Konsolosluğu, Atina Eyalet Başkanlığı, Eyalet Bölgesel Fonu, UNESCO Yunanistan Ulusal Heyeti, Egaleo Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir Ortodoks Toplumu ve ATEİ Atinas’ın katkılarıyla gerçekleştirildi.
YORUM…….
Bu habere fazla yorum yapmayacağım. Ancak, Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili sadece “önyargılı” olarak haber-yorum yapan Tourkika Nea haber portalı yöneticileri ve bu haberleri Yunancaya çevirerek Yunanistan geneline servis eden yöneticilerin iyi okumalarından hariç güzel algılamalarını temenni ediyorum.
Batı Trakya’da Azınlık ve vatandaşlık haklarında son aylara herşey açıkça ve zoraki ve keyfi bir uygulamayla geriye giderken, Azınlık hakları elimizden bir bir alınırken, Türk devleti tarafından İzmir’de Ortodoks topluluğa bu kadar hoşgörü ve hakkın verilmesini nasıl yorumlayacaklar. Şahsen ben T.C. Devletini kalben alkışlıyorum. Demokrasinin ve insan haklarının gereğini yapıyorlar. Büyük Devlet anlayışının uygulamasını yerine getiriyorlar. Keşke benim ülkem olan Yunanistan da küçük devlet anlayışından kurtulabilse ve küçük işlerle uğraşmasa diyorum.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Terens Kuik beyefendinin de bu haberi okumasını tavsiye ederim. Nasıl olsa Batı Trakya’daki uzantısı olan kolları ona bu haberi ulaştıracaklardır. Keşke okusa ve demokrasiyle ülke nasıl yönetilirmiş görsün. Belki bizim üzerimize uyguladığı baskıcı politikadan vaz geçer. Olur mu? Bekleyelim görelim….