Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. κατέθεσε γραπτή εισήγηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών...

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. κατέθεσε γραπτή εισήγηση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το πρόβλημα του άρθρου 19

34
0

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης κατέθεσε μια γραπτή εισήγηση στην 18η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με θέμα “ Το δικαίωμα στην Ιθαγένεια και το πρόβλημα του καταργηθέντος 19ου άρθρου του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας”. Στην εισήγηση που κατέθεσε στα πλαίσια της διάταξης περί της Παγκόσμιας Περιοδικής Επιθεώρησης, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ τονίζοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα του άρθρου 19, απαίτησε από την Ελλάδα την εύρεση λύσης συμπεριλαμβάνοντας όλους τους παθόντες, είτε αυτοί ζουν σήμερα στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του ανιθαγενούς, είτε έχουν λάβει την ιθαγένεια άλλης χώρας.

 

Η ανιθαγένεια αποτελεί διάκριση

 

Στην εισήγηση, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ ανέφερε ότι δυνάμει του πρώην 19ου άρθρου του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (υπ. αριθμ. 3370/1955 Νομοθετικό Διάταγμα) και με την αιτιολογία της “διάθεσης μη επανόδου στη χώρα” των πολιτών “που δεν προέρχονται από Ελληνική εθνική καταγωγή”, έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια περί των 60.000 Δυτικοθρακιωτών Τούρκων. Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ επίσης ανέφερε, ότι λόγω της συμπεριφοράς αυτής, 200 άτομα σήμερα ζουν στην Ελλάδα ως ανιθαγενείς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αναγκαστεί να λάβουν την ιθαγένεια άλλης χώρας.

 

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ τόνισε τον άδικο χαρακτήρα του εξαναγκασμού των προερχόμενων από Ελληνική ιθαγένεια και σήμερα ανιθαγενών στην Ελλάδα, να ακολουθούν την ίδια διαδικασία για την απόκτηση ιθαγένειας όπως ένας οποιοσδήποτε αλλοδαπός. Αντίθετα στους ισχυρισμούς της Ελλάδας που περιλήφθηκαν στην Παγκόσμια  Περιοδική Επιθεώρηση (Έκθεση) της Επιτροπής Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (UPR),περί ύπαρξης νομοθετικών πρωτοβουλιών για την μείωση της ανιθαγένειας, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ τόνισε ότι αν και το Συμβούλιο Ιθαγένειας, μετά από πολύ καιρό, ξεκίνησε ξανά τις συνεδριάσεις της τους πρώτους μήνες του 2011, εντούτοις όμως, οι αιτήσεις ιθαγένειας συνεχίζουν να αιωρούνται μετέωρα.

 

Ως αντίλογο στους ισχυρισμούς της Ελλάδας, περί το ότι αυτά τα άτομα μετανάστευσαν από την χώρα και έλαβαν την ιθαγένεια άλλης χώρας με τη δική τους θέληση, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, δήλωσε ότι άσχετα με το αν τα άτομα αυτά δεν ζουν πλέον στην Ελλάδα, είναι ανάγκη μιας δίκαιης λύσης και γι΄αυτούς. Εξάλλου όπως τόνισε, τα άτομα αυτά, μαζί με την Ελληνική ιθαγένεια, έχασαν και επιπλέον δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς του Ευρωπαίου Πολίτη.

 

Πρόεδρος Χαμπίπογλου: Θα φέρνουμε το πρόβλημα του άρθρου 19 στην επικαιρότητα, επίμονα και σε κάθε πεδίο

 

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. δήλωσε: “ Το ζήτημα του άρθρου 19, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Πριν από λίγο διάστημα, ετοιμάσαμε ένα καινούριο πλάνο πρωτοβουλιών ως Ε.Ο.Τ.Δ.Θ σχετικά με το ζήτημα του άρθρου 19. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή των διεθνών οργανισμών στο πρόβλημα αυτό και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σκοπός μας είναι να τραβήξουμε την προσοχή όλων επάνω στους Δυτικοθρακιώτες Τούρκους που τους έχει αφαιρεθεί η ιθαγένεια με αυτόν τον αυθαίρετο τρόπο…Εξ΄αυτού και θα αναφερθούμε στο ζήτημα αυτό σε κάθε πεδίο”.

 

Την γραπτή ανακοίνωση της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. σχετικά με το θέμα μπορείτε να βρείτε στην σελίδα

http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=117&t=7.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz