Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Β. Κικίλιας: «Ο Τουρισμός πεδίο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις δυσκολίες»

Β. Κικίλιας: «Ο Τουρισμός πεδίο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας παρά τις δυσκολίες»

2
0

«Ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς και εποχές, κάποιες φορές δύσκολες αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι ο τουρισμός, τα ταξίδια, είναι αυτό το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του στο 9ο Φόρουμ Τουρισμού Τουρκίας – Ελλάδας και της 4ης Κοινής Επιτροπής Τουρισμού που διεξάγεται 17-18 Νοεμβρίου στην Σμύρνη.

Όπως είπε, νιώθει ιδιαίτερη χαρά που μετά από 10 χρόνια γίνεται εκ νέου η αντίστοιχη εκδήλωση της μικτής επιτροπής και μάλιστα με τρόπο εποικοδομητικό.

«Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι είναι και «δική μας επιδίωξη να αυξήσουμε τις πόλεις και τα νησιά που θα συνδεθούν ακτοπλοϊκώς» και επεσήμανε ότι «αν θα έπρεπε να ιεραρχήσω τις στοχεύσεις με βάση την πανδημία και με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα – όπου και οι δυο χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύοντας τα εθνικά συστήματα υγείας τους – είναι να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουμε το ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Τουρκία». «Οι επισκέπτες από την Τουρκία είναι καλοδεχούμενοι, ποιοτικοί τουρίστες και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αποστολή που τον συνοδεύει λέγοντας ότι είναι «πρακτικός άνθρωπος» για αυτό έχει φέρει μαζί του «τεχνοκράτες, επαγγελματίες, αεροπορικές εταιρείες για να συνεργαστούν μαζί σας και να έχουμε ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Στη σπουδαιότητα της ανάπτυξης συνεργασίας στον Τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Mehmet Nuri Ersoy, καθώς αυτή συμβάλλει θετικά στις καλές σχέσεις. Μίλησε για τη σημασία της προσωρινής βίζας και πώς αυτή διευκόλυνε τον Τούρκο ταξιδιώτη με προορισμό τα ελληνικά νησιά ενώ εξέφρασε την επιθυμία να αυξηθούν τόσο οι ακτοπλοϊκές όσο και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι οι δυο πλευρές του Αιγαίου προσφέρονται για τη δημιουργία συνεργασίας και ανάπτυξης της κρουαζιέρας ενώ μπορούν να δημιουργηθούν και κοινά τουριστικά πακέτα για τις δύο χώρες, απαντώντας στη σύγχρονη τάση των ταξιδιωτών από μακρινές χώρες που επιθυμούν να συνδυάζουν προορισμούς.

Ο Yalçın Lokmanhekim, Γενικός Διευθυντής του Πρακτορείου για την Τουριστική Προώθηση και Ανάπτυξη της Τουρκίας μίλησε για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού στη λεκάνη της Μεσογείου και ότι ο τουρισμός χτίζει γέφυρα φιλίας για τις δύο χώρες.

Στον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και ότι κατάφερε να αναπτύξει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα ως χώρα της ΕΕ και να δοθεί έμφαση στις τουριστικές περιοχές, αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας υπουργείου Υγείας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη χρονιά θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις ενώ υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι ο τουρισμός αντέχει επειδή υπηρετεί αξίες και επεσήμανε ότι η συνεργασία είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε τεχνολογία για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Να εστιάσουμε και να προβάλουμε την γαστρονομία των δύο χωρών, την υγιεινή κουζίνα και τον τουρισμό ευεξίας, να δημιουργηθούν κοινές δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος και να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε κατά την ομιλία του ο Mahmut Özgener, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία Μιχάλης Διάμεσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Δέσποινα Μπαλκίζα, o Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων πανεπιστημιακών, στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz