Ana Sayfa Türkiye | Dünya “Yunanistan Batı Trakya’da Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor!”

“Yunanistan Batı Trakya’da Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor!”

5
0

Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi’nden basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasında, “Yunanistan Batı Trakya’da Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor!” ifadelerine yer veriliyor.
ÖZERK BATI TRAKYA MÜZAKERE MECLİSİ’NDEN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 08.05.2019
Sayı: OBTMM-007
“Yunanistan Batı Trakya’da Uluslararası Hukuku İhlal Ediyor!”
Yunanistan aşağıda belirtmiş olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre Batı Trakya Türklerinin Özerklik haklarını gasp etmeye devam etmektedir.
1) 1830 Londra Protokolü
2) 2 Temmuz 1881 İstanbul Antlaşması
3) 14 Kasım 1913 Atina Barış Antlaşması
4) 10 Ağustos 1920 Yunanistan’daki Azınlıkların Korunmasına Dair Sevr
5) 1923 Lozan Barış Antlaşması
Örnek olarak “Yunanistan’daki Azınlıkların Korunmasına Dair Sevr” adını taşıyan antlaşmanın imzalayan tarafları Britanya İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Japonya ve Yunanistan Krallığıdır.
Dolayısı ile Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin özerklik haklarını gasp ederek aslında sadece kendi vatandaşlarını değil, Avrupa Birliği ile birlikte Birleşmiş Milletleri, özellikle de antlaşmalarda taraf olan Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Japonya’yı da karşısına almaktadır. Zira Batı Trakya, hem uluslararası toplumun, hem de Avrupa Birliğinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Yunanistan’a soruyoruz:
1) Batı Trakya Türklerinin özerklik haklarını gasp etmeye devam ederek Batı Trakya’yı sınırları içerisinde tartışmalı hale getirmekte olduğunun farkında mıdır?
2) Yoksa Batı Trakya’nın Bulgaristan ve Yunanistan sınırları ile ikiye bölündüğünün farkında olduğundan ve uluslararası hukuktan dolayı tartışmalı olan bu topraklardan kurtulmak istediği için mi bu şekilde davranmaktadır?
Bir toplum 100 yıl boyunca özerklik haklarının gasp edilmesine dayanamaz. Yunanistan bir karar vermeli, uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Aksi halde Batı Trakya Türkleri ya bir yol bulacak, ya da yeni bir yol yapacaktır.

Ferruh Özkan
Özerk Batı Trakya Müzakere Meclisi Kurucu Başkanı
İletişim: obtmm.basin@gmail.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz