Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunan Basını “Köpürüyor”, Atina’da Hayal Kırıklığı Yaşanıyor, Peki Türkiye “Düşmanlığı” Nereye Kadar?

Yunan Basını “Köpürüyor”, Atina’da Hayal Kırıklığı Yaşanıyor, Peki Türkiye “Düşmanlığı” Nereye Kadar?

1
0

Yunanistan ve yunan halkı artık gerçeği görmelidir. İnsan komşusu ile huzur, barış içinde yaşamak ister. Ama gelin görün ki Yunanistan deyim yerindeyse “Türkiye’yi bir kaşık suda boğmak” istiyor.

BİRLİK Gazetesi olarak, Yunanistan’da Yunan devletinin Türkiye’ye karşı uyguladığı politikaları vede Yunanlıların hastalık düzeyinde olan “Türk düşmanlığı”nı bilen bir gazete olarak, arşvimize bakarak teyid edebilirsiniz, yıllarca sürekli Yunanistan ile Türkiye dostluğu ve işbirliğinden bahsettik. Bugün yine aynı düşünceden vaz geçmiyor ve desteklemeye devam ediyoruz. Ancak Yunanistan’ın izlediği bu tutum ve sergilediği tavırlar anlaşılır gibi değil.

Oysa yunanistan ile Türkiye işbirliği başta her ülkenin yararına olacaktır, sonra da bölge barışına ve kalkınmasına büyük katkıları olacaktır. Tabii ki de Yunanistan bunu biliyor, ancak “esir” olduğu Okyanus ötesi güçler Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı kullanmaya devam ediyor. Bu durum böyle devam ettikçe Yunanistan ile Türkiye arasında sorunlar asla çözülemez, Yunanistan ve Yunan halkı bir ömür boyu ekonomik sıkıntı içinde kıvranmaya devam edecektir.

Şimdi de sıra yeni seçilen ABD Başkanı Biden de. Yunanistan umutlarını ABD’ye bağladı. Düşünce aynı, ABD bize yardım edecek, birlikte Türkiye’yi vuracağız. Aynı düşünce Mısır, İsrail, Fransa, BAE, Suudi Arabistan, son olarak da Hindistan gibi ülkelerden medet umarak Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışmak. Yine yanlış, yine hatalı seçim ve güzergah.

Brüksel’deki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden sonra Yunan basınına bir göz atın, herşey zaten açıkça belli olmaktadır.

“Yunanistan’ın Düşmanları Almanya-Bulgaristan: Borisov ve Merkel Türkiye’yi sonuna kadar desteklediler”.  

“Yunanistan’ın Düşmanları Almanya-Bulgaristan: Borisov ve Merkel Türkiye’yi sonuna kadar desteklediler. Fransa’dan Bıçak darbesi – Belharra’ları satın almadığımız için bizi desteklemedi. Zirvede herkes Yunanistan’ı boşalttı. Kamuoyunda ortaya çıkan yeni bilgiler, kimsenin Helenizmden yana olmadığını gösteriyor.” Diye sitem eden haberler yayınlandı.

Brüksel’deki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulanmasını isteyen Yunanistan ve Fransa istediğini alamazken, zirvenin sonuç bildirisinde yaptırım kararı yer almadı. AB’nin Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesinde stratejik çıkar olduğu vurgulanırken bu gelişme Yunan basınında öfkeyle karşılandı.

AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmazken, bu durum, Ankara aleyhine bir kararın çıkması için Avrupa Birliği’ni sürekli kışkırtmaya çalışan Yunanistan, Fransa, Avusturya ve Güney Kıbrıs’ın işine gelmedi.

Başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bazı ülkelerin daha geniş kapsamlı ekonomik yaptırım uygulanması çabaları karşılık bulmadı. Bu durum ise Yunan basınında öfkeyle karşılandı.

Pentapostagma gazetesi, “Fransa’dan “Bıçak darbesi” – Belharra’ları satın almadığımız için bizi desteklemedi. Zirvede herkes Yunanistan’ı “boşalttı”. Kamuoyunda ortaya çıkan yeni bilgiler, kimsenin Helenizmden yana olmadığını gösteriyor.” Diye sitem eden bir haber yayınladı.

Yunan Kathimerini gazetesi, Brüksel’den çıkan kararı “Türkiye için yumuşak hat galip geldi” başlığıyla duyurdu. Haberde “Türkiye aleyhine üçüncü bir yaptırım taslağı Perşembe gecesi geç saatlerde yapılan zirvede masaya yatırıldı” ifadesi kullanıldı.

Politico’nun ve konuya aşina olan diplomatlara dayandırılan haberde ayrıca, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in, “Avrupa Birliği’nin “eğer” ve “ama”larla saplanmış olması çelişkilidir” ifadesine yer verildi. Haberde zirvenin “umut verici” görünmediği ve “oybirliği olmadığı” ifadeleri de yer aldı. Kararların “Atina’nın istediği somut cevaptan çok uzak olduğu” vurgulandı.

Yunan Ta Nea gazetesi ise Türkiye’ye yaptırım çıkmadığını yazdı. 27 AB üyesi ülkenin liderlerinin toplandığını ve sabahın ilk ışıklarına doğru kararın alındığını söyleyen haberinde Ta Nea gazetesi, AB ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık tutulacağını yazdı.

İngilizce yayın yapan Greek City Times haber sitesi, sonuç bildirgesinde yaptırımlar konusundaki dilin birkaç değişiklik dışında aynı kaldığına vurgu yapıldı.Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmadı!

Yunan To Vima gazetesi ise, “Hükümet kaynakları “güçlü uyarı”dan bahsediyor ancak Avrupa Birliği Zirvesi’nden Türkiye’ye hafif yaptırımlar çıkıyor” denildi. “Türkiye için stratejik ilgi” ifadelerini kullanan To Vima’nın haberinde ayrıca, “Avrupa Konseyi’nin, AB’nin Türkiye ile işbirliğini ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiyi geliştirmedeki stratejik çıkarını yeniden teyit ettiğini” yazdı.

Yunan Avgi gazetesi de, Türkiye’ye yaptırım kararı gelmediğini “Yine yumuşak kararlar” manşetiyle duyurdu ve Miçotakis’in AB’nin “ama” ve “eğer”lere saplandığı ifadesini yineledi. Haberde, “Başbakan Miçotakis’in istediğinin aksine, Türkiye’ye yönelik sert yaptırımlar Zirve’nin masasında yoktu” ifadeleri kullanıldı. Zirve’den daha önce de Atina ve Güney Kıbrıs’ın istediği sonuçlar çıkmadığı hatırlatıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz