Ana Sayfa Köşe Yazıları Patrikhane’de Çok Önemli Bir Görüşme Gerçekleştirildi!

Patrikhane’de Çok Önemli Bir Görüşme Gerçekleştirildi!

14
0

BİRLİK Gazetesi olarak Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bir kez daha tebrik ediyoruz.

Demokrasi ve insan haklarına, özellikle de Lozan Barış Andlaşması ile emanet olarak koruma altına aldığı Rum Azınlığına yönelik bugüne kadar yaklaşımı ve var olan sorunların çözümüne yönelik atılan adımlar, özellikle Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından takdirle karşılanmaktadır. Aynı zamanda gıpta ile izlenmektedir.

Bugün günlerden 30 Ocak 2021 Cumartesi. İstanbul Rum Azınlığı ve Batı Trakya Türk Azınlığı açısından büyük önem ve anlam ifade eden bir tarih. Öyle ki, Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan “Ahali Mübadelesi Anlaşması” ile iki ülke arasında yaklaşık 1,5 milyon kişi yer değiştirdi. Türkiye’de sadece İstanbul ile Gökçeada ve Bozcaada’da oturan Rumlar, Yunanistan’da ise sadece Batı Trakya Türkleri mübadeleden muaf tutuldu.

İşte böyle bir tarihte, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 30 Ocak 2021 Cumartesi günü İstanbul’da Patrik Bartolomeos’u ziyaret etti. Bakan Ersoy’a bu ziyaretinde Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy da eşlik etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede Rum Azınlığı ilgilendiren önemli konular ele alındı.

BİRLİK Gazetesi’nin Patrikhanedeki kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre ele alınan konular şunlar:

Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması. Büyükada Rum Yetimhanesi’nin yeniden restore edilmesi. Trilye’deki kiliselerin restorasyonu ve Rum vatandaşların mal varlıklarının tespit edilmesi ve kendilerine iadesi. Mudanya ve Anadolu’nun birçok bölgesinde bulunan kiliselerin durumu ele alındı. Ayrıca Yunan nüfusun demografik yapısının daralmasını önlemek ve bunu güçlendirmek için gerekli iyileştirmelerin yapılması. Son olarak, Rum Azınlığa ait Vakıf İdarelerinde seçimlerin yapılması ve Encümen heyetlerinin görevlerinin uzatılması gibi önemli konuların ele alındığı belirtiliyor.

Ne diyebiliriz ki; darısı ülkemiz, vatanımız Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Azınlığına karşı, geç olsa da, bir iyi niyet hamlesinin yapılmasıdır. Bekleyelim ve görelim, sabırlıyızdır!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz