Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Γιώργος Καλατζής: «Διορθώνεται ένα λάθος»

Γιώργος Καλατζής: «Διορθώνεται ένα λάθος»

21
0

Οριστική λύση για την τακτοποίηση του τεμένους της Σμίνθης δόθηκε ύστερα από 6 χρόνια διακοπής της ανέγερσης εξαιτίας των αυθαίρετων εργασιών. Η υπόθεση που ξεκινά με την επιβολή ενός προστίμου μαμούθ ύψους 700.000 ευρώ που είχε επιβληθεί για πολεοδομικές παραβάσεις και πέρασε από πολλά κύματα μέχρι την οριστική επίλυση.

Την επίλυση του ζητήματος επισημοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλατζής, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας τη Σμίνθη, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.  

Ο Γκαλατζής συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Βακουφικής Επιτροπής Αδέμ Αδέμ και τον Ιμάμη του τεμένους και τους ενημέρωσε για τη λύση που βρέθηκε.

Γ. Καλατζής: «Το αυτονόητο δικαίωμα του χώρου προσευχής έχει πληγώσει τους κατοίκους. Διορθώνεται ένα λάθος»

«Η περίπτωση του τζαμιού στη Σμίνθη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για όλους μας και θα μπορούσε να αποτελέσει μια «μελέτη περίπτωσης»: Ένα αυτονόητο δικαίωμά τους , όπως είναι θρησκευτική ελευθερίας, που περιλαμβάνει το χώρο προσευχής, που προβλέπεται από το Σύνταγμα,  έχει καταλήξει να δημιουργήσει τόσο αρνητικές επιπτώσεις και έχει πληγώσει πολλούς περήφανους, φιλότιμους και εργατικούς ανθρώπους όπως εδώ στη Σμίνθη.» είπε ο Γενικός Γραμματέας στις δηλώσεις του και συμπλήρωσε ότι διορθώνεται ένα λάθος από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία ξέρει και να το αναγνωρίζει και να το διορθώνει.

«Ό,τι τύχη  επιφυλάσσεται για τις εκκλησίες, ισχύει για τα τεμένη  και τις Εβραϊκές Συναγωγές»

Ό,τι τύχη  επιφυλάσσεται για τις εκκλησίες, ισχύει για τα τεμένη  και τις Εβραϊκές Συναγωγές είπε ο Γ. Καλατζής και πρόσθεσε ότι αρχικά είχαν ζητηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί δεν υπάρχουν στην ορεινή περιοχή και στη συνέχεια ρυμοτομικό σχέδιο που επίσης δεν υπάρχει: «Όταν ζητάς κάτι που είναι γνωστό πως δεν υπάρχει, δημιουργούνται προβλήματα χωρίς λόγο» Όπως σημείωσε ο Γενικός η λύση έχει βρεθεί και απομένουν μόνο γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για να ανεγερθεί το τέμενος στη Σμίνθη και να μπορούν να προσεύχονται χωρίς προβλήματα οι κάτοικοι της περιοχής.

Αδέμ Αδέμ : «Ικανοποίηση για τις εξελίξεις. Σύντομα θα συνεχιστεί η ανέγερση»

Ο Πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής της Σμίνθης Αδέμ Αδέμ, ευχαρίστησε όσους βόηθησαν να προωθηθεί το πρόβλημα και να επιλυθεί κεντρικά. «Αυτό το τζαμί ξεκίνησε το 2003 και σταμάτησε εξαιτίας κάποιων αυθαιρεσιών αλλά όταν προσπαθήσαμε να το τακτοποιήσουμε, μας ζήτησαν τίτλκους ιδιοκτησίας που δεν υπάρχουν ενώ όταν ενταχθήκαμε στο Ν. μας ζήτησαν ρυμοτομικά σχέδια, που επίσης δεν υπάρχουν. Ο κόσμος περίμενε πολλά χρόνια να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα και είμαστε πολύ χαρούμενοι, σημείωσε ο Πρόεδρος.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz