Ana Sayfa Yunanistan Haber Karamanlis’ten Türkiye’ye “İnciler”

Karamanlis’ten Türkiye’ye “İnciler”

3
0

Kostas Karamanlis uzun bir aradan sonra sessizliğini Türkiye ile bozdu. Türkiye’ye göndermelerde bulundu.

Yunanistan Eski Başbakanlardan Kostas Karamanlis Selanik’te katıldığı bir etkinlikte ana konuşmacıydı. Karamanlis burada yaptığı konuşmada, “Gelecek yıllarda, karmaşık politikalar, kararlılık ve cesaret gerektiren büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağız, zor kararlar almamız ve bunları tutarlı ve disiplinli bir şekilde uygulamamız gerekecek” ifadelerini kullandı ve Türkiye hakkında konuştu. Karamanlis özetle şu ifadeleri kullandı.

“Tehdit ve şantajlara boyun eğecek değiliz.”

“Hiç şüphe yok ki, Evros’tan Kıbrıs’a kadar Türkiye açısından görünmeyen bir tırmanışla karşı karşıya kalıyoruz. Gerginlikler tasarlanmış ve sistematik. Artık Ankara’nın stratejik hamlelerinin neleri hedeflendiğini biliyoruz.

Geçmiş deneyimler, Yunanistan’ın, Türkiye’nin yaklaşımları tarafından sürüklenmemesi veya egemen haklarının ihlal edilmesine müsade etmemesi gerektiğini göstermiştir.

Sürekli uyanık ve hazırlıklı olmalı. Çünkü, yanılmayalım, egemen haklarımızı ve ulusal çıkarlarımızı savunmak kendi güçlü yönlerimize dayandırılmalıdır. Ulusal cepheyi pekiştirmek ve silahlı kuvvetlerimizin caydırıcı gücünü sağlamak gerekmektedir.

Türkiye ile ilişkilerimiz tutarsız yasadışı iddialarıyla zaman içinde deneniyor. Onlarla başa çıkmak ciddiyet, uzun vadeli planlama ve tüm cephelerde girişimler gerektirir. Yunanistan, bu iddialara karşı ana silahı olarak Uluslararası Hukuk’u seçti. Aynı zamanda, sorunu tamamen Yunan-Türk sorunu olarak değil, Avrupa-Türk sorunu olarak öne çıkarmak için sürekli çalışmalıyız. Ve yine de bölgedeki konumumuzu yükselten ikili veya çok taraflı stratejik anlaşmalara dayanan güçlü ittifakların temellerini atmamız gerekir.

Tüm komşularımızla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Diyaloga inanıyoruz. Hepimiz birlikte çalışmak istiyoruz. Ancak tehdit ve şantajlara boyun eğecek değiliz. Yunanistan, “OHİ” yıldönümü dolayısıyla da geçmişte söylendiği gibi, bugün de hukuka karşı güç gösterisini reddediyor.

Bize, “sorunu çözün, aranızda anlaşın” diye müttefiklerden veya ortaklardan gelen öneriler ve teşvikler, çok daha fazla yapılan baskılar, ulusal çıkarlarımıza karşıysa eğer asla kabul edilemez. Yunanistan’ın haklarını ve çıkarlarını savunmak bizim görevimizdir. Trakya’da, Ege’de, Kıbrıs’ta Hellenizm direnişi ölçülüyor. Ve dayanıklılığın büyük olduğuna, kararlı ve tartışılmaz olduğuna herkes ikna edilmelidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz