“Türkiye ile güven arttırıcı önlemlere evet, ancak ihlal etmeden.”
“104,6 Thema Fm” radyosunda Makis Pollatos ve Hristos Bokas’a konuşan Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, “Türkiye ile güven arttırıcı önlemlere evet, ancak ihlal etmeden” diyerek Türkiye’ye mesaj gönderdi.
Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos kendisine yöneltilen soruları özetle şu şekilde cevapladı.
“Türk araştırma gemisinin muhtemelen karasularımızda bulunması durumunda biz de bununla başa çıkmanın yollarını hazırlıyoruz, kayıtsız kalmayacağız. Bakacağız. Sadece yakından izleyeceğiz ve duruma ve davranışa göre çeşitli senaryoları işleyeceğiz. Ancak sizleri temin edebileceğim tek şey her ihtimale karşı kayıtsız kalmayacağız.
Sizlerin de anlayacağı üzere, bu konular hem dış hem de diplomatik politika ve dış ilişkiler ile ilgilidir. İlk söz Başbakan ve ülkenin dış politikasından sorumlu Dışişleri Bakanlığına ait. Savunma Bakanlığı olarak da bu senaryoların farkındayız.
Canlı iletişimin açık olması ve ikide bir üst düzey Türk diplomatlardan öylesine duyduğumuz yanıltıcı ifadelerden kaçınmak, her iki ülke arasındaki ilişkiler ve iyi niyet gösterilmesi açısından iyidir. Birbirimizi anlamamız, birbirimize saygı duymamız ve hepsinden önemlisi de uluslararası hukukun kurallarına saygı göstermeliyiz.
Türkiye’nin davranış politikası ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamaları, meseleleri nasıl gördüğü ile alakalıdır. Boğulma duygusu olarak algılanmaktadır. Bize şu anda Türkiye’de nasıl düşündükleri hissini veriyor. Kendilerini sıkışmış ve güvensiz hissediyorlar diyebilirim.
ABD tarafından F-35 savaş uçakları programının dondurulması Türkiye için bir darbe, bizim içinse olumlu bir gelişme. Ancak şu aşamada Yunanistan olarak biz ilgilenmiyoruz. F-16 ve Mirage savaş uçaklarımızın modernizasyonu önceliğimizdir.
Ülkemiz gerçek bir istikrar güç olarak algılanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan’ın istikrarlı bir müttefik olduğunun farkına vardı ve benzer avantajlar elde edeceğiz.
Yunanistan Kıbrıs’ın arzusuyla özdeşleştirildi. Ülkemiz Kıbrıs’ı dikkate alarak savunma şemsiyesi görevi görmektedir. Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki yasadışı eylemleri, Kıbrıs’ın ve bunun yanı sıra Avrupa Birliği’nin de haklarının ihlalidir.”