Ana Sayfa Yunanistan Haber Bugün Yunanistan’da “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet) Günü Kutlanıyor

Bugün Yunanistan’da “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet) Günü Kutlanıyor

43
1

Hıristiyanlık inancına göre Yunanistan Ortodoks Kilisesinin hagiolojisinde (Azizlik mertebesi) birçok aziz vardır. Genelde bunların isimleri Yunan isimlerinden oluşmaktadır. Ancak içlerinde tek bir isim vardır ki o da aziz olarak adlandırılır “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet).

Kiliseye göre her sene 24 Aralık tarihi “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet) günü olarak kutlanmaktadır.

Yunanistan Kilisesi Ahmet isimli vatandaşın “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet) oluşunu ve “Azizlik” mertebesine ulaşmasını kısacası şöyle tanımlıyor:

“Ahmet, 17. yüzyılda İstanbul’da yaşadı ve yüksek bir devlet dairesinde görevliydi. Padişah sekreterliğinde ikinci hattat olarak görev yapıyordu. Konumu, ona son derece ayrıcalıklı bir makam sağladı ve bu da onu Osmanlı devletinin başkentinin asil ve önemli sakinlerinden biri yaptı. Onur ve zenginlikten zevk alıyordu ve saygı görüyordu. O, İslam’ın tüm dini kurallarına bağlı kalan dindar bir Müslümandı.

Ancak bir Pazar günü İstanbul’da Patrikhane’de Patriğin yönettiği bir ayine katıldı. Burada patrik ayin sırasında Hıristiyanların üzerine şimşir yaprağı ile kutsal suyu atarken Ahmet bu su damlalarının Patrik’in elinden çıkan birer kutsal ışık olarak görüyordu. Ancak Ahmet’in kafasına hiç bir damla ve ışık gelmedi. Eve üzgün dönen Ahmet Hıristiyan olmaya karar verdi.

Sonraki gün işine gitti ve tüm Kilisedeki ayinde gördüklerini onunla birlikte sarayda çalışan iş arkadaşlarına anlattı ve aynı zamanda kendisinin de hıristiyan olmak istediğini söyledi. Bunun üzerine Ahmet’i saraydaki bulunan makamından dolayı kıskanan biri bu durumu Padişaha anlattı. Sultan derhal Ahmet’i cezalandırılmasını ve bir haftalığına aç susuz olarak zindana atılmasını emretti. Ahmet zindanda ne acıktı ne de susadı, sadece İsa’ya kendisini kurtarması, yardımcı olması için dua ediyordu.

Ahmet bir hafta sonra zindandan çıktı ve kendisine halen Hıristiyan olmakta kararlı olup olmadığı soruldu. Ahmet kararını değiştirmedi ve bu defasında da padişah derhal kellesinin koparılmasını emretti. Ahmet’in kellesi gövdesinden ayrıldı, bedeni bir tarafa kellesi bir tarafa düştü. Padişah tarafından gömülmemesi ve orada açıkta bırakılması emredildi. Ahmet’in cansız bedeni haftalarca çürümeden ışıklar saçarak infaz edildiği yerde açıkta durdu. Hıristiyan alemi bu durumun Ahmet’in İsa’ya inananların katında bir Aziz olduğuna karar verdi. Böylece 24 Aralık tarihi her yıl Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nde “Aziz Ahmet” (Agios Ahmet) günü olarak kutlanmaktadır.

Böylece Hıristiyanlığın inancı gereği ve Kilisenin uygulamasına göre, Ahmet isimli vatandaşı bu şekilde tanıtmaktadır, yüceltmektedir ve anmaktadır.

 

1 Yorum

  1. Ahmet ismi fazla tahrip edinmemiş olan incil’de geçer (Barnabas incili) ve Hz. Peygamberimiz’i müjdeler. Hz. Peygamberimizin yerdeki ismi Muhammed göklerdeki ismi ise Ahmed’tir. İncil ve tevratta son Peygamber olarak müjdelenmiştir????

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz