Ana Sayfa Yunanistan Haber “1996’daki İmia (Kardak) Sorunu Rastgele Olmadı”

“1996’daki İmia (Kardak) Sorunu Rastgele Olmadı”

3
0

Simitis, “Benim inancım 1996’daki İmia (Kardak) sorunu rastgele olmadı.” Dedi.

Yunanistan eski Başbakanlarından ve “Kardak Krizi”nin yaşandığı dönemde Başbakanlık görevini yürüten Kostas Simitis, Kathimeri gazetesinde yayınlanan makalesinde, “Benim inancım 1996’daki İmia (Kardak) sorunu rastgele olmadı.” Diyerek günümüzde Akdeniz’de hemen hemen her gün yaşanan olaylara dikkat çekti.

Simitis özetle şu ifadeleri kullandı.

“Benim inancım 1996’daki İmia (Kardak) sorunu rastgele olmadı. Türk yönetimi, Andreas Papandreu’nun hastalığının yol açtığı krizi ve daha sonra istifasını ve yeni yönetimin seçilmesini fırsat bilerek şaşırtabileceğinden yararlanmak istedi.

Bugün bu tür düşüncelerin Türk yönetiminde var olduğu göz ardı edilemez. Yunanistan’da seçimler nedeniyle yaşanan yoğun siyasi tartışmalar bu tür eylemler için elverişli koşullar yaratıyor. Türkiye bu dönemin, Yunanistan’ın kıyı bölgesinin hem de Yunan kıta sahanlığının sınırları üzerine kendi görüşlerini empoze etmeyi teklif edebileceğini düşünebilir.

Petrol ve doğal gaz sahalarının araştırılması için bir Türk gemisi zaten Kıbrıs kıta sahanlığına doğru yelken açıyor. Türkiye, Yunanistan’ın Yunan kıta sahanlığı olarak kabul ettiği, Türkiye’nin de Türk kıta sahanlığı olarak kabul ettiği bölgeye bir gemi göndermesi mümkün olabilir.

Yunanistan’ın müttefiklerinin negatif duruşunu ve karşı çıkmalarını tahrik etmek yerine, onları temkinli bir tutuma götürebilir. Böylece, var olan Yunan-Türk farklılıklarını sona erdirmeyi ve neticede Doğu Akdeniz’deki varlıklarını güçlendirme fırsatına sahip olduklarını düşünmelerini sağlayabilir.

Var olan belirsizlikler seçim sonrasında düzenlenmelidir. Olumsuz sonuçları olan risk her zaman var olacak, belki de her zaman hoş olmayan, ancak bölgede barışı garanti eden çözümler bulmaya çalışmazsak, gerçek olacaktır. Böyle bir çabada Yunanistan’a, hem Avrupa Birliği hem de ABD’nin desteği inancına sahibim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz