Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΤΟ “ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΙΣΙΚ” ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...

ΤΟ “ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΙΣΙΚ” ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

19
0

Το “Ταξίδι του Ισίκ” άρχισε με την δάδα που άναψε σε τελετή στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Μετά την πρώτη πηδαλιά οι ποδηλάτες μέσω της Αγίου Δημητρίου πήγαν στην πλατεία της πόλης και βγήκαν στον δρόμο για να συμπληρώσουν το πρώτο τμήμα ως την Ασπροβάλτα. Οι αθλητές θα διανυχτερεύσουν στην Ασπροβάλτα και το πρωί της 7ης Μαΐου θα κινηθούνε από τη Ασπροβάλτα προς την Καβάλα.

Μετά την Καβάλα το επόμενο στάδιο είναι πρώτα η Ξάνθη, αργότερα Κομοτηνή και από εκεί μέσω της Αλεξανδρούπολης θα φτάσουν στην συνοριακή πύλη των Ιψάλων. Τούς Τούρκους ποδηλάτες που μετέχουν στο “Ταξίδι του Ισίκ”, από την Θεσσαλονίκη ως την Ασπροβάλτα τους οδηγεί ένας Έλληνας ποδηλάτης.

Τα σχολεία Ισίκ είναι ένα από τα πιο καθιερωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τουρκίας και ιδρύθηκαν πριν 125 χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Ο επονομασθείς αυτός ως “Ταξίδι του Ισίκ” ποδηλατικός κύκλος που άρχισε σήμερα από την Θεσσαλονίκη όταν φτάσει στην İstanbul θα ενωθούνε μαζί του εκατοντάδες άλλοι ποδηλάτες απόφοιτοι των Ισίκ.

 

Στην τελετή που οργανώθηκε στο σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν ο Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη κ. Χουσείν Οζντεμίρ και η σύζυγος του, οι υποπρόξενοι και εργαζόμενοι του Προξενείου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σχολείων Φεϊζιγιέ Τουφάν Ντουρντούνογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του πανεπιστημίου Ισίκ καθηγητής Σιντίκ Γιαρμάν, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ισίκ καθηγήτρια Ναφιγιέ Γκιουνέτς Κιγιάκ και 21 απόφοιτοι του Ισίκ.

 

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ισίκ καθηγήτρια Ναφιγιέ Γκιουνέτς Κιγιάκ έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εφημερίδα Μπιρλίκ και στο TRT :

“Σίγουρα βρισκόμαστε σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο. Αρχίζουμε το ταξίδι μας μπροστά από τον Ατατούρκ που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Πολύ σημαντικό γιατί σε έναν πίσω δρόμο βρίσκεται το σχολείο μας το Φεβζιγιέ. Ο χώρος όπου βρισκόμαστε είναι πολύ σημαντικός και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Διότι ο ιδρυτής του βακουφιού του Πανεπιστημίου μας άρχισε εδώ ακριβώς πριν από 125 χρόνια με ένα δημοτικό. Για αυτό θεωρούμε σημαντική αυτήν την δραστηριότητα. Ευχαριστώ τον Πρόξενο μας στην Θεσσαλονίκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε για εμάς. Μας διευκόλυναν σε πολλά πράγματα εδώ. Για αυτό το λόγο εκφράζω εξ ονόματος του Πανεπιστημίου μου και των σχολείων Φεβζιγιέ την ευγνωμοσύνη μου”.

 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ

 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη κ. Χουσείν Οζντεμίρ, ευχαρίστησε το Δ.Σ του Πανεπιστημίου Ισίκ και τους αθλητές για αυτήν την σημαντική εκδήλωση.

 

Ο Πρόξενος Οζντεμίρ είπε τα εξής :

“Μοιράζομαι τον ίδιο ενθουσιασμό με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ισίκ. Επιθυμώ καταρχάς να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Δ.Σ. του πανεπιστημίου Ισίκ καθηγητή Σιντίκ Γιαρμάν και την πρύτανη του πανεπιστημίου Ισίκ καθηγήτρια Ναφιγιέ Γκιουνέτς Κιγιάκ, που επ’ευκαιρία της 125ης επετείου της ίδρυσης επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των σχολείων Φεβζιγιέ που έχουν γίνει το καύχημα του σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης μας, οργάνωσαν αυτήν την τελετή και το ταξίδι με τα ποδήλατα που αρχίζει από το σπίτι του Ατατούρκ και θα συνεχιστεί ως το Πανεπιστήμιο Ισίκ στην περιοχή Σίλε. Συγχαίρω επίσης όλους τους αθλητές μας που μετέχουν σε αυτό το σημαντικό και μακρύ ταξίδι. Πιστεύω πως μια τέτοια εκδήλωση συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και πως αυτό το συμβολικό ταξίδι θα δημιουργήσει γέφυρες φιλάς ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz