Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε έντονα τις αλόγιστες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε έντονα τις αλόγιστες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου»

3
0

Τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί Ισλάμ «αλόγιστες και προσβολή στη θρησκεία του Ισλάμ».

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αργά χθες βράδυ, που χαρακτηρίζει αλόγιστες και προσβολή στη θρησκεία του Ισλάμ δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμου.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και μιλώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, κ. Ιερώνυμος δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

Στο κείμενο της ανακοίνωσης του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «καταδικάζουμε έντονα τις αλόγιστες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι. Η ανώτατη θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην αντίληψη της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι λυπηρό το ότι προσβάλλεται μια θρησκεία ενώ όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής. Είναι ένα παράδειγμα του πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη σπέρνουν τους σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις»

To ΥΠΕΞ συνεχίζει: «Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η Ισλαμοφοβία. Οι λόγοι πίσω από τον αυξανόμενο ρατσισμό κατά του Ισλάμ και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες ήταν επίσης σημαντικές και ήταν ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz