Yunanistan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (YUNTÜRK) yazılı bir basın açıklaması yayınladı. Her yöne mesajlar içeren açıklamada Batı Trakya Türkleri’nin hak ve hukukuna, uluslararası sözleşmelere ve Batı Trakya’daki Müftüler ve Milletvekillerine de atıfta bulunuluyor.
BASIN AÇIKLAMASI
Sayı:201907-003
Yunanistan Seçimleri.
“Yunan halkının, 7 Temmuz Pazar günü gerçekleşen seçimlerde çok önemli bir taraf olarak oy kullanması sonucu siyasette yeniden, bize göre ( ESKİ) Yeni Demokrasi Partisi’ni iktidara taşımış olduğunu görmekteyiz.
Tabiri caizse, çok yakından tanıdığımız Yeni Demokrasi Partisi yıllarca Yunanistan Türklerinin, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın uluslararası hukuktan kaynaklanan ÖZERK’lik haklarımızın gasp yolundaki mimarı olduğunu belirtmek isteriz.
Yunanistan’da 60-70 senedir, Cunta döneminden önce başlayan asimile politikaları son dönemde tahmin edemeyeceğimiz boyutlara ulaşmış ve kontrolsüz hale gelmiştir.
Umut bağladığımız, her dönemde olduğu gibi son dönem milletvekillerimiz de istenilen performansı gösterememişlerdir.
Yunanistan siyasi iktidarları, maalesef Yunanistan Türklerine ve Batı Trakya’daki soydaşlarımıza YUNAN DERİN DEVLET POLİTİKALARI uygulamaktadır.
Yunanistan’ın yeni Dışişleri Bakanının husumet içindeki tavırları, iktidarlarının da yol haritasını göstermektedir.
Yunanistan Türklerinin bir beklenti içerisinde olduğunu üç vekilin bir araya gelerek son çıkan Müftüler Kararnamesine gerekli tepki adımını atmaları gerekmektedir.
Toplumun sosyal medyayı kullanarak aktiviteleriyle düşüncelerini ortaya koymaları, yüz yıllık çökmüş lüğe büyük katkı sağlayacağına inanmaktayız.
Büyükçekmece-İSTANBUL
Tel: 0545 353 32 77 – E.mail: yunturk@yunturk.org.tr
Derneğimiz Rumeli Balkan Federasyonu üyesidir.
Seçilmiş Müftülerimizin Dimetoka’ya Müftü seçilmesi konusunu ele almaları ve Başmüftü yolunu açmaları gerekmektedir.
Tam saha siyaset çalışmaları hızlandırılmalı, elimizi güçlü tutacak mekanizmalar vardır, bunları kullanacak oyuncular da vardır, daha fazla neyi bekliyoruz.
Lozan’a göre söz konusu olan MÜTEKABİLİYET ise, başkasından bir şey beklemenin manası yoktur, atacağımız adımlar bizim adımlarımızdır.
Lozan öncesini de hatırlatmakta fayda vardır. İki seçilmiş Müftümüz 1913 Atina antlaşmasına göre seçilmişlerdir.
Avrupa Birliği Üyesi Yunanistan’daki Türklerin Hukuki Statüsünü
1881 İSTANBUL
1913 ATİNA
1920 SEVR
1923 LOZAN ANTLAŞMALARI İLE DÜZENLENMİŞTİR
Bu antlaşmalarla sağlanmış HUKUKİ ÖZERKLİĞİMİZİ ortadan kaldırmaya çalışan Yunanistan’ı bir kez daha uyarıyoruz ve uluslararası hukuka uygun görevini yerine getirmeye davet ediyoruz.”
Ferruh ÖZKAN Genel Başkan