Türkiye ile olası bir savaş durumunda Fransa Yunanistan ile karşılıklı yardımlaşma memorandumu imzalamaya hazırlanıyor!
Yunanistan ve Fransa, Korsika adasında Kiriakos Miçotakis ve Emmanuel Macron’un 10 Eylül tarihinde bir araya geleceği toplantıda, 18 adet Fransız Rafale savaş uçağının satın alınması için bir görüşmenin yapılacağına kesin gözüyle bakılırken, Miçotakis ve Makron’un bir ön anlaşma imzalayabilecekleri de ileri sürüldü. Yunanistan’ın bu savaş uçaklarını alması durumunda ise Ege’de 10 yıl boyunca üstünlüğün Yunanistan’ın elinde olacağı belirtiliyor.
Eğer burada bir sonuca varılmaz ise 24-25 Eylül tarihleri arasında yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde veya hemen akabinde Miçotakis’in Paris’e giderek anlaşmayı imzalaması senaryoları üzerinde durulurken, bir başka senaryo ise anlaşmayı imzalamak üzere Macron’un Atina’ya gelebileceği söyleniyor.
Ancak en önemli iddialardan birisi de Yunanistan’ın Türkiye ile olası bir sıcak çatışma içine girmesi durumunda Fransa’nın Yunanistan’ın yanında yer alacağı ile ilgili bir yardımlaşma memorandumu imzalayacakları da ileri sürülüyor.
Yunan basınında çıkan bu sabahki haberlere göre, gelecek 15 gün içinde Doğu Akdeniz’de bir hareketliliğin yaşanması bekleniyor. Buna gerekçe olarak da, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Meis ve Rodos adası yakınlarına 5 mil kadar yaklaşması durumunda Atina’da kulislerde konuşulanlara bakılırsa Yunanistan’ın buna askeri anlamda karşılık vereceği belirtiliyor.
Yunanistan ile Fransa arasında karşılıklı imzalnması beklenen yardımlaşma meorandumu ile ilgili, bir AB üyesi devletin saldırıya uğraması durumunda diğer devletlerin her şekilde yardım etmesini şart koşan Avrupa Antlaşması’nın 42. Maddesine ve aynı zamanda bir müttefike saldırmanın herkese saldırmak anlamına geleceğini öngören NATO 5. Maddesine dayanandırılacağı belirtiliyor.
Macron bunu neden yapıyor?
Macron bunu neden yapıyor? Çünkü bir sonraki Fransız seçimlerindeki zaferinin ancak Doğu Akdeniz’de “patron” olduğunu gösterirse güvence altına alınacağına inanıyor.
İki ülke arasında imzalanacak olan anlaşmaya göre, ortak askeri tatbikatların artırılması ve Fransız gemilerinin Yunan limanlarına bağlanmasını içerecek. Ayrıca Macron, Doğu Akdeniz’de Fransız egemenliğini istiyor ve TOTAL şirketinin tüm enerji kaynaklarından yararlanmasını istiyor. Dolayısıyla da Macron’un Yunanistan’ı kullanarak tünelin sonunda Fransa’yı enerjik ve ekonomik olarak güçlü yapmak ve Almanya’yı da kenara koymayı amaçlıyor.
Atina’dan bakıldığında şu an bu pek mümkün görünmüyor, çünkü Yunanistan’daki ekonomik şartların gösterdiği fotoğraf karesi Yunanistan’ın Almanya’ya karşı gelemeyeceği yönünde.