Ana Sayfa Yunanistan Haber Yunanistan, Hindistan İle İlişkilerini Güçlendiriyor

Yunanistan, Hindistan İle İlişkilerini Güçlendiriyor

2
0

Türkiye’nin Pakistan ile işbirliği içinde içinde olması Yunanistan’ı harekete geçirdi ve Yunanistan bu defa da Hindistan ile işbirliği yapmak üzere harekete geçti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Hintli mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ile telekonferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Yunanistan ile Hindistan arasındaki ikili ilişkileri ve siyasi temasları güçlendirme ihtiyacının yanısıra uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuka bağlılığa vurgu yapıldı.

İkilinin görüşmesinde ele alınan bir başka konu ise, iki ülke arasında savunma sektöründe ve özellikle de teknolojik işbirliğinin güçlendirilmesinin ele alındığı ifade ediliyor.

Dendias görüşmede Hintli mevkidaşı Subrahmanyam’a Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında bilgi verdi ve Yunanistan’ın her türlü anlaşmazlığı her zaman uluslararası hukuka dayalı olarak barışçıl yollarla çözme çabası içinde olduğunu aktardığı belirtiliyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ise ülkesinin, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni deniz sorunlarının çözümünde bir temel olarak gördüğünü vurgulayarak, Hindistan ile Bangladeş arasındaki bir anlaşmazlığın çözümüne atıfta bulundu. Bakan Subrahmanyam son olarak, alınan karardan bağımsız olarak, her iki ülkenin de buna saygı gösterme ve tam olarak uygulama yükümlülüğü olduğunu ve yükümlülüğü olduğunu da sözlerine eklediği ifade ediyor.

İki ülke arasında Dışişleri Bakanı düzeyindeki en son görüşmenin yıllar önce yapıldığı için, bundan sonra kısa gelecekte şartlar elverdiğinde iki Bakanın Atina’da veya Yeni Delhi’de toplanmasına karar verildiği belirtiliyor.

Son olarak, yaklaşık 8 milyon Hintlinin yaşadığı ve Hindistan’ın iyi ilişkiler sürdürdüğü Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere, daha geniş bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği ve temasların geliştirilmesi olasılığının da ele alınarak incelendiği ifade ediliyor.

Atina’daki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Yunanistan ile Hindistan’ın 2021 yılının ilk yarısında ortak olarak askeri tatbikatlar gerçekleştirilmesi için iki ülkenin Savunma Bakanlarının ve Genelkurmay Başkanlarının altyapı çalışmalarını oluşturmak üzere bir çalışma takvimi belirlenmesinde mutabık kalındığı belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz