Yunanistan, İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Hindistan ile ilişkiler zincirini genişletirken, diğer yandan da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile de ortak savunma doktrini imzaladığı ileri sürülüyor.
Yunanistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, herhangi bir ülkenin toprak bağımsızlığının tehdit edilmesi durumunda, bir karşılıklı savunma işbirliği anlaşması, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Abu Dabi’ye yaptığı ziyaretin belki de en önemli sonuçlarından biri olarak gösteriliyor.
Yunanistan kaynaklarına göre, sözkonusu anlaşmanın, özellikle bu dönemde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de neden olduğu gerilimle ilgili bu noktada Yunanistan için büyük önem arz ettiği belirtiliyor.
Atina’daki önemli kaynaklara göre, Yunanistan ve BAE’nin güvenliğinin, egemenliğinin, birliğinin, korunmasının ve toprak bağımsızlığının mümkün olduğunca ve mümkün olduğu kadar savunulmasına ve sürdürülmesine katkıda bulunmak üzere iki tarafın da kararlılığı vurgulanıyor.
Aynı kaynaklar, bunun, ortak sınırları olmayan ve ortak müttefik örgütlere ait olmayan iki ülke arasında yasal olarak geliştirilebilecek en yüksek olan, tamamen savunma niteliğinde bir anlaşma olduğuna işaret ediyor.
1. Dünya Savaşı’ndan sonra Yunanistan böyle bir ilk anlaşma yapıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Yunanistan’ın benzer nitelikte ikili anlaşmalara girmediği vurgulanıyor.
Atina tarafından anlaşma hükümlerinin üçüncü ülkelere yönelik olmadığını açıkça vurgulansa da, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki hareketlerinin istikrarını bozmaya yönelik hareketler olarak değerlendiren Atina, Abu Dabi ile anlaşmanın bu düşünce temelinde imzalandığı açıkça belirtiliyor.
Miçotakis hükümeti bu anlaşmayı, Yunanistan’ın güvenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlendirdiği için önemli bir diplomatik başarı olarak görüyor.
İki ülke arasındaki anlaşma metni, BAE Başbakanı ve Veliaht Prens’in gözetiminde Abu Dabi’de iki ülkenin Dışişleri Bakanları Nikos Dendias ve Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan tarafından imzalandı.
Anlaşmanın uygulanması, gizli bilgilerin değiş tokuşu ve bir ülkenin askeri kuvvetlerinin diğerinin topraklarında konuşlandırılması amacıyla ortak komiteler tarafından izlenecek. Çok önemli bir diğer husus, BAE’nin Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerle çok taraflı oluşumlara katılımıyla ilişkilerin derinleştirilmesinin önemine vurgu yapılıyor.
Teknik ekipmanlarının eğitimi
Karşılıklı Savunma Yardımı Maddesi, temel amacı askeri kuvvetlerin konuşlanma ve yer değiştirmesini ve ilgili altyapının kullanımını kolaylaştırmak olan SOFA (Stat of Forces Anlaşması) türünün özelliklerine sahiptir.
Geçtiğimiz Ağustos ayında, BAE’ye ait dört adet F-16-E, Girit’teki SUDA Hava Üssü’nde bir ay boyunca ABD Hava Kuvvetleri ile birlikte tatbikatlara katılmıştı.
BAE’den teknisyenlerin Atina dışında Shimatari bölgesinde bulunan “Yunan Havacılık Sanayisi’nde (EAB) eğitimine ve Atina yakınlarındaki Yunanistan’ın en büyük tank eğitim kışlasının bulunduğu Avlona köyündeki Zırhlı Eğitim Merkezinde konaklama ve konuşlanmalarına karar verildiği belirtiliyor.
Geriye kalan tek şey Miçotakis hükümetinin amaçladığı stratejik görevi yerine getirebilmek için, bu savunma endüstrisini birlikte yükseltmek.