Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye’nin Müzakereleri Baltalama Tuzağına Düşmeyeceğiz”

“Türkiye’nin Müzakereleri Baltalama Tuzağına Düşmeyeceğiz”

1
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Real News gazetesine verdiği mülakatta, “İstikşafi görüşmelere iyi niyetle yaklaşıyoruz. Ama saf değiliz. Diğer tarafta gerçekten böyle bir niyet varsa, müzakereleri baltalamanın tuzağına düşmeyeceğiz.” İfadelerini kullanıyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Real News’e verdiği bir röportajda, Yunanistan’ın Türkiye ile aralarında tek fark olan MEB’in sınırlandırılması, Ege ve Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı konusunu uluslararası hukuka dayalı yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu yineledi.

Dendias, bir sonraki Atina’daki yapılacak olan istikşafi görüşmelerinin 62. turuyla ilgili olarak, Yunanistan’ın haftalardır tarihler önerdiğini ve Türkiye’nin yanıtını beklediğini söyledi. Dendias, “İstikşafi görüşmelere iyi niyetle yaklaşıyoruz. Ama saf değiliz. Diğer tarafta gerçekten böyle bir niyet varsa, müzakereleri baltalamanın tuzağına düşmeyeceğiz.” İfadelerini kullanıyor.

Bakan Dendias, geçen Aralık ayında Avrupalı ​​liderlerin, keşif temaslarını başlatmak ve sürdürmek için “Türkiye’nin kışkırtıcı eylemlerden kaçınması” gerektiğini vurguladığını hatırlattı.

“Oruç Reis” in üç aydır Doğu Akdeniz’e geri dönmemesinin hiçbir şekilde hem Yunanistan’ın hem de AB’nin Türkiye’ye “günahların bağışlanması” anlamına gelmediğine işaret eden Dışişleri Bakanı Dendias, “Türkiye’nin davranışları sürekli gözetim altında olduğu için bunu vurguluyorum.” İfadelerini kullanıyor.

Oşinografi gemisi Çeşme’nin Ege’den ayrılışını nasıl değerlendirdiği sorulan Dendias, Yunanistan’ın bunu daha önceden protesto ettiğini ve NAVTEX çıkarılmasının “yasadışı olduğunu” vurgulayan Dendias, “istediğimiz gerilimi azaltma çabasıyla uyumlu değil” vurgulaması yapıyor. Ayrıca, bu eylemin sadece gereksiz olmadığını, aynı zamanda iki devlet arasındaki ilişkileri olumsuz yönde yüklediğini söylüyor.

Bu bağlamda, aynı şeyin “Mavi Vatan” tatbikatının duyurulması için de geçerli olduğunu, bu tatbikat her yıl uluslararası sularda yapılsa da, hem şu andaki icrası hem de adından dolayı Yunanistan’a karşı dostça hareketler ve inşa etmeye çalıştığımız güven havası ile uyumlu değil.” İfadelerini kullanıyor.

Çeşme’ nin ayrılışının ve “Mavi Vatan” tatbikatının keşif temaslarının yürütülmesini etkileyip etkilemeyeceği sorulan Nikos Dendias, kışkırtıcı açıklamaların ve güç gösterilerinin yapıcı bir diyalog çabalarına yardımcı olmadığının açık olduğunu söyledi. Yunan tarafının bu sürecin devam etmesini istediğini ve “onu torpilleyecek olan bizler değiliz” dedi.

Mart ayı sonlarında AB zirvesinde sunulacak Türkiye’nin davranışları raporuna atıfta bulunan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye’nin bölgede yasadışı eylemlerde bulunduğunu, bunların Meriç’teki (Evros) olaylar, Yunan hava sahasının ihlalleri, savaş uçaklarının taciz uçuşları, Oruç Reis ve Maraş’taki “piknik” Mart ayı sonunda yapılacak AB zirvesindeki raporda yer alacağını söyledi.

Buna ek olarak, bu raporun kısıtlayıcı tedbirler getirme olasılığı için öneriler içermesi gerektiğini, ancak Türkiye tarafından olumlu bir gelişme yaşanırsa da, Avrupa-Türkiye ilişkilerinde bazı olumlu adımlar için öneriler de içerebileceğini belirtti.

İkinci olarak, Dendias, Türkiye’nin bir ay daha “iyi davranış” sergilediği izlenimine kapılmaması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin davranışlarının Mart ayından sonra da Avrupa Konseyi gündeminde kalmaya devam edeceğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı ile görüşme

Nikos Dendias, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin olarak, tartışmanın stratejik ortaklığa sahip ve aynı değerleri paylaşan iki ülkeye yakışan, güvenlik ve istikrar için çok dostane bir atmosferde yapıldığını söyledi.

Ayrıca, koşullar elverirse, ideal olarak sonbaharda Atina’da, değiştirilmiş savunma işbirliği anlaşmasının imzalanması amacıyla mükemmel ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesini görüştüklerini kaydetti.

Dendias, daha geniş çevredeki tektonik değişiklikleri ve Yunanistan’ın bölgede barış ve refaha önemli ölçüde katkıda bulunma ve aynı zamanda Ortadoğu ile Körfez arasında bir köprü olma şeklini görüştüklerini, diğer yandan da Balkanlar ve Avrupa’nın geri kalan kısmı ile de görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi.

Akdeniz’deki deniz bölgeleri

Dışişleri Bakanı Dendias, geçtiğimiz Haziran ayında Yunanistan ile İtalya ve birkaç ay sonra da Mısır ile bir MEB sınırlandırma anlaşmasının sonuçlandırılmasının yanı sıra, her zaman Uluslararası Deniz Hukuku’nun temelinde, Arnavutluk ile de aynı konuyu Lahey’e götürmek üzere anlaşma sağladıklarına dikkat çekti. Bakan Dendias, “her zaman Uluslararası Deniz Hukuku’na dayalı olarak, diğer Akdeniz ülkeleri arasında ilgili müzakerelerin başlatılması için tetikleyici olmuş gibi görünüyor” ifadelerini kullanıyor.

Dendias, Yunanistan’ın bu girişimleri memnuniyetle karşıladığını açıkladı, çünkü “temsil ettiği pozisyonun pekiştirilmesi: bu bölgelerin uluslararası hukuka dayalı olarak sınırlandırılması bölgedeki tüm devletler için tek yönlü bir yol.” Açıklamasında bulunuyor.

Türkiye-Libya mutabakatına atıfta bulunarak, Aralık 2019 Avrupa Konseyi ve dolayısıyla İtalya tarafından kınandığını hatırlattı.

Son olarak, Yunanistan’ın Libya ile ilişkileri ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Dendias, yeni geçiş hükümeti önderliğinde güçlenmelerini dört gözle beklediğini ve bu bağlamda, Trablus’taki Büyükelçiliği hemen yeniden açacak olan üçüncü Avrupa ülkesi olacağını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz