Ana Sayfa Yunanistan Haber Türkiye’nin İHA Kullanımı Atina’nın Başını Ağrıtıyor

Türkiye’nin İHA Kullanımı Atina’nın Başını Ağrıtıyor

7
0

Türkiye’nin İHA’lardaki liderliği kesinlikle Atina’da büyük bir baş ağrısına yol açıyor.

İHA’ların Türkiye tarafından günlük olarak kullanılması Atina’yı endişelendirmiş olacak ki ilk aşamada kiralama usulüyle Ege’de kontrollere başlamak üzere harekete geçti.

Yunanistan Savunma Bakanı öncelikli olarak İsrail’den Heron’ların kiralanması konusunu gündeme getirmiş ve sorunu bu şekilde çözmeyi amaçlamıştı. Ancak Yunanistan’ın ABD ile yeni tratejik işbirliği ilerleyinc de bu defasında devreye Amerika Birleşik Devletleri’nden MQ-9 Reaper’le girdi.

Diğer yandan da Yunanistan kendi İHA’sını yapma yollarını da aramaya başladı ve geçtiğimiz hafta 3 Üniversite ile görüşmeler başlamış bulunuyor.

ABD tabii ki öncelikle kendi çıkarları açısından Yunanistan’a ek olarak MQ-9 Reaper getirmeyi amaçlıyor. Şu an itibarıyla Larisa’da konuşlanan iki adet MQ-9 Reaper Yunanistan’ın kullanımına sunulmuyor.

Dolayısıyla da Yunanistan kendi imkanlarıyla üretmek istediği yerli İHA “Theristis” (Biçici) ile Ege Denizi’nde ihtiyaç olarak nitelendirilen kontrolleri başlatmak istiyor.

Ancak yerli İHA üretimi gerçekleşene kadar, Yunanistan ABD’den iki adet MQ-9 Reaper’i satın almayı hedefliyor. Bu nedenle de ABD’ye ait Larisa’da konuşlanan MQ-9 Reaper’in iki hafta boyunca deneme uçuşları yapması hedefleniyor. Deneme uçuşları 110. Hava Üsssü’nde Yunanlı subayların katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz