Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye’nin Davranışında Somut Bir Kanıt Görmedim”

“Türkiye’nin Davranışında Somut Bir Kanıt Görmedim”

3
0

Dendias, “Türkiye’nin davranışında bir değişiklik olduğuna dair somut bir kanıt görmedim” dedi ve topu yine Türk tarafına attı.

Ekonomist konferansında konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan’ın ilkelere dayalı bir dış politikası var, bu da bizim uluslararası hukuka ve uluslararası deniz hukukuna uygun faaliyet gösterdiğimiz anlamına geliyor.” dedi.

Bakan Dendias, Doğu Akdeniz bölgesindeki çoğu ülkenin, Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku’na uyması gerektiği konusunda Yunanistan’ın bu ilkeleri ve anlayışı paylaştığını belirterek, “Maalesef bir ülkede, Türkiye’de, kendi gerekçeleriyle bu ilkeleri paylaşmayan bir azınlık var” ifadesini kullanarak Türkiye’yi suçladı.

Doğu Akdeniz’deki mevcut durum hakkında kendisine yöneltilen soruya Dışişleri Bakanı Dendias, bu yılki gerilimlerin geçen yıl ile aynı seviyede olmadığını söyledi. Dendias, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ziyareti ile ilgili ise “ne olacağını göreceğiz” dedi.

Ayrıca Dendias ek olarak, “Daha az gerilimle karşı karşıya olsak da, Türkiye’nin hem davranışlarında hem de inançlarında bir değişiklik olduğuna dair somut bir kanıt görmediğimi üzülerek söylüyorum. Bu da, Uluslararası Hukuku, Uluslararası Deniz Hukukunu onaylamaktır” dedi.

Dendias, 19. yüzyıl yaklaşımının, silahların etki alanlarının 21. yüzyılda oynayacak hiçbir rolü olmadığı mesajını yineledi. Aynı zamanda Yunanistan’ın, Türkiye’yi bu mimariye ait olmayan bir şey olarak görmediğini kaydetti.

Dendias şu ifadeleri kullandı: “Bu mimariye ait olmasını, bu yaklaşımı paylaşmasını istiyoruz. Ama karar vermek zorundalar. Ve eminim ki Türk toplumunda böyle bir yaklaşımı dört gözle bekleyen unsurlar vardır ve bu unsurları teşvik etmemiz gerekiyor. 19. yüzyılın topçularının politikası yerine 21. yüzyıla doğru hareket eden Batılı değerlerde demokrasiye inanan unsurlar.”

AB’nin Türkiye’ye ciddi yaptırımlar uygulamadığı ve göçmenlik için 5 milyar euro ile finanse ettiği gerçeğinin buna yardımcı olup olmayacağı sorusuna Dendias, Yunanistan’ın Türkiye’ye ikili bir yaklaşıma inandığını ve hala da inanmaya devam ettiğini söyledi.

Dendias, “her şeyden önce Türkiye’yi istediğimiz yönde ilerlemeye motive eden bir yaklaşımla, demokratik değerler, insan haklarının korunması, uluslararası hukuka ve deniz hukukuna saygıya davet ediyoruz, eğer diğer yandan bu gerçekleşmezse de bunu net bir şekilde hatırlatmak isteriz. Bunun ötesinde AB harekete geçmelidir.

Ve zannedersem, geçen yılki mantık ve hareketlerini ister Şubat-Mart göçlerinde, ister Ağustos ve diğer aylarda ve Doğu Akdeniz’de devam ettirirse, bunun ötesinde, yaptırımlar AB’nin elindeki ve uygulayacağı tek önlemdir.” İfadelerini kullandı.

Bakan Dendias bu bağlamda Türkiye’nin doğru bir tercih yapacağına dair umudunu dile getirdi. Türkiye’ye aktarılan göçmen fonlarına gelince, Yunanistan’ın, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin en kötü anında bile, devlet olarak Türkiye’nin değil, AB’nin korumasına ihtiyaç duyan mutsuz insanların fonlarının sivil toplum kuruluşları aracılığıyla artmasını engellemediğini söyledi. Dednias, “Yunanistan fırsatçı çıkarlarına veya baskı mantığına göre değil, ilkelerine göre hareket eden bir ülkedir” dedi.

Son olarak Biden hükümetinden ne beklediği sorusuna yanıt veren Dışişleri Bakanı Dendias, “Bölgede daha fazla Amerikan varlığı istiyoruz” dedi. ABD’nin Türkiye’ye insan hakları ve hukukun üstünlüğünün tek yönlü olduğunu ve herkesin yararına olacağını anlatabilen dünyadaki tek ülke olduğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz