Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Türkiye, Yunanistan’ı Türk gölünde veya denizindeki bir adaya dönüştürmek istiyorsa bunu unutsun. Türkiye’nin istikrarsızlaştırdığı yerlerde Yunanistan ve Kıbrıs yapıcı bir şekilde çalışıyor” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Atina’da bir araya geldi. Toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan Dendias, “Yunanistan ve Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan Sachel’e kadar ele aldığımız en geniş bölgeye güç yayıyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Dendias, bir sonraki AB Dışişleri Konseyi’nin Türkiye’nin davranışları konusunu ayrıntılı olarak ele alacağını, “çünkü Türk saldırganlığı AB’nin dayandığı ilkelere dokunuyor ve onlara hakaret ediyor” ifadesini kullandı. Dendias, hem Kıbrıs Rum Kesimi’nin hem de Yunanistan’ın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına sıkı sıkıya bağlı olduklarını vurguladı.
Dendias şöyle devam etti: “Türkiye’nin yasadışı davranışları nedeniyle egemenliği ihlal edilen AB üyeleri olarak Yunanistan ve Kıbrıs, sorunu Avrupa ailesinde tekrar tekrar gündeme getirmişlerdir. Avrupa ailesi defalarca Türkiye’nin davranışlarını kınadı, yaptırımlar uyguladı ve Türkiye’yi uluslararası hukuka uymaya davet etti. Ancak Türkiye duymazlıktan geliyor ve meydan okumaya devam ediyor. Daha fazla araştırmalar yapacağını açıkladı ve eğer bunlar gerçekleşirse bölgemizde Aeolus’un fırtına çantasını açacak.
Türkiye, buna rağmen, Yunanistan’ı Türk gölünde veya denizindeki bir adaya dönüştürmek istiyorsa bunu unutsun. Ancak Ankara, yasadışılık ve saldırganlığın olumsuz sonuçlara yol açacağını anlarsa, rotayı değiştirmek zorunda kalacaktır. Türkiye, neticede onun için fırsatın yasadışı davranışlarda, silah gemileri perspektifinde değil, uluslararası hukukta ve Avrupa cephesinde olduğunu göreceği iyimserliği içindeyim.”
Dendias ayrıca, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, “BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa müktesebatının ilgili kararları temelinde müzakerelere devam etmek, garantileri ve müdahale hakkını ortadan kaldırmak amacıyla, tabii ki işgalci askeri güçlerin de geri çekilmesiyle mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.
Ayrıca iki Dışişleri Bakanı, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında bölgesel istikrar, olumlu gelişmeler ve refah gündeminin teşvik edilmesinde işbirliğini ele aldıklarını ve kimseye karşı yönelmediklerini, hiç kimseyi dışlamadıklarını, bu bağlamda ABD ve Fransa gibi ülkelerin giderek daha fazla alana katılım konusunda güçlü bir ilgi gösterdiklerini ifade etti.
Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de sırasıyla söz alarak şunları dile getirdi: “Bu bir son olmayacak, Avrupa düzeyinde, Avrupa-Türkiye ilişkilerinin geleceği ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki davranışları hakkında somut tartışmaların başlangıcı olacaktır. Zaman çok kritik, hepimiz Yunanistan ve Kıbrıs’ın her düzeyde üstlendiği koordineli ve hedefe yönelik eylemlerin ciddiyetine, tutarlılığına, kararlılığına ve devamına ihtiyacımız var. Kıbrıs’ta olan şu anki durumda çözüm mümkün değil.”