Türkiye ve Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı tartışması büyüyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Akdeniz’de sismik araştırma yapacağı sahada daha önce de faaliyette bulunduğunu açıkladı. Yunanistan tarafı bunu bir “sinir savaşı” olarak değerlendiriyor.
Türkiye ve Yunanistan arasında ipler geriliyor. Türkiye dün denizcilere yeni bir duyuru yayınlayarak Meis adasının güney ve doğusunda sismik araştırma yapacağını bildirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı bunun ardından Türkiye’nin ilan ettiği araştırma sahasının kısmen kendi kıta sahasına girdiği ve egemenlik haklarını ihlal ettiği uyarısında bulundu.
Başbakan Miçotakis de Ankara’nın Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarından vazgeçmemesi durumunda Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamak dışında başka bir seçeneğinin kalmayacağını söyledi.
“Yunanistan’ın iddiası uluslararası hukuka aykırı”
Türk Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine bugün yaptığı açıklamada, “Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir” denilerek söz konusu sahada Barbaros Hayrettin Paşa isimli sismik araştırma gemisinin geçmiş yıllarda faaliyette bulunduğunu hatırlattı.
Açıklamada “Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır” denildi.
Miçotakis Merkel’i bilgilendirdi
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ofisinden yapılan açıklamada Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bölgedeki hareketlenmelerle ilgili bilgilendirildiği belirtildi.
Türk donanmasına bağlı gemilerin Ege ve Doğu Akdeniz’de hareket halinde olduğu bildiriliyor. Yunan televizyonları Yunan donanmasına ait gemilerin de bölgede hareket halinde olduğunu aktardı.
Öte yandan TRT Oruç Reis’in henüz sismik aramaya başlamadığını bildirdi.
Yeni doğalgaz yataklarının keşfedildiği Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan’ın birbiriyle çelişen egemenlik iddiaları bulunuyor.
Daha önce Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında yine egemenlik iddialarının kesiştiği bölgede Ankara’nın yürüttüğü doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle gerilim yaşanmıştı.
Denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hazırlık olarak deniz tabanının sismik incelemesinin yapılması gerekiyor.
AB yaptırımı tehdidi
Dün Atina’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri konusunda geri adım atmaması hâlinde Avrupa Birliği (AB) yaptırımıyla cezalandırılmasının şart olduğunu söylemişti.
AB üyesi 27 ülkenin Dışişleri Bakanlarının geçen hafta Brüksel’de gerçekleştirdikleri toplantıdan Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni yaptırımlar uygulanabileceği sinyali gelmişti.