Türkiye’de kilise ve manastırlara yönelik tamir ve ön plana çıkarma çalışmaları belirli aralıklarla devam diyor.
Türkiye Cumhuriyeti devleti ve onun kurumları, değişik dinlere mensup olan toplumların ibadet mekanlarına saygı çerçevesinde, Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan ve harabe halinde olan kilise ve manastırlara hassasiyetle yaklaşarak, gerekli yenileme çalışmalarıyla ön plana çıkarararak din turizmine kazandırmaya büyük özen gösteriyor.
İnsana ve inancına saygı çerçevesinde bu çalışmalardan biri de Trabzon’un Maçka ilçesinde yapılıyor. Maçka’da vadiye hakim sarp kayalık üzerine 8’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Kuştul Manastırı, 1200’lü yıllarda yağmalanmasına rağmen geri kalan tarihi kalıntıları ve ihtişamı ile görenleri etkiliyor.
“Trabzon’un yeni Sümelası” olarak adlandırılıp, zorlu patika yollardan ulaşılan manastır, başlatılan çevre düzenlemesi ve yol iyileştirme çalışmasıyla turizme kazandırılacak. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, “Kuştul Manastırı’nın bölgede adından sıkça bahsedilecek” dedi.
“Adından sıkça bahsedilecek alan olacak”
Yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla Kuştul Manastırının adından sıkça bölgede bahsedilecek bir alan olacağını kaydeden Koçhan, “Santa Harabeleri diye bildiğimiz turizm bölgesinin Trabzondan Santaya uzanan en önemli patika yolunun Kuştul Manastırından geçtiğini görüyorsunuz.
O yolla ilgili de güzergâhlar belirleyeceğiz. İnanç turizmin yanında trekking turizmine bu bölge hizmet edecek. En azından Sümela Manastırı gibi bir restorasyon yapamasak da ziyaretçilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak en azından orada da küçük bir işletme kuracağız.
Hem yaya hem de araç trafiği ile o bölgede turizmin canlanmasını sağlayacağız. Atıl bir manastır; içinin ot ve çevre temizliğini yapacağız. Göreceksiniz önümüzdeki yıl Kuştul Manasıtırı da adından sıkça bölgede bahsedilecek bir alan olacak” diye konuştu.
Bartholomeosun maceralı manastır ziyareti
Öte yandan Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki rehberlerin sis nedeniyle yanlış yola girdiği için gidemediği Kuştul Manastırını 2012 yılında ziyaret edebilmişti. Ağaçlık alandaki patika yolda yaklaşık 45 dakikalık zorlu yürüyüşün ardından manastıra ulaşan ve zaman zaman korumalar yardım ettiği Bartholomeos, “Hayretler içinde kaldık. Güçlükle çıkabildik. Bu da iman meselesi. İstek ve iman meselesi. 8’inci yüzyılda o dönemin keşişleri nasıl inşa etti bu manastırı şaşılacak şey. Kendisini tamamen yüce Allaha adamış insanlar yapabilir böyle şeyler” açıklamasında bulunmuştu.
Kuştul Manastırı
Maçka ilçesi Şimşirli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, turizm açısından önem taşıyan Kuştul Manastırının 752 tarihinde inşa edildiği tahmin ediliyor. 1203’te yağmalanıp bir süre terk edildikten sonra 1393’te tekrar faaliyete başlayan manastır, 1904’teki yangında tamamen yanınca 3üncü kez yapıldı. Günümüze pek az kalıntısı gelen manastırın içindeki mağaranın kuzeyine yaslanmış küçük kiliseciğin çok eski olmadığı biliniyor. Manastırın içine girilince, iç avlunun sağında ve solunda 2- 3 katlı manastır odaları yerleştirildiği görülüyor. Batı cephesinden bir merdivenle içine girilen manastır; geniş holleri ve salonlarıyla dikkat çekiyor. Haç planlı kilisenin zamanla yıkılmış ve hiçbir iz bırakmadan yok oluşu, yıllar önce define avcılarınca tahrip edilmesinden kaynaklandığı iddia ediliyor. Manastırın batıya uzanan dehlizleri olduğu belirlense de kullanılmaz durumda olduğu dikkat çekiyor.