Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türkiye İle Sorunları Çözmenin Bir Yolunu Bulmalıyız”

“Türkiye İle Sorunları Çözmenin Bir Yolunu Bulmalıyız”

3
0

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Delphi Ekonomik Forumu’nda konuştu.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Delphi Ekonomik Forumu’nda ve “Doğu Akdeniz’de Barış ve İşbirliği” başlıklı tartışmada bir konuşma gerçekleştirdi. Dendias Türkiye ile olan ilişkilere de değindi. Dendias, “Mevlüt Çavuşoğlu dostumu Yunanistan’a davet ettim. Ona Atina’da kapı her zaman açıktır. Türkiye ile sorunları çözmenin bir yolunu bulmalıyız.” İfadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias özetle şunları dile getirdi:

“Türkiye ile sorunları çözmenin bir yolunu bulmalıyız.”

“Mevlüt Çavuşoğlu dostumu Yunanistan’a davet ettim. Ona Atina’da kapı her zaman açıktır. Her şeyden önce benim arkadaşım olduğunu tekrardan söylüyorum.

Başbakan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmeyi hazırlayacak bir toplantı olmasını umuyorum. Türkiye ile sorunları çözmenin bir yolunu bulmalıyız.

2020’de ve 2021’in başlarında olanlar tamamen kabul edilemez. Türkiye’nin uluslararası hukuka tamamen aldırış etmemesidir. Bir yol, çerçeve bulmamız gerekiyor ve bu çerçeve Uluslararası Deniz Hukukudur.

Ankara’da olanlar faydalı oldu. Herkes çok “diplomatik” olmayan bir dilde iki açıdan çok net dinledi. İyi niyetli biri için kimin haklı kimin yanlış olduğu açıktır. Herkesin başlangıç ​​noktasını bilmesi iyi.

Doğu Akdeniz bir ticaret yolu, bir enerji koridoru, aynı zamanda antik dünyanın kültürlerinin yeşerdiği bir alandır. Ve açılış sorunuzda da söylediğiniz gibi, bu çok önemli.

Peki Yunanistan ne yapmaya çalışıyor? Yunanistan, bölgedeki tüm komşuları, mevcut sorunlarla başa çıkacağımız kuralları bulamazsak, var olmaya devam edeceklerine ve ileriye gidemeyeceklerine ikna etmeye çalışıyor.

Kuralları biz icat edemeyiz. Kurallar var, bunlar Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Denizcilik Hukuku. Körfez ülkeleri veya Balkanlar olsun, bölgedeki pek çok ülkenin bu konumu kabul etmesine sevindim. Elbette istisnalar da var. Maalesef çok önemli istisnalar. Bizim için çok önemli istisnalar, dünya için çok önemli istisnalar. Türkiye bir istisnanın en iyi örneğidir.

Yine, denemeye devam edeceğimize ve ilerlemenin tek yolunun bu olduğuna inanıyorum. Ancak tartışmamız sırasında buna geri döneceğiz.

Kıbrıs

Ben Cenevre ile başlayacağım. Nikos Christodoulidis’in de teyit edeceği gibi, toplantı iyi geçmedi. Hiç de iyi değildi. Ve elinden gelenin en iyisini yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Bay Guterres’in muazzam çabalarına rağmen, bunun hiç de iyi olmadığını söylemeliyim. Gerçek şu ki Türkiye ve Kıbrıslı Türkler tartışmaya kabul edilemez bir noktadan başladı. Kabul edilemez derken neyi kastediyorum? Bizim ya da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sevmediği bir şey değil, bu sorun olmaz. Ancak uluslararası hukuk açısından kabul edilemez, Birleşmiş Milletler Kararları, Güvenlik Konseyi Kararları ile ilgili olarak kabul edilemez.

Türkiye ve Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar’dan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden ve Yunanistan’dan Kıbrıs Türk toplumunun egemenlik haklarına sahip olduğunu, egemen bir varlık olduğunu kabul etmelerini talep etmiş ve bu da BM Güvenlik Konseyi Kararlarına aykırıdır. Dolayısıyla, çeşitli şekillerde denemiş olsak da, gerçek şu ki, eğer Türkiye’nin çıkış noktası burasıysa, Kıbrıs Türk toplumunun çıkış noktasıysa, olumlu bir şey elde etmek imkansızdır.

Ancak, Genel Sekreter’in denemeye devam edeceğine dair çok az umudum var. Ve Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türkleri Ada’yı yeniden birleştirmeye değer olduğuna ikna etmeye çalışacağız, ancak belirli bir çerçeve içinde. Ve bu çerçeve yalnızca Güvenlik Konseyi Kararları ve Uluslararası Hukuk olabilir, ki bu gerçekten Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon anlamına gelir. Başka yolu yok.

Türkiye ile görüşmeler

Türkiye’ye gelince ve tabi ki de Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğim, hiç bir zaman gizlemedim o benim dostum. Onu Yunanistan’a davet ettim ve başlangıçta daveti kabul etti.

Mevlüt Çavuşoğlu dostumu Yunanistan’a davet ettim. Ona Atina’da kapı her zaman açıktır. Her şeyden önce benim arkadaşım olduğunu tekrardan söylüyorum.

Başbakan Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmeyi hazırlayacak bir toplantı olmasını umuyorum. Türkiye ile sorunları çözmenin bir yolunu bulmalıyız.

Ve eğer bir çözüm bulamazsak, en azından farklılıklarımızı yönetmenin bir yolunu bulabiliriz. 2020’de ve 2021’in başlarında olanlar tamamen kabul edilemez. Türkiye tarafından ya göç akımlarının olduğu Evros’ta ya da Güneydoğu Akdeniz’de ya da Yunan adalarının üzerinde uçtuğu Ege’de Uluslararası Hukuku tamamen göz ardı etmesidir. Bunlar tamamen kabul edilemez. O halde bir yolunu bulmalıyız. Ancak her zaman, bu yolun bir çerçeveye ihtiyacı vardır ve bu çerçeve Uluslararası Deniz Hukuku’dur.

Umarım yakında bu görüşme olur, daha sonra değil. Çünkü, Ankara’da yaşananlar bir nevi açık tartışma olsa da, bence faydalı oldu. Çünkü herkes çok diplomatik olmayan bir dilde iki açıdan çok net dinledi. Ve iyi niyetli biri için kimin haklı kimin yanlış olduğunun açık olduğunu söylemeliyim. Ama yine Yunan Dışişleri Bakanıyım, bu yüzden fikrimi ifade ediyorum. Ama bence herkesin başlangıç ​​noktasının ne olduğunu bilmesi iyi.

Bu konuşamayacağımız, diyaloğun devam edemeyeceği ve birlikte yaşayamayacağımız anlamına gelmez.

Bence Doğu Akdeniz’e giden bir yol olduğu konusunda hepimizin hemfikir olduğumuz söylenebilir. Tartışmalarımızı ve diyaloğumuzu Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Denizcilik Hukukuna dayandırmanın yolu da budur. İleriye giden yol budur. Ve bence Yunanistan, hükümeti ne olursa olsun, tam da bunu yapıyor ve Avrupa, Orta Doğu ve tüm bölge arasında bir köprü haline geliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz