İlk etapta 5 ada ve daha sonra da diğer adalara ziyaret vizesi uygulamasının 30 Mart’tan itibaren başlaması bekleniyor.
PASOK-KINAL Milletvekili Giorgos Nikitiadis Parlamentoda yaptığı konuşmada Türk vatandaşlarına adaları ziyaret etmek için verilecek olan vize konusunun ne durumda olduğunu ve herhangi bir gecikme olup olmadığını sordu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis de bu soruya yanıt olarak şu cevabı verdi:
“Önemli bir çalışma yapılıyor. Gecikme yok. Türk vatandaşlarına ekspres giriş vizesi verilmesine yönelik beş adayı kapsayan ilk aşamanın 30 Mart’ta başlayacağı ve yakın gelecekte tam uygulamaya geçeceği konusunda iyimseriz” dedi.
Dışişleri Bakanı, bu sürecin uygulanmasının “karmaşık bir uygulama” olduğunu, çünkü “birçok Bakanlığın sinerjisini gerektirdiğini” belirtti.
Bakan Gerapetritis, “Gemilerin seferlerinden sorumlu Ege ve Adalar Politikası Bakanlığı. Vizelerden, sınırların ve vatandaşların korunmasından sorumlu olan Vatandaşı Koruma Bakanlığı. Belediyelerden ve dolayısıyla belediye liman fonlarından sorumlu olan İçişleri Bakanlığı ve elbette bu yerinde giriş vizesine sahip olacağımız on adanın tüm Belediyeleri.
Bütün süreç zaten başlatıldı. Sürekli toplantılar yapılıyor. Hem Yunan ekonomisi açısından hem de iki halk arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi açısından mümkün olduğunca olumlu sonuçlar elde etmek için koordinasyon içerisindeyiz.
Önlem kademeli olarak uygulanacaktır. İlk aşama, hali hazırda olgun altyapılara sahip olan ve çok fazla mekansal planlamanın yapıldığı adalarımızdan en az beşini kapsayacak. Vatandaşı Koruma Bakanlığı’nın bu yıl 30 Mart’ta, yani bugünden on dokuz gün sonra tam olarak faaliyete geçmesi planlanıyor.
Zaten Bakanlıkların karma kademeleri adalarımızı ziyaret ediyor, çünkü yerinde vize yapılabilmesi için liman alanı içerisinde bir yer olması gerekecek, bu da bir yandan izin verilmesini, harcın tahsili meselesi ve bazı biyometrik verilerin alınması – yani parmak izi alınması – ve ardından vizenin verilmesi.
On adaya giriş noktaları ve on adanın limanları açısından tüm adaların hem Vatandaşı Koruma Bakanlığı hem de Ege ve Ada Politikası Bakanlığı personeliyle önemli ölçüde güçlendirilmesi gerekmektedir. Önemli bir görev yapılıyor. Gecikme olmadı. Ancak her şeyin planlandığı gibi ilerleyeceği, ilk aşamanın 30 Mart’ta gerçekleşeceği ve yakın dönemde tam uygulamaya geçileceği konusunda iyimseriz.”
Bakan Gerapetritis, geçici yerinde vize programının aslında daha küçük ölçekte, daha sınırlı olarak uygulanan ve geçmişte önemli sonuçlar veren bir program olduğuna dikkat çekti. Karar, Yunanistan tarafından tek taraflı olarak – anlaşma konusu değil – 7 Aralık’ta Türkiye ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nde alınıp duyuruldu. Yunanistan’ın Avrupa Komisyonu’ndan ilgili izni alabilmesi için Yunan hükümeti Dışişleri Bakanlığı’nın Göç ve İltica Bakanlığı ile işbirliği içinde yürüttüğü çok sistematik bir çalışma gerektiriyor.
PASOK-KINAL Milletvekili Giorgos Nikitiadis’in programın diğer adalara genişletilmesi yönündeki teklifine Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Adalarımızın programa dahil olmak istediğini anlıyorum ve aslında bu tür birçok talebin alıcısı oldum, ancak bunun bazı sınırlamaları olduğunu da anlıyoruz. Schengen Sözleşmesini düzenleyen hukuk açısından istisnai niteliği göz önüne alındığında, bu programı ne kadar genişletebileceğimiz konusunda zaten oldukça sınırlıyız.” Cevabını verdi.
PASOK-KINAL Milletvekili Giorgos Nikitiadis son olarak şunları dile getirdi: “Bu ekspres vize tedbirinin adalılarımız tarafından heyecanla karşılandığını ve PASOK’un da memnuniyetle karşıladı ancak program 1 Şubat’ta başlayacaktı. 1 Mart’a kadar uzatıldı. Mart ayı da neredeyse bitiyor. Ne olacağını bilmiyoruz. Yeni vize sisteminin geçerli olacağını varsayan ve eskisine gitmeye özen göstermeyen zaten 30.000’den fazla rezervasyon var. Acenteler endişelerini dile getiriyor, rezervasyonlar iptal edilme riski var.”