Ana Sayfa Yunanistan Haber “Türk Sondaj Gemisini Engelleyin, Türkiye’ye F-16 Satmayın”

“Türk Sondaj Gemisini Engelleyin, Türkiye’ye F-16 Satmayın”

2
0

Amerikan Yahudi Enstitüsü JINSA, Yunanistan’ı destekleyen bir rapor hazırladı ve Başkan Biden’e gönderdi.

Amerika’daki Yahudi lobisi ABD’yi, Türkiye’nin Yunanistan’ın hava sahasında yasadışı olarak yaptığı ileri sürülen aşırı uçuşları durdurmasını ve Yunanistan MEB’inde de Türk sondaj gemisiyle yapacağı sondaj çalışmalarını engellemeye çağırıyor.

Amerikan Yahudi Enstitüsü JINSA, Beyaz Saray’a ve şahsen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Biden’e özel olarak bir muhtıra raporu gönderdiği ileri sürüldü. Raporda, Türkiye’nin provokatif eylemlere başvurduğu ve bu sebepten dolayı Yunanistan MEB’ine önemli ölçüde destek verilmesi gerektiği vurgulanırken, F-16 VIPER savaş uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmemesi talep ediliyor.

Raporun içeriğinde, “Türkiye, Ege’de Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgesinde (MEB) mevduat keşfine başlayacağını açıklarken, oradaki (Yunan adalarında) Yunan egemenliğini açıkça tehdit ediyor ve meydan okuyor. Dolayısıyla Biden hükümeti ayrıca, Ankara’nın özellikle F-16 uçaklarını kullanarak, Yunan adaları üzerindeki uçuşlarını azaltarak daha işbirlikçi davranış sergilemeye başlayana kadar Türkiye’ye gelişmiş F-16 savaş uçakları ve kitlerinin satışını onaylamaktan kaçınmalıdır.” İfadeleri yer alıyor.

Amerikan Yahudi Enstitüsü JINSA, Beyaz Saray’ı, Amerika’nın Doğu Akdeniz’deki ortaklarıyla birlikte Avrupa için bir “güney gaz koridoru” oluşturmak için şimdi çalışmaya davet ediyor.

Raporun içinde yapılan yorum ve öngörüler aynen aşağıdaki gibidir:

“Türk Sondaj Gemisini Engelleyin, Türkiye’ye F-16 Satmayın”

“ABD’nin bu eyleminin (diplomatik ve askeri anlamında) amacı yalnızca ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda Avrupa’nın ağır sorunu olan Rus enerjisine bağımlılığını da azaltacaktır.

İsrail, Kıbrıs (Güney) ve Mısır son yıllarda dünyanın en büyük açık deniz gaz sahalarından bazılarına ev sahipliği yapmalarına rağmen bu kaynaklar için ihracat altyapısını geliştirmekte zorlanıyorlar.

Mısır’ın önemli açık deniz gaz rezervleri, iki büyük LNG ihracat tesisi ve İsrail’den gaz taşıyan boru hatları var, ancak gaz ihraç kapasitesi, yüksek iç talep ve sınırlı genel kapasite ve boru hattı fazla kapasitesi nedeniyle ciddi şekilde sınırlı.

Kıbrıs ve İsrail gazını Yunanistan üzerinden AB’ye getirecek olan EastMed boru hattı mali ve teknik engellerle karşı karşıya kalırken, Biden hükümeti Ocak 2022’de projeye verdiği desteği azalttı. Ancak AB ve İsrail, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından boru hattını defalarca teyit etti.

Ayrıca 2018’den itibaren, Türkiye’nin, bölgede gelecekteki enerji arama ve keşiflerinin uygulanabilirliğini savaşçı söylemlerle tehdit eden, silah diplomasisi ve diğer askeri tacizler yoluyla, Yunanistan ve Kıbrıs’ın (MEB’lerinde) barışçıl enerji araştırmalarını önleme veya engelleme çabalarının yanı sıra, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki geniş (tanınmayan) denizcilik iddialarını geçecek olan EastMed ve EuroAsia Interconnector boru hatlarının önünü kestiği de görülmektedir.

Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’ın On İki Ada’yı silahsızlandırmaması halinde güç kullanma tehdidinde bulunduğundan ve Yunanistan’daki ABD askeri varlığının Ankara tarafından bir tehdit olarak görüldüğünden, Türkiye Haziran ayının başlarında Ege’de üst düzey tatbikatlar yürütüyordu.

Ankara’nın Ege adaları ve çevresindeki kıyı suları üzerindeki revizyonist ve yasadışı iddiaları ortada.

Benzer şekilde, Hizbullah’ın tartışmalı İsrail-Lübnan deniz sınırına yönelik son tehditleri, barışçıl enerji araştırmalarını askıya aldığını ve daha geniş bir çatışma riskini artırdığını gösteriyor.

ABD, Rusya, Çin ve İran’ın bu boşluğa girmesi için fırsatlar yaratarak, kalkınmayı teşvik etmek veya bölgesel gerilimleri ele almak için kararlı adımlar atmaktan büyük ölçüde ve açıkça kaçındı.

Bu arada Yunanistan, şu anda gaz tedariki için neredeyse yalnızca Moskova Rusya’ya bağlı olan Doğu Akdeniz, Rusya ve Güneydoğu Avrupa arasında bir enerji ithalat ve geçiş merkezi olarak konumlanıyor.

ABD politikasını AB ortaklarıyla uyumlu hale getirmesi, kıtanın enerji güvenliği için bir kriter olarak doğal gazın barışçıl gelişimini savunması, Rusya’ya olan bağımlılığını ve daha yenilenebilir enerji kaynaklarına kaymasını azaltacaktır.

Bu, projenin geleceği hakkında kendi mali ve teknik kararlarını kendileri verirken, AB ve İsrail’in desteğiyle, Beyaz Saray’ın EastMed boru hattına karşı mevcut muhalefetini tersine çevirmek anlamına geliyor.

Bölgemizde her şey değişiyor ve çıkarlar çok büyük olduğu için Türkler yakında çok fazla “ateş” altında olacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz