Büyükelçi Fazlı Çorman’dan Dendias’a “Casus Belli” (Savaş Sebebi) cevabı Dendias’ın kafasını kaşımasına neden oldu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Norveç’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Dendias ziyaeti sırasında Oslo’daki Norveç Dış Politika Enstitüsü’nde “Doğu Akdeniz’de Deniz Hukuku” konulu panele katıldı. Bdendias burada yaptığı konuşmasında sürekli bir biçimde Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın egemenlik haklarına saldırıda bulunduğunu dile getirdi, Yunanistan eğer bir gün karasularını 12 mile çıkarması durumunda Türkiye tarfından “Casus Belli” (Savaş Sebebi) ile tehdit edildiğini ileri sürdü.
Bunun üzerine, paneli takip eden Türkiye’nin Oslo Büyükelçisi Fazlı Çorman’ın Dendias’a “Casus Belli” (Savaş Sebebi) söyledikleri, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın kafasını kaşımasına ve suskun kalmasına neden oldu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın katıldığı Oslo’daki Norveç Dış Politika Enstitüsü’nde “Doğu Akdeniz’de Deniz Hukuku” konulu paneldeki konuşmasında, Türkiye’ye yönelik yaptığı suçlamalara, Türkiye’nin Oslo’daki Büyükelçisi Fazlı Çorman’dan “tokat” gib cevap geldi. Büyükelçi Çorman’ın Dendias’a cevabı sırasında Dışişleri Bakanı Dendias’ın sıkıntıdan kafasını kaşıdığı görüntülere yansıdı.
Dendias daha sonra Türk Büyükelçiye cevap vermeye kalksa da sergilediği gergin tavırları gözlerden kaçmadı. Büyükelçinin bir diplomat olduğunu ve diplomatik teamüllere uygun davranmaya davet etmekle ancak yetindi.
Büyükelçi Fazlı Çorman, Dendias’a verdiği cevabında şu ifadeleri kullandı:
“Lozan Antlaşması size (Adalarda) asker barındıramayacağınızı söylüyor”
“Öncelikle Türkiye-Libya muhtırası yasadışı değil. “Casus Belli”nin (Savaş Sebebi) nedeninin ise Yunanistan’ın karasularını 12 deniz mile genişletmekle Türkiye’yi tehdit etmesidir. Türkiye’nin her ikisini de yaptığını iddia ediyorsunuz ama asıl can alıcı nokta gözden kaçıyor. Ancak tüm bunlar sizin kendi hareketlerinize yanıt olarak yapılıyor. Casus Belli (Savaş Sebebi), Yunanistan’ın tek taraflı olarak 12 deniz milini genişleteceğini ve bunun Türkiye’yi fiilen kendi sularına kilitleyeceğini söylediği için yapıldı. Yunanistan’da söylemeye çalıştığınız şey bu. Türkiye tam da Ege’de farklılıklar olduğu için Sözleşme’ye katılmadı. Türkiye ayrımın ortada yapılması gerektiğine inanıyor.
Ege’nin iki tarafı vardır. Biri Anadolu’daki, muhtemelen bunu tarihten hatırlamanız gerekir. Yunanistan’ın adaları olduğu gibi Türkiye’nin de adaları var ve bunların etkisi var. Sadece Anlaşma üzerine diyalog yapamayız. Başka temeller de var. Sadece gerçekten sorunları çözmeye niyetiniz varsa konuşabiliriz. Ve silahsızlanma (Adalarda) meselesinden bahsetmediniz. Lozan Antlaşması size asker barındıramayacağınızı söylüyor.”