Ana Sayfa Yunanistan Haber Tarihi Yapıda Çalışmalar Başlatıldı

Tarihi Yapıda Çalışmalar Başlatıldı

4
0

Yunanistan’da kurtarılan ve koruma altına alınan Bedesten’den sadece 3 bölgede var.

BİRLİK Gazetesi olarak biz bu tarihi kültürel mirasımıza “GERİDE BIRAKTIKLARIMIZ” diyoruz. İşte bunlardan biri de Orta Yunanistan Tesalya bölgesi Yenişehir’de (Larisa) yaklaşık 890 (1485) yılında inşa edilen tarihi Turahanoğlu Ömer Bey Bedesteni. Bu yapıda bu günlere bir hareketliliğin yaşandığını ve kazı çalışmalarının başlatıldığını öğrendik. Sadece Yenişehir (Larisa) için değil, tüm Yunanistan’ın kültürel mirası zenginliği açısından önemli bir tarihi yapı olan Ömer Bey Bedesteni’nin tanıtımına yönelik ilk adım uygulamada atılmış oldu.

Larisa Tarihi Eserler Müdürlüğü tarafından başlatılan kazı çalışmalarının bütçesinin 900.000 euro olduğu belirtilirken, yapının içinde çalışmaların 600 m2 alanı kapsadığı ifade ediliyor. İlk aşamada anıt ve çevresinde onarım ve kazı çalışmaları yapılacak. Tamamlanmasıyla birlikte görevi Larisa Belediyesi devralacak ve tarihi yapıda yapacağı değişik çalışmalar neticesinde, Ömer Bey Bedesteni’ni ticari ve kültürel amaçlı kullanarak ön plana çıkmasını sağlayacak.

Tarihsel verilere göre, Larisa’daki Ömer Bey Bedesteni, Selanik ve Serez’deki ile birlikte Yunanistan’da bu türden kurtarılan ve geriye kalan tek yapılardır. Uzun yıllar aşağıda gördüğünüz fotoğraf karesindeki gibi zamana karşı var olma mücadelesi verdi. Şimdi artık yıkılmaktan, yok olmaktan kurtuldu ve Osmanlı döneminden kalan Yunanistan’ın tarihi kültürel mirasının değerli bir yapısı olarak yerini alacak.