Ana Sayfa Yunanistan Haber “Tanklarımız, Türk Tanklarını 6 Km Mesafeden Vurma Gücüne Sahip”

“Tanklarımız, Türk Tanklarını 6 Km Mesafeden Vurma Gücüne Sahip”

3
1

Yunanistan’da eski Savunma Bakanı Yardımcısı ve komutan, 1 Mart tarihinden itibaren de Kenar Bölgeler (Sınır Bölgeleri Ege adaları, Batı Trakya v.b) ve Ayanoroz konusunda hükümet danışmanı görevine atanan Alkiviadis Stefanis, Atina merkezli “FOS” gazetesine verdiği özel mülakatta Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Alkiviadis Stefanis uzun bir askeri görevin ardından 2019 yılında Ordudaki görevinden emekli edildi ve aynı yıl içinde Miçotakis hükümetinde Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos’un yanında Savunma Bakanı Yardımcılığı görevine getirildi.

Geçtiğimiz yıl bu görevinden de uzaklaştırıldıktan sonra 1 Mart 2022 tarihinde Miçotakis hükümeti tarafından bu defasında Kenar Bölgeler (Sınır Bölgeleri Ege adaları, Batı Trakya v.b) ve Ayanoroz konusunda hükümet danışmanı görevine atandı.

Yunanistan’da eski Savunma Bakanı Yardımcısı ve komutan Alkiviadis Stefanis, “FOS” gazetesinden Themis Sinanoğlu’na bir mülakat verdi. Stefanis mülakatında, Yunan tanklarının Meriç bölgesinde Türk tanklarını 6 km mesafeden vurma gücüne sahip olduğunu savundu.

Gazeteci Themis Sinanoğlu eski Bakan Stefanis’e: “Bu günlerde yaptığım röportajlardan birinde biri bana Evros’taki (Meriç) zırhlı tanklarımız Türklerin tanklarından daha uzak mesafeden vurabileceğini söyledi. Bu doğru mu?

Alkiviadis Stefanis gazeteciye şu yanıtı verdi:

“Bu sadece doğru değil, aynı zamanda Yunan tank kuvvetleri dünyanın en iyileri arasında. Sahip olduğumuz tanklar, 6 kilometre mesafeden düşman hedeflerini gözlemleme ve çatışmaya girme yeteneğine sahibiz. Komşu ülkelerin her birinin sahip olduğu tankların mesafesinin neredeyse iki katı. Bu kapasitede ekiplerimiz sürekli olarak eğitilmektedir.

Ayrıca çok önemli bir şey söylemek istiyorum. Son yıllarda, Yunanistan’da, çeşitli ülkelerden tankçı ekiplerinin katılımı ile yıllık uluslararası tanklar arası yarış düzenlenmektedir. Yunanistan her yıl sürekli ve sabit olarak birinciliği alıyor. Şunu bilin: Tank filosunda en iyi tanka ve en iyi mürettebata sahibiz.” Cevabını verdi.

Alkiviadis Stefanis’in Türkiye ile ilgili çarpıcı sözleri özetle şu şekildedir:

“Adalarımız tehdit altında olduğu sürece, silahsızlandırılma düşünülemez”

Soru: “Türk tehdidi var mı? Türkiye bize uzun zamandır söylüyor ama biz inanmak istemedik mi? Türkiye bunu her zaman yapıyor, hukuki baskı arıyor, baskı ve ısrarla kamuoyunu ve uluslararası kamuoyunu hazırlıyor.”

Cevap: “Yunanistan çevresini analiz ediyor ve stratejisini şekillendiriyor. Yunanistan’ın bulunduğu ortamda, mükemmel ilişkilerimiz olan, ortak örgütlere mensup olduğumuz, barış ve güvenlik için ortak hedeflerimiz ve ortak vizyonlarımız olan ülkeler var. Yunanistan, Türkiye ile mükemmel ilişkilere sahip olmak istiyor, sonuçta biz NATO’da bir aradayız.

Türkiye ise gözden geçirme politikası ile iyi komşuluk ilkelerine ve uluslararası hukuka uygun olmayan bir imaj oluşturmaktadır.

Ve listeliyorum: Ulusal hava sahasının sürekli ihlalleri ve aşırı uçuşlar. Ege Ordusunun varlığı. Casus belli tehdidi. Kıbrıs’ın (Güney) %40’ını işgal ediyor. Yasal dayanağı olmayan Türkiye-Libya mutabakatı. Ve “Mavi Vatan” hakkında.

Ve Türkiye’nin yukarıdakilerin tam anlamıyla tehdit ettiği ve açık bir tehdit oluşturan Ege adalarının silahsızlandırılması talebi. Sorunuza bu şekilde cevap veriyorum.

Ancak analiz ettiğimiz, planladığımız ve onunla başa çıkmak için gerekli yeteneklere sahip olduğumuz bir tehdit. Ve elbette sadece operasyonel yeteneklere değil, aynı zamanda diplomatik, finansal, bilgi ve gerekirse – her şey başarısız olursa – operasyonel…”

Soru: “Türkiye’nin yasal olarak Antlaşmalar uyarınca askerden arındırılmamış adalara yasal olarak sahip olması bizi zor durumda bırakıyor mu? Türkiye’ye baskı yapmamak için onları silahsızlandırabilir miyiz? Bunu yapmak hiç mümkün mü?”

Cevap: “Adalarımız tehdit altında olduğu sürece, silahsızlandırılma düşünülemez. Ve tabii ki tehdit gerçek, görünüyor ve size sebeplerini de anlattım.”

Soru: “Son yıllarda Türklerle savaşa ne zaman yaklaştık?”

Cevap: “Son yıllarda Türkiye ile oldukça epey bölgesel krizler yaşandı. Ancak hiçbir zaman her iki tarafta da tansiyonun yükselmesine izin verilmedi. Ülkemiz, milli gücümüzün tüm dayanaklarını kullanarak her türlü krizi başarıyla yönetebilmektedir.”

Soru: “O ünlü “bindirmenin” (Ege’de Yunan fırkateyninin Türk savaş gemisine çarpma olayı) ardından Erdoğan’ın hem söylemde hem de sahada hiç olmadığı kadar saldırganlaştığını gördük. Rafale savaş uçakları ve Belharra fırkateynleri gelene kadar zaman kazanmak için müdahale etmemek ülkemizin stratejisi miydi?

Cevap: “Türkiye hedeflerine ulaşmak için bir strateji uyguluyor. Ancak planlamasını yeniden gözden geçirmesine neden olan iki şey oldu. İlki, bindirme öncesi (Ege’de Yunan fırkateyninin Türk savaş gemisine çarpma olayı) yaşanan ve Mart 2020’de araçsallaştırılarak binlerce göçmenin ülkemize yasa dışı girişine yönelik Türkiye’nin planlanmasında Yunanistan’ın kararlı duruşu oldu. Yunanistan’ın sert ve kararlı duruşu, Sayın Erdoğan’ı şaşırttı ve ülkemizin ulusal sınırlarını savunmak için devredilemez anayasal hakkını güvence altına aldı. Yunanistan’ın bu tutumu, Avrupa’nın bize ve Türkiye’ye karşı tutumunu değiştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu fark etti, şaşırdı ve hemen stratejisini değiştirerek Güneydoğu Akdeniz’de bir enerji krizi yaratmaya yöneldi. Bindirme, (Ege’de Yunan fırkateyninin Türk savaş gemisine çarpma olayı), Donanma mürettebatımızın yüksek denizciliğini gösteren ve stratejik ve politik düzeyde doğrudan etkisi olan düzenli bir olaydı.”

Soru: “Yeni savaş uçaklarını ve yeni fırkateynleri alana kadar bizim için zaman daralıyor mu? Ya karşıdaki (Türkiye) elini çabuk tutarsa?

Cevap: “Yunan Silahlı Kuvvetleri ve aynı zamanda bir bütün olarak ülkemizin gücü, ulusal bağımsızlığımızı, toprak bütünlüğümüzü, vatanımızın gururunu ve şu anda sahip olduğumuz silah sistemleri ile garanti edebilmektedir ve bunu kanıtlamıştır. Çünkü olağanüstü insan kaynağına sahip Yunan silahlı kuvvetleri, yüksek eğitim, mükemmel profesyonellik, vatanseverlik ve vatanı savunma tutkusuna sahiptir.”

Soru: “Bu söylediğiniz unsurlar Ukrayna cephesinde de fark yaratıyor mu? Ukrayna direnişi bize silahlar hakkında neyi öğretiyor? Birimlerdeki “desantralizasyon”, küçük birimler, taşınabilir tanksavar silahlar. Ukrayna Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Protasov’un çok iyi bilgileri vardı ve bana başından beri çok sayıda Javelin aldıklarını ve Rusların ciddi bir sorunu olacağını söylemişti.

Cevap: “Bu soru çok önemli. Ukrayna’daki savaş bize ne öğretiyor? Bize mücadele hakkının ve güçlü liderliğin kesin sonuç getirebileceğini öğretiyor! Tabii ki, son teknoloji silah sistemleriyle birleşik bir savaş alanında.”

Soru: “Böldüğüm için özür dilerim. Birleşik savaş alanı ile ne demek istiyorsun?

Cevap: “Savaşın evrimi ve teknolojinin ilerlemesi, operasyonların kapsamını genişletti ve geleneksel hava, kara ve deniz boyutlarına “boyutlar” ekledi. Artık uzayı, interneti, medyayı, savaşan tarafların psikolojisini, ekonomiyi, diplomasiyi ve bir ülkenin varlığına katılan diğer tüm güç direklerini etkileyen yeteneklere sahip olmanız zorunludur. Ancak hepsinden öte, egemen faktör insan faktörüydü ve öyle olacak. Şu anda Ukraynalıların moral ve liderlik açısından daha üstün olduğunu görüyoruz. En azından taktik sahada.”

Soru: “Liderlik kelimesinden ikinci kez bahsettiniz. Ne demek istiyorsun, askeri veya siyasi liderlik?

Cevap: “Ukrayna Cumhurbaşkanı’ndan başlayarak, yerel belediye başkanlarının davranışlarını inceleyen ve askeri komutanlar ve sıradan vatandaşlara kadar, karar alma zincirine dahil olan ve varlıklarıyla etkileyebilen herkese atıfta bulunuyorum. Mücadelenin yasasında tek bir inanç görüyoruz.”

Soru: “Adalarda ve Trakya’da (Batı) yeterince hazırlıklı mıyız? Türklerle bir savaş olursa, müzakerelerin altında kalmamak için ilk günlerde başa çıkabilecek miyiz?”

Cevap: “Kesinlikle evet. İnsan kaynaklarımızın kalitesi, eğitim seviyesi, yüksek profesyonelliği ve mevcut silah sistemleri bize ne olursa olsun etkili olacağımıza dair yetenek ve güven veriyor.”

Soru: “Bu günlerde yaptığım röportajlardan birinde biri bana Evros’taki (Meriç) zırhlı tanklarımız Türklerin tanklarından daha uzak mesafeden vurabileceğini söyledi. Bu doğru mu?

Cevap: “Bu sadece doğru değil, aynı zamanda Yunan tank kuvvetleri dünyanın en iyileri arasında. Sahip olduğumuz tanklar, 6 kilometre mesafeden düşman hedeflerini gözlemleme ve çatışmaya girme yeteneğine sahibiz. Komşu ülkelerin her birinin sahip olduğu tankların mesafesinin neredeyse iki katı. Bu kapasitede ekiplerimiz sürekli olarak eğitilmektedir.

Ayrıca çok önemli bir şey söylemek istiyorum. Son yıllarda, Yunanistan’da, çeşitli ülkelerden tankçı ekiplerinin katılımı ile yıllık uluslararası tanklar arası yarış düzenlenmektedir. Yunanistan her yıl sürekli ve sabit olarak birinciliği alıyor. Şunu bilin: Tank filosunda en iyi tanka ve en iyi mürettebata sahibiz.”

Soru: “Gücümüz başka nerede?”

Cevap: “Aynı şeyi Hava Kuvvetlerimiz ve Deniz Kuvvetlerimiz için de söylüyorum. Yunan pilotlar, NATO’nun yıllık tatbikatlarında ön saflarda yer alıyor. Ve Ege’de zorlu operasyonel koşullarda günlük olarak test ediliyorlar. Ek olarak, deniz filomuz her yıl katı NATO standartlarına göre değerlendirilmekte ve defalarca mükemmel sonuçlar elde edilmektedir. Ve filo dediğimizde elimizdeki ileri teknoloji denizaltıları da koyduğumuzu söylemeye gerek yok.”

Soru: “Rus ordusunda herhangi bir zayıflık gözlemleniyor mu?”

Cevap: “Operasyonlardan sahip olduğumuz imaj bulanık. Bilgi sınırlı ve yönlendirilmektedir. Hem Ukraynalıların hem de Rusların görmemize izin verdiklerini analiz ediyoruz. Yalnızca planlamaya ve operasyonların uygulanmasının tam bir resmine sahip olursak güvenli sonuçlar çıkarabiliriz. Bununla birlikte, genel bir yorum olarak, aşağıdakiler hakkında yorum yapabiliriz.

Birincisi: Rus kuvvetlerinin karada devasa konuşlandırılması endişe verici. 4 farklı giriş noktasında 600 kilometreden fazla, Rus kuvvetleri tüm bunlar için yeterli değil.

İkincisi: Tüm operasyonun doğru desteklenmemesi ve Rus kuvvetlerinin uzun ilerleme hatları, yakıt, mühimmat, gıda, sağlık hizmetlerinde yeterlilik olmasını gerektiriyor. Elimizdeki resim bu alanlara pek dikkat edilmediğini gösteriyor.

Üçüncüsü: Birleşik savaş alanının yetersiz çalışması. Elimizdeki resim bize Rus güçlerinin bölgeden habersiz ilerlediğini ve tehdide bağlı olarak karşılaşacakları tehlikeli kara noktalarını gösteriyor.

Dördüncüsü: Modern operasyonları karakteristik bir unsuru, iletişim stratejisi yoluyla imajın kullanılmasıdır. Biz buna STRATCOM (STRATEJİK İLETİŞİM) diyoruz. Rus silahlı kuvvetleri bu savaşta yenildiler.”

Soru: “İletişimde gerçekten felakete uğradılar. Biz bizimkilere dönelim. Türkiye bizden korkuyor mu? Bizden korkmasaydı, ‘Mavi Vatan’ hakkında söylediklerini empoze etmek için çoktan operasyon yapar mıydı sizce? Talepleri Girit dışına ulaştı.

Cevap: “Ülkemizin doktrini CAYDIRICILIK ve büyük harflerle yazabilirsiniz. Bu, potansiyel bir düşmanın ülkemizi tehdit etmesini önlemek için elimizden gelen her şeyi yaptığımız anlamına gelir. Eylemlerimizle, denerse, kazanmak istediğinden fazlasını kaybedeceğini gösteriyoruz. O halde sorunuzun cevabı, Türkiye’nin bizi değerlendirmesi ve bizim değerli, etkili, yetenekli ve kararlı bir rakip olduğumuzu anlamasıdır.”

Soru: “Türk dronları (İnsansız Hava Araçları) ile mücadele edebilir miyiz? Hazır mıyız? Birçoğunu endişelendirdiğini biliyorum.”

Cevap: “Dron (İnsansız Hava Araçları) sorunu, son zamanlarda pek çok insanı gerçekten endişelendiren bir konu. Bunu Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilafın yanı sıra, Türkiye’nin Ukrayna’yı Bayraktar ile donatma girişiminde özel bir yansıma bölümü olarak gördük. Dronların (İnsansız Hava Araçları) zemine göre kullanımı ve aradığımız sonuçlar, bir ulusun silahlı kuvvetlerinin daha geniş tasarımından ve genel yeteneklerinden bağımsız olamaz. Yunanistan Silahlı kuvvetleri, Yunan adalarının çokluğu ve bu adalarda geliştirilen ve güçlü bir savunma ağı oluşturan silah sistemleri ile Yunanistan, olası bir dron (İnsansız Hava Araçları) kullanımında herhangi bir sorunla karşılaşmıyor.”

Soru: “Türkiye ile savaşta silahlarımız bitince mühimmatı nereden bulacağız? Türkler üretiyor, biz üretmiyoruz. Fransa ile yapılan anlaşma çok mu önemliydi?

Cevap: “Ülkemizin silahlı kuvvetleri, plana göre, herhangi bir operasyonu yürütmek için yeterli rezervlere sahiptir. Yakıtta, mühimmatta, gıdada, yedek parçada. Aynı zamanda, mükemmel ikili ve çok taraflı stratejik ortaklıklar bize ek bir imkan sunuyor.”

Soru: “Bu savaşta gizli servislerin de rol oynadığını gördük, Amerikalıların istihbaratta çok içeride olduğunu ve Ukraynalılara yardım ettiğini gördük. Gizli servislerde güçlü müyüz? Diğer olası gizli servisler bize yardımcı oluyor mu?

Cevap: “Modern zamanlarda, ilgi alanı bilgisi, içindeki uyduların yönlendirilmesi, İHA’ların yüksek irtifalarda uçuşu, ayrıca diğer ülkelerin gizli servislerinin işbirliği ile elde edilir. Yer uzmanlarının varlığı (HUMINT, insan zekası). Yunanistan, bilgi yönetimi konularında ikili anlaşmalar imzalamıştır. Ve tabii ki NATO ve AB gibi uluslararası kuruluşlara katılım, çoklu istihbarat toplama fırsatlarına erişim sağlıyor.”

Soru: “İsrail ile ilişkimiz bunda önemli mi?”

Cevap: “Evet, son derece önemli. Bu konuda İsrail ile özel bir anlaşmamız var.”

1 Yorum

  1. Bak Palikarya; Siz Yunan Ordusu sakinleri sizde aşırı bir özgüven oluşmuş. Türk Ordusu nun gücünü küçümsüyorsunuz. Doğu AKdeniz de limnos fırkateyniniz bizim Kemal Reis Fırkateynine bindirmiş lakin Kemal Reis yoluna hasarsız devam etti, sizin limnosu pire ye çektiler hasarlı bir şekilde KAÇIP gitti bunu niye doğru şekilde açıklamıyorsunuz. Biz sizi küçümsemiyoruz. Sizin gibi başka ülkelere de güvenmiyoruz. Kendi bilek gücümüze yüreğimize güveniyoruz. 40 yıldır sahada dünyanın en azılı terör örgütleri ile mücadele eden tecrübeli ve güçlü bir TÜRK ORDUSU’ nun karşısında hiçbir şansınız yok bunu o kalın kafanıza sokun. İnşaallah bir hata yapıpta saldırırsınız bize de o zaman O Tanklarınız nasıl da paçavraya dönüyor görür olacaksınız. Batı Trakya ile Adalar denizindeki çoğu adaları kaybedeceğinizi kendinizde iyi biliyorsunuz. Aklınızı kullanırsanız bizle barış içinde yaşar gidersiniz biz size düşmanlık yapmıyoruz siz bize yapıyorsunuz düşmanlık. sizi gidi sirtakiler sizi. ENDAKSİ KOMŞİ,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz