Bakoyanni ve Stylianidis AHEPA’ın zoom aracılığıyla düzenlediği bir açık oturumda Batı Trakya’daki kalkınmayı ele aldılar. Toplantıya tartışmasız ki Stilyanidis’in “Türk milliyetçiliği” konusundaki sözleri dikkat çekti.
Zoom aracılığıyla yapılan toplantıya konuşmacı olarak, Yunanistan’da kısa süre önce Başbakan Kiriakos Miçotakis’in emriyle kurulan, Partiler Üstü Trakya Kalkınma Komisyonu Başkanı, Yeni Demokrasi Partisi Hanya Milletvekili Dora Bakoyanni ve Yeni Demokrasi Partisi Rodop Milletvekili, Parlamento Anayasa Komisyonu Başkanı ve Güney Kıbrıs’taki Avrupa Üniversitesi Hukuk Profesörü Yardımcısı Evripidis Stylianidis katıldı.
Çevrimiçi gerçekleşen toplantıda Batı Trakya bölgesinin kalkınması, bölgeyi ilgilendiren konular ve komisyonun rolü ele detaylı bir şekilde ele alındı ve tartışıldı.
Toplantıda konuşan ve “Trakya’da sorun olduğu zamanlar bu Türk milliyetçiliğinden kaynaklanmıştır” sözleri tartışmasız toplantıya en çarğıcı damga vuran sözler olarak kayıtlara geçti.
Stilyanidis konuşmasında özetle şunları dile getirdi:
“Trakya’da sorun olduğu zamanlar bu Türk milliyetçiliğinden kaynaklanmıştır.”
“Sayın Bakoyanni ile çalışmak benim için mutluluk verici. Çünkü bölge için ne kadar çok çalıştığını ve bölgeye ne kadar önem verdiğini biliyorum.” ifadelerini kullanan Stilyanidis, Komisyonun hayata geçirilmesiyle Trakya’nın “açık demokratik toplum modeli” olarak yurtdışında da tanınması için fırsat oluştuğunu iddia etti.
Bir grup milletvekilinin bu komisyonun oluşturulmasını yıllar öncesinden istediğini hatırlatan Stilyanidis, “60’a yakın milletvekili ortak bir yazıyla daha önce Parlamento Başkanlığından bunu talep etmiştik. Ancak o dönemde diğer partiler olumlu yanıt vermemişti. Şimdi olumlu yanıt verdiler. Komisyonun raporu ve elde edilecek sonuç, bölgemiz için milli bir strateji niteliğinde olacak.” İfadelerini kullandı.
Batı Trakya bölgesinde muhteşem bir dini özgürlük olduğunu, Trakya’da insan ve Azınlık haklarına saygılı, açık ve demokratik bir toplum yapısının olduğuna vurgu yaptı.
Milletvekili Stilyanidis şöyle devam etti:
“Müslüman hemşehrilerimiz eşit şekilde ekonomik, politik ve diğer alanlarda yaşama katılabiliyor.”
“Biz son 10 yılda bunu başardık. Bunu hiç kimse reddedemez. Farklı sesler olsa da bu sesler belli bazı amaçlara yöneliktir. Tüm dünyadaki dostlarımıza hatırlatmak isterim ki; Trakya’da hiçbir zaman fundamentalist yaklaşımlarla ilgili sorunlar olmadı. Çünkü mutlak özgürlük vardı. Sorun olduğu zamanlar da bu sorunlar Türk milliyetçiliğinden kaynaklanan sorunlardı. İslami fundamentalizmden kaynaklanan sorunlar değildi. Dini özgürlükler tamamen uygulandı. Bu da Müslüman hemşehrilerimize bir özgüven verdi. Dikkat ederseniz göreceksiniz ki, Müslüman hemşehrilerimiz eşit şekilde ekonomik, politik ve diğer alanlarda yaşama katılabiliyor.”
“Hristiyanlar azaldı, Müslümanlar çoğaldı”
Bölgedeki demografik yapıyla ilgili soruyu yanıtlayan Evripidis Stilyanidis ise, son nüfus sayımının 2011’de yapıldığını, son yıllarda nüfusun azalma trendine girdiğini, doğum oranlarında Azınlık üyelerinin, Hristiyanlara oranla daha önde olduğunu söyledi.
Bölgedeki demografik sorunun ekonomik kriz nedeniyle ciddi oranda arttığını kaydeden Stilyanidis, “Azınlık üyeleri sezonluk işçi olarak Avrupa’ya çalışmaya gidiyorlar. Ancak aileler burada kalıyor ve çalışmaya gidenler de geri dönüyor. Hristiyanlar ise yurt dışına çıkınca bir daha dönmüyorlar ve orada yaşamaya başlıyorlar. Pontuslular da ciddi oranda bölgeden ayrıldı ve başka bölgelere gitti. Daha önce de dediğim gibi temel sorun ekonomik. Yapılacak yatırımlarla dışarıya çıkmış nüfusu geri getirmeliyiz; eğer gelmeyecekse de başkaları buralara gelip yerleşmeli ve yeni işlerde çalışmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Batı Trakya Yunanistan ve Avrupa’nın enerji yolu garantisidir.”
Bölgede yedi sınır kapısı ve üç Liman bulunduğunu, Egnatia Otoyolu ve iki havaalanına sahip olduğunu, ayrıca sanayi bölgeleriyle bağlanabilecek demiryolu bulunduğunu dile getiren Stilyanidis, geçmişte Kipi – İpsala Sınır Kapısı’nda Meriç Nehri üzerinde ikinci köprü anlaşmasının yapıldığını, ayrıca Dedeağaç ile Çanakkale limanlarının birbirine bağlanmasının söz konusu olduğunu hatırlattı.
TAP doğalgaz boru hattının tamamlandığını, bunun yanı sıra bölgede birçok yatırımım tamamlanma aşamasında olduğunu ifade eden Stilyanidis, tamamlanmayı bekleyen yatırım ve kuruluşlara öncelik verileceğini dile getirdi. Stilyanidis Batı Trakya’nın, Yunanistan ve Avrupa’nın enerji yolu garantisi konumuna gelebileceğini söyledi.
Bölgenin tüm Balkanlar için bir eğitim merkezi olabileceğini savunan Stilyanidis, Trakya Dimokritos Üniversitesi’nin 28 bin öğrenciye eğitim verdiğini belirtti. Özel bazı ekonomik önlemler ve vergi politikalarıyla ilgili alınacak kararların hayata geçirilmesinden önce AB mevzuatının inceleneceğini belirten Stilyanidis, Trakya gibi bölgeler için özel önlemlerin uygulanmasına AB mevzuatının imkan tanıdığını söyledi.
Kültür ve turizm alanında da yeni bir atılım yapılması gerektiğini ifade eden Stilyanidis, Nimfea Sınır Kapısı’nın otobüslere de açılması, ayrıca bölgede bir marinanın yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Stilyanidis, Gümülcine ve Dedeağaç’taki Polis Akademilerinin çalıştığını, İskeçe’deki Akademinin de çalışması gerektiğini ayrıca Frontex üyelerinin eğitiminin bir bölümünün de Batı Trakya’da yapılabileceğine vurgu yaptı.
“Pandemiden dolayı Komisyon zaman kaybetti”
Dora Bakkoyanni ise konuşmasında Batı Trakya bölgesine yapılacak ziyaretlerin ve dolayısıyla da Komisyonun çalışmalarının Koronavirüs pandemisinden etkilendiğine değindi. Ancak Koronavirüs pandemisinin olumsuz koşullar yaratmasına rağmen Trakya Kalkınma Komisyonu’nun çalışmalarına Parlamentoda devam ettiğini dile getirdi.
Bakoyanni konuşmasının devamında, daha önceleri de Batı Trakya’nın kalkınması için Komisyonlar kurulduğunu, 1990 yılında dönemin Başbakanı Konstandinos Miçotakis’in talimatıyla o dönem Parlamento Başkanı Virginia Çuderu’nun öncülüğünde bazı çalışmalar yaptığını ve daha sonra da partiler arası Doğu Ege Adaları ve Trakya Komisyonu’na dönüştüğünü belirtti.
Bakoyanni konuşmasının devamında, Miçotakis hükümetinin son dönemde devam eden ESPA programlarından yararlanarak bölge ekonomisini destekleyici çalışmalara giriştiğini dile getiren Bakoyanni şöyle dedi:
“Trakya eskiden jeopolitik anlamda dezavantajlı bir bölgeyken, bugün artık tamamen farklı bir boyuta taşındı. Eskiden dezavantaj olan özelliği bugün bölgeyi avantajlı konuma getirdi. Artık Trakya’nın jeostratejik konumu bir avantaj olmuştur. Bölgenin ihtiyacı olan altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi şart. Bölgenin bir enerji kavşağı olması gündemde. Teknoloji ve yatırımların yanında insan kaynaklarına, eğitime ve mesleki eğitime önem verilmesi gerekiyor. Hükümet bu alanda adımlar atmaya hazır.” İfadelerini kullandı.
Bakoyanni, Batı Trakya bölgesinde uzun vadeli kazanımların olabilmesi için, eğitime küçük yaşlarda önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, gerek Hristiyan gerekse Azınlık çocukların eğitimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Çağdaş bir Yunan vatandaşının hak ettiği eğitimi herkesin alması gerekiyor. Bu yapılırken muhakkak bazı özelliklerin dikkate alınması lazım. Örneğin; köylerin merkezden uzak olması, Trakya bölgesinde yüksek olan okulu terk etme oranı, Azınlık grupları arasındaki dilsel farklılıklar ve benzeri özellikler.” Dedi.
Komisyonun altı aylık bir sürede raporunu hazırlamasının planlandığını belirten Bakkoyanni, ancak iki aylık gibi bir sürenin Koronavirüs pandemisi nedeniyle kaybedildiğini, bu nedenle raporun altı ay sürede hazırlanmasının zor olduğunu söyledi. Komisyonun iki farklı alt Komisyondan oluştuğunu hatırlatan Bakoyanni, birinci Alt Komisyonun tamamen ekonomik konularla, diğer Alt Komisyonun da kurumsal konularla ilgilendiğini söyledi. Oluşturulan Komisyonun Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti içinde kalkınma ve ekonomi anlamında dengesizlik yaratmayacağını vurgulayan Bakoyanni, ancak ülkenin en ücra bölgesi olan Batı Trakya ile daha yakından ilgilenebilmek için çalışıldığını ve Komisyon olarak bu amaç doğrultusunda yetkili kurum ve kişilerle görüşüldüğünü dile getirdi.
Trakya Kalkınma Komisyonu’nun internet üzerindeki diyalog ve istişare platformunun iki ay süreyle kişi ve kuruluşlardan gelen önerilere açık olduğunu belirten Bakoyanni, tüm bu önerilerin ilgili Komisyon üyelerine ulaştırıldığını kaydetti.
Evripidis Stilyanidis ile geçmişte Batı Trakya bölgesi için yakından çalıştıklarını belirten Bakoyanni, “Bunlardan bazı projeler hayata geçirildi, bazıları geçirilmedi. Ancak kendisiyle bölge için çok çalıştık.” dedi.
Soru – cevap bölümünde tekrar söz alan Dora Bakoyanni, eğitim alanında yapılması gereken müdahaleler olduğunu, Azınlık çocuklarının kendi dillerini, Yunanca ve İngilizceyi çok iyi bilmeleri gerektiğini söyledi.