Ana Sayfa Yunanistan Haber Stilyanidis: “Ege’de 12 Mil Benim Desteklediğim Bir Pozisyon”

Stilyanidis: “Ege’de 12 Mil Benim Desteklediğim Bir Pozisyon”

3
0

Yeni Demokrasi Rodop Milletvekili Evripidis Stilianidis Gümülcine’de katıldığı radyo programında yaptığı açıklamada, Ege’deki kıyı bölgesinin 12 mile genişlemesini “Yunanistan’ın kılıfında bulunan ve gerektiğinde onu gerektiği gibi kullanacağı bir kağıt parçası” olarak nitelendirdi.

Eski Bakan Stilyanidis, “Ben bu (genişlemenin) yapılması görüşündeyim” açıklamasını yaptı ve daha ayrıntılı olarak şunları dile getirdi: “12 mil benim desteklediğim bir pozisyon. Yunanistan’a sahada defalarca askeri provokasyonlarla meydan okunduğunda, uluslararası hukukun aleyhine yaratılacak fiili durumların (olaylardan kaynaklanan s.s.) bunlara de jure tatbikatı (s.s.) ile karşılık vermesi gerektiğine inanıyorum. (Yasa gereği) kıyı bölgesini 12 mile uzatılması olasılığı gibi.”

Stilianidis’e göre, bu eylemle “sonuçta (Türkiye ile Yunanistan) bir diyalogda veya tahkime gittiğinde daha iyi bir sonuç elde edersiniz, ki bir noktada kaçınılmaz olarak oraya da götürüleceğiz.”

Evripidis Stilianidis, Yunanistan’ın Münhasır Ekonomik Bölgeleri’nin Mısır ve İtalya ile oylanmasına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Hükümet iki önemli adım kaydediyor ve oyluyor: Biri, Mısır ile kısmi anlaşmayla, Tayyip Erdoğan’ın Trablus hükümeti ile yaptığı yasadışı ve var olmayan anlaşmayı yok ediyor.

İkincisi, Yunanistan-İtalya arasında 77’deki eski bir anlaşmanın devamı olan, ancak bir Avrupa ülkesi ile Yunan MEB’inin Doğu ile sınırlandırılmasıyla ilgili gelecekte bir tartışma olduğunda terk edilemeyecek iki olguyu yaratıyor: adaların kıta sahanlığı ve MEB’e sahip olduğunu ve orta sınır çizgisi, iki komşu devlette sınırlandırma ölçütüdür. Bu iki adım çok çok önemlidir.

Bunlar iki adım ileriye doğrudur, ancak bütün adımlar değildir, çünkü çözülmesi gereken çok sayıda açık sorun var. Ancak komşunun kışkırtıcı tavrı karşısında akıllıca, sistematik ve diplomatik anlayışla hareket etmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz