Ana Sayfa Yunanistan Haber “Savunma Bakanlığı’ndaki Varlığınız İle Kendimizi Daha Da Güvende Hissediyoruz”

“Savunma Bakanlığı’ndaki Varlığınız İle Kendimizi Daha Da Güvende Hissediyoruz”

2
0

Yunanistan’ın yeni Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias ilk yurtdışı ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdi. Bakan Dendias’ı bu sabah Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul eden Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin caydırıcı gücünün güçlendirilmesinin hükümetin önceliği olduğunu söyledi.
Konuk Bakan Dendias’ı karşılama sırasında Nikos Hristodulidis, “Sizi Kıbrıs’ta (Güney) yeni sıfatınızla karşıladığım için, sizinle bir araya gelmekten her zaman büyük bir memnuniyet duyuyorum, dostum Niko” ifadelerini kullandı.
Nikos Hristodulidis şunları dile getirdi:

“Savunma Bakanı olarak, her ikimizin de Dışişleri Bakanı olduğumuz dönemlerdeki gibi, özellikle de şu anda mücadele etmemiz gereken tüm bu zorluklarla, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney), yalnızca bölgesel düzeyde değil, aynı zamanda daha geniş anlamda Avrupa düzeyinde ve Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı işgali vesilesiyle mükemmel bir şekilde birlikte çalışacağımızdan eminim.

Yunanistan ve Kıbrıs (Güney), bölgede istikrar ve güvenliğin temel direkleridir ve ikimiz de eylemlerimizle vermekte olduğumuz ana mesaj buydu ve bu şimdi de devam edecek. Sorunları herhangi saldırgan eylemlerin çözdüğünü zannetmiyoruz. Aksine sorun yaratırlar ve zamansız davranışlarımızla bu tür çözümlere inanmadığımızı kanıtlıyoruz.

Ancak Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin caydırıcı gücünün güçlendirilmesi ve ayrıca Savunma Bakanı ile de bir görüşmeniz olacak, kendi hükümetimizin önceliklerinden biridir ve aynı zamanda Türkiye’nin Kıbrıs’taki (Güney) davranışına karşı koyma ihtiyacından doğan bir şeydir.

Ancak daha genel olarak, bugün AB üyesi bir devlet olan Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti için, özellikle jeostratejik öneme sahip, terörizm, asimetrik tehditler ve daha pek çok tehditle karşı karşıya kaldığımız bir dönemde, ülkemizin caydırıcı gücünü güçlendirmek önemli. Ve bu çerçevede, işbirliğimizin mükemmel olacağına eminim ve Yunanistan’daki Savunma Bakanlığı’ndaki varlığınız ile kendimizi daha da güvende hissediyoruz.”

Sırasıyla söz alan Dendias ise şu ifadeleri kullandı: “Kıbrıs’ta (Güney) olmaktan her zaman mutluyum, bana ve Genelkurmay Başkanına sizinle görüşme fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Uzun bir işbirliği var, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) her zaman istikrar güçleri olarak, Uluslararası Hukuku, Deniz Hukuku ve Uluslararası ilişkilerin uygulanması için çabalıyor.

Meselelerin algısı bu, Ukrayna’da çok net bir şekilde görüldü ve egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlık ve BM Şartı’nın uygulanması ile ilgili konu gündeme geldiğinde her iki ülke de doğru tarafta bulunduk.
Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Savunma Bakanı mevkidaşım ile görüşeceğim için büyük bir zevk, eski meslektaşım olan Cumhuriyetin Dışişleri Bakanı ile yeniden görüşeceğim, ayrıca Ulusal Muhafızlara gidecek olmanın büyük onurunu yaşayacağım. Fikir alışverişinde bulunabilmek ve söyleyeceklerinizi dinleyebilmek benim için her zaman önemli bir fırsat, şimdi artık deneyiminiz çok büyük.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz