Ana Sayfa Yunanistan Haber Sarbanis: “ABD Yunanistan’a Güvenebilir, Türkiye’ye Değil, Türkler Kendi Çıkarlarını Düşünürler”

Sarbanis: “ABD Yunanistan’a Güvenebilir, Türkiye’ye Değil, Türkler Kendi Çıkarlarını Düşünürler”

2
0

ABD’de Yunan asıllı Demokrat Partili Milletvekili John Sarbanis, “ABD bölgede istikrarlı bir müttefik olduğu için Yunanistan’a güvenebilir. Türkler hep kendi çıkarlarını düşünürler, Erdoğan’ın üslubu ve karakteri bu” ifadelerini kullandı.

ABD’de Yunan asıllı Demokrat Partili Senatör Paul Sarbanis’in oğlu olan Milletvekili John Sarbanis, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Beyaz Saray ziyaretinden kısa bir süre önce Yunan Devlet Televizyonu ERT’ye yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın bölgede sağlam bir müttefik olduğunu iddia ederek Türkiye’nin kışkırtıcı davranışları olduğunu ileri sürdü. Sarbanis’in bu hareketinin, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılması konusunda engellemelere yönelik olduğu ifade ediliyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ABD ziyareti öncesinde Yunan Devlet Televizyonu ERT’ye konuşan Demokrat Milletvekili şu ifadeleri kullandı:

“Türkler Hep kendi çıkarlarını düşünürler, Erdoğan’ın üslubu ve karakteri bu.”

“ABD bölgede istikrarlı bir müttefik olduğu için Yunanistan’a güvenebilir. Uluslararası güvenlik için bu kritik kavşakta, Yunanistan’ın rolü yükseltiliyor. Bu noktada Yunanistan’ın güçlü bir müttefik olması çok önemli. Yunanistan’ın bu krizde arabulucu rolünü üstlendiğini ve uluslararası koalisyonun bir parçası olarak gerçek bir dayanışma gösterdiğini gördünüz. İnanılmaz, böyle zamanlarda Yunanistan gibi güvenilir müttefiklere güvenebilmemiz harika.

Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) ile ilgili meseleleri ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki son derece kışkırtıcı davranışlarını takip eden bizler, burada, Washington’da ve Kongre’de tüm meslektaşlarımızın bu eylemlerden ve bu davranışlardan haberdar olmalarını sağlamak için açıkça çaba sarf ediyoruz.

Türkiye’nin olumsuz davranışlarının görmezden gelinemeyeceği ve Türkiye ile yaptığımız her türlü ticarette çok dikkatli davranmamız gerektiğine dair Kongre’de giderek artan bir algı olduğunu düşünüyorum, çünkü Türkiye bunu defalarca göstermiştir. NATO içinde bir müttefik olması gerekiyordu, her zaman güvenebileceğimiz ve her zaman dayanabileceğimiz Yunanistan’ın aksine kritik anlarda ona güvenemeyiz. Gerçekten ihtiyacınız olduğunda Türkiye asla orada değildir. İşlemsel bir karakterle davranmaktadır. Türkler hep kendi çıkarlarını düşünürler, Erdoğan’ın üslubu ve karakteri bu.

F-16’lar konusunda Türkiye’nin bu anlaşmayı güvence altına almaya çalışmaya devam edeceğinden eminim, ancak Kongre’de size bu konuda çok fazla endişe olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya karşı güçlü bir direniş olduğunu söyleyebilirim.

Meslektaşlarımızı bu konuda eğitiyoruz, hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı’nın burada Kongre’deki endişeleri anlamasını sağlayacağız ve bunun bundan sonra sürece rehberlik edeceğini umuyoruz.

Yunanistan, altı hafta önce tahmin dahi edemeyeceğimiz şekillerde merkezi bir rol oynayacak. Avrupa’yı Rus gazından ve Rus yakıtından tamamen bağımsız olmaya zorlayan bir dinamik var ve bu yüzden bunu ciddiye almalıyız. İster LNG alanında sahip olduğu imkanlar olsun, ister çözümün bir parçası olarak değerlendirdiğimiz ve değerlendirdikleri çeşitli boru hatlarıyla Yunanistan’ın bunda çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz