Ana Sayfa Yunanistan Haber Sakellaropulu: “Türk Liderlerin Saldırgan Söylemleri Halklar Arasında Düşmanlık Yaratıyor”

Sakellaropulu: “Türk Liderlerin Saldırgan Söylemleri Halklar Arasında Düşmanlık Yaratıyor”

2
0

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, bu günlerde sık sık gündeme gelen Meis (Kastelorizo) adasını ziyaret etti. Ziyaretin bir gün öncesinde Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından alınan önlemler ve Yunan basınında çıkan haberlere göre, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropulu’yu adaya getirecek olan askeri helikopterin Türk hava kuvvetleri tarafından rahatsız edileceği beklentileri suya düştü. Çünkü böyle bir olay yaşanmadı.

Atina’dan uçakla Rodos’a geçen Sakelaropulu, buradan Chinook tipi askeri helikopterle Meis Adası’na indi. Cumhurbaşkanın iki ada arasında yaptığı bu kısa yolculuğa bir radar uçağı ve 4 F-16 savaş uçağı da eşlik etti.

Meis’te 2. Dünya Savaşı sırasında İtalyanların adadan ayrılmasının 77. yıldönümü törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Sakellaropulu, çeşitli etkinliklerde yer aldı.

Törende konuşma yapan Sakelaropulu, “zor ve tehlikeli bir dönem yaşadıklarını” belirterek, “Türk liderliğinin ülkelerine yönelik baskı ve saldırgan söylemlerinin arttığını” iddiasında bulundu. “Türkiye’nin, Yunanlı ve Türkler tarafından çok uzun yıllar boyunca inşa edilmiş iyi komşuluk ve barış içinde yaşama ortamını sabote ettiğini” öne süren Sakelaropulu, “Türk liderlerin saldırgan söylemleri halklar arasında engelleri yükseltiyor, şüphe ve düşmanlık yaratıyor, aralarındaki bağları sarsıyor.” diye konuştu. Sakelaropulu, Meis’in Yunanistan’ın hak talebinde “yüksek stratejik öneme sahip olduğunu” savunarak, “Adanın ahlaki öneme de sahip olduğunu ve takım adalarının doğu ucunda 5 bin yıl boyunca gelenek ve göreneklerini koruduğunu” söyledi.

Sakelaropulu, “Yunanistan’ın Türkiye ile diyaloğa uluslararası hukuk temelinde açık olduğunu ve kimseyi tehdit etmediğini” ileri sürerek, “Türkiye’nin Navtex’i yenilememesi doğru yönde bir adımdır. Hepimizin arzusu normallik ve sakinliğe geri dönmek olmalıdır.” diye konuştu.

Yunan medyasında, Sakellaropulu’nun Meis’e gitmesi “büyük sembolik önem taşıyan ziyaret” olarak değerlendirildi. Yunan kurmayların, Türk savaş uçaklarının, Sakellaropulu’nun Meis ve Karaada’ya gitmek için bineceği helikopteri “rahatsız edebileceklerinden” endişe duydukları ileri sürüldü.

Meis adası, 1947 Paris Antlaşması ile İtalyanlar tarafından Yunanistan’a bırakıldı. Aynı antlaşma çerçevesinde asayişi sağlayacak bir kolluk kuvveti hariç, bu adanın silah ve askerden arındırılmış olması gerekiyorsa da, Yunanistan 1974 ve özellikle 1980 sonrası, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesine dayanarak “meşru müdaafa” iddiasıyla adadaki askeri varlığını artırdı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz