Yunanistan basını, sabahtan akşama kadar varsa yoksa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’nin yükselişi “Yeni Osmanlıcılık Akımı” olarak adlandırıyor ve batılıların bir an önce Erdoğan’ı öyle veya böyle bir şekilde durdurmaları gerektiğini ileri sürüyor.
Yunan basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Doğu Akdeniz hem de Orta Doğu için, kritik bir dış politika meselesi olduğuna vurgu yapıyor, Batı ülkelerinin harekete geçmesi ve Ankara’nın uyguladığı “Yeni Osmanlıcılık Akımı” gücünü frenlemesi için harekete geçmeye davet ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın dış politikadaki eylemlerini etkin bir şekilde durdurmak için Batı tarafından dikkate alınması gerektiği ileri sürülüyor, “British Spectator” dergisinde İngiliz bir gazeteci tarafından “Neo-Osmanlı tehdidi” olarak bahsediliyor.
Yunan basını da bunu derleyerek, Yunanistan’ın çıkarları ve arzusu doğrultusunda süsledikten sonra Yunan kamuoyu ile paylaşıyor. Türkiye’nin istikrarlı yükselişinden çekinen Yunan kamuoyunu yatıştırmaya çalışıyor. Türkiye’nin ekonomik açıdan batmak üzere olduğunu, kısa zamanda Türkiye’de iç karışıklık beklendiğini, yeni ABD Başkanı Joe Beiden’ın Türkiye’yi durduracağını, Yunanistan ile birlikte Türkiye’ye karşı hareket edeceğini ve bunun için de Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önce Beyaz Saray ile derhal iletişime geçmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.
Yunan basını, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa arasında varılan işbirliği anlaşmalarının başlıca amacının, Ankara’nın bu yükselişine karşı bir “duvar” inşa etme isteklerini yansıttığı açıkça belirtiliyor.
Erdoğan’dan “güç projeksiyonu”
Yunan basını, Kuzey Suriye’de Esad rejimine karşı Türk askerlerinin varlığı Birleşik Arap Emirlikleri’ni rahatsız ettiğini, Ankara’nın Doğu Akdeniz ve Libya’daki eylemlerini “kışkırtıcı eylemler” açısından değerlendiriyor, Mısır ve Yunanistan için de rahatsız edici bir durumun söz konusu olduğunu ileri sürüyor. Türkiye’nin Dağlık Karabağ’daki rolünün ise Fransa ile aralarında tartışma konusu olduğuna vurgu yapılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu alanlarda uyguladığı hamlelerine yer verilen haber-yorumlarda, Türkiye’nin bölgede belirleyici bir güç konumuna gelmesi, Türkiye’nin Katar’la istikrarlı işbirliği ve Hamas ve Müslüman Kardeşler’e destek verdiğini ve bu desteğin birleştiğinde, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’da sorunlara neden olduğunu ve Dağlık Karabağ savaşına katılımının ise Paris yönetimini özellikle endişelendirdiği ifade ediliyor.
Son olarak İngiliz gazetecinin yazısına atıfta bulunan Yunanistan basını, Türkiye’nin sürekli artan güç gösterisinin Batılı güçleri “körleştirdiğini” söylüyor ve Ankara’nın sindirmeye dayalı taktiklerini kullanarak Türkiye’nin yükselişine “fren yaptırmaları” gerektiğini ileri sürüyor.