Bakanlara mektup gönderdiler, bu kitabın okullarda okutulmasını talep ediyorlar.
Avrupa ülkelerinde ve ağırlıklı olarak da Almanya’nın değişik bölgelerinde faliyet gösteren 30 “Pontus” derneği tarafından Yunanistan Milli Eğitim Bakanı Niki Kerameos ve Kültür Bakanı Lina Mendoni’ye yönelik gönderilen mektup Yunanistan’ın Münih Başkonsolosu Vasilis Goulousis’e tebliğ edildi.
Mektubun, Yunanistan’ın ileri sürdüğü ve resmi olarak da 2003 yılında tanıdığı “Küçük Asya Felaketi” (Anadolu’dan Mübadele ile göç eden Rumlar) 100. yıldönümü için değişik öneriler içerdiği belirtiliyor.
Mektupta, İlias Venezis’in 31328 sayılı kitabın (Amele Taburu) Yunanistan ve yurtdışındaki orta öğretim okullarının müfredatına dahil edilmesi talep ediliyor.
Mektupa vurgulandığı üzere, “öğretmenlerin ve öğrencilerin bu projeden ilham almaları ve özgün eserler yaratmaları önemli olacaktır” ifadeleri kullanılıyor.
Mektubun devamında şu ifadelere yer veriliyor:
“İçinde bulunduğumuz jeopolitik revizyonizm zamanlarında, İlias Venezis’in çalışmalarının temsili olduğunu düşündük. Küçük Asya, Pontus ve Trakya Helenizmi ve aslında onun acı dolu sonu Soykırım, sadece modern Yunanistan’ın değil, Avrupa’nın da kimliğini ve modern perspektifini şekillendiren etkili faktörlerdir.
Önerimizin amacı, genç kuşakta hoşgörüsüzlüğü besleyecek acı dolu bir anıyı hatırlamak değil, barbarlığın yorumlanmasını, siyasi ve sosyal reflekslerimizin diri kalması için sorumluluk beslemesini, barış ve insan hakları açısından ebedi bir sürekli mücadele ile sürdürmektir.”
Mektubu imzalayan kurum ve STK’lar:
Soykırımın uluslararasılaşması ve tanınması için Daimi OSEPE Komitesi.
Almanya’daki BM Gençlik Ağı (JungesONO-NETZWERKJUNONe.V.).
Teselya (Thessalya) Dernekleri Avrupa Federasyonu.
ARAEVO (ΑΡΑΕΥΩ – ARIYORUM) Gazetesi.
Dernekler:
Nürnberg, München, Dachau, Augsburg, Backnang, Maintal, Ludwigshafen, Aachen, Bielefeld, Bonn-Rhein-Sieg, Brüssel, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frechen, Hagen, Herten, Köln, Krefeld, Lüdenscheid, Neuss, Wuppertal.