“Miçotakis Tatar ile mutfakta ne pişirelim diye konuşuyor” diye yorumlar yapıldı.
Başbakan Miçotakis’in Cumhurbaşkanı Tatar ile ayaküstü sohbet etmesi Yunanistan’da değişik spekülasyonlara neden oldu. Yunanistan basını “Miçotakis Tatar ile mutfakta ne pişirelim diye konuşuyor” diye yorum yaparken, bu hareketin ciddi devlet politikasından uzak olduğu ileri sürüldü ve Başbakanın bu hareketi eleştirildi.
Bazı gazeteler ve köşe yazarları ise, “Miçotakis-Tatar mutfak diplomasisinde”, “Miçotakis ve Tatar otelin mutfağında konuştu” gibi yorumlar yaparken, Başbakan Miçotakis ise bu buluşma ve fotoğraf karesi hakkında, “Görümedik, yollarımız kesişti” yorumunu yaptı.
Bazı haber siteleri ise, “Birkaç kelimeyle, Türklerin tuzağına düşen ve Tatarlarla konuşan Kiriakos Miçotakis, esasen dolaylı olarak sahte devleti meşrulaştırdı!” haber yaptı.
Cumhurbaşkanı Tatar basın toplantısında söyledi:
“Ada’da sağlanacak muhtemel barış iki devletli çözümden geçer.”
Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar düzenlediği basın toplantısında, Ada’da sağlanacak muhtemel barışın iki devletli çözümden geçeceğini, böylece Doğu Akdeniz’de denge kurulacağını söyledi.
Brüksel’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Tatar, “Brüksel’den memnuniyetle ayrılıyorum.” dedi.
Tatar, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile aynı otelde konakladıklarını, karşılaşmalarında Miçotakis’in kendisine selam vermesi üzerine ayaküstü sohbet ettiklerini belirtti.
Miçotakis’e Ada’da 60 yıldır iki devletin kökleştiğini, hem barış hem Doğu Akdeniz’de olumlu yansımalar olacağı münasebetiyle federasyon yerine iki devletli çözümden yana olduklarını anlattığını dile getiren Tatar, Miçotakis’in ise kendisine “AB’de buna sıcak bakılmadığını” anımsattığını ifade etti.
Tatar, Kıbrıs’ta yapılacak bir anlaşmanın kalıcı olması için Ada’nın gerçeklerine göre yapılması gerektiğinin altını çizdi ve aksi halde durumun çatışmaya kadar gidebileceği uyarısında bulundu.”Kıbrıs, küçük bir adadır ama insanlar geçmişi unutmazlar, unutmayacaklardır. Bir anlaşma olacaksa mutlaka sağlam temellerde olması gerekmektedir.” diyen Tatar, şunları kaydetti:
“Eğer Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Yunanistan arasında dengenin de sağlanması için, mutlaka egemenlik temelinde olmalı. Yani Türk tarafındaki devlet egemen olmalı. Böylece hem Kıbrıs’ta barış ve huzur hem Doğu Akdeniz’de denge sağlanması ve korunmasıyla bu tür bir anlaşmanın sürdürülebilir olduğuna inanmaktayım.”