Ana Sayfa Yunanistan Haber Miçotakis Hükümeti Dedeağaç Bölgesine Kesenin Ağzını Açtı

Miçotakis Hükümeti Dedeağaç Bölgesine Kesenin Ağzını Açtı

1
0

“2. Doğu Makedonya-Trakya Forumu”nda konuşan Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Hristos Staikuras, Batı Trakya, Meriç (Evros) ve Dedeağaç’ın kalkınması amacıyla altyapı ve ulaşım alanlarında gerçekleştirilen girişimler hakkında bir sunum yaptı.

Bakan Hristos Staikuras konuşmasında “Aleksandrupolis (Dedeağaç), tedarik zinciri ve uluslararası ticaret için bir katalizör rolü üstleniyor” diye vurguladı.

Staikuras, Dedeağaç Limanı’nın jeostratejik konumuna değindi ve Bulgaristan ve Romanya ile çok modlu bir ulaşım koridorunun yanı sıra Ukrayna ürünlerinin taşınmasını amaçlayan başka bir dayanışma hattının da geliştirilmesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Hristos Staikuras Batı Trakya, Meriç ili ve Dedeağaç’ın kalkınması için Bakanlık tarafından üstlenilen sekiz girişimi ayrıntılı olarak sundu ve şunları ilgilendiriyor:

Dedeağaç Limanı’nın değerlendirilmesi,

– Türkiye ile Karayolu Bağlantısının İyileştirilmesi,

– Dedeağaç Doğu Çevre Yolu İnşaatı, (Liman ile karayolu ve demiryolu bağlantısı),

– Derbent Barajı Çalışması,

– Semadirek’te Ksiropotamos Gölü deposunun İnşaatı,

– TOEB Erithropotamos Sulama Şebekelerinin Değiştirilmesi ve Yeraltına Alınması,

– Beş (5) Emniyet Müdürlüğü Hizmet Lojman Binalarının Etüdü, İnşaatı, Finansmanı ve Teknik Yönetimi ve

– Dedeağaç Devlet Havaalanının iyileştirilmesi.

Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Hristos Staikuras şunları dile getirdi:

“Ülkemizin olumlu bir örnek ve oyuncu olarak konumunu güçlendirdiği iddiamızı kanıtlayabilmemiz için bu girişimleri kaliteli ve verimli bir şekilde iyi bir hızda “yürütme” yönünde güçlü bir iradeye sahibiz.

1. Dedeağaç Limanı

Yunan Hükümeti zamanla Dedeağaç limanının jeostratejik değerinin potansiyelini vurgulamaya ve kullanmaya çalıştı. Sonuç olarak, Avrupa Birliği Ulaştırma Bakanları Konseyi, limanı revize edilmiş Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı TEN-T’ye dahil etti.

“3. Deniz Koridoru” olarak bilinen Baltık Denizi – Karadeniz – Ege Denizi Avrupa Koridoru’nda yer alan ülkemiz, geleneksel olarak hiçbir bağlantı ve işbirliğinin bulunmadığı ülkelere daha da yakınlaşmaktadır.

Aynı zamanda, bu koridor aracılığıyla, Ukrayna ürünlerinin Dedeağaç limanına taşınması amacıyla başka bir dayanışma hattının geliştirilmesi olanağı da veriliyor. Sonuç olarak Dedeağaç tedarik zinciri ve uluslararası ticaret için katalizör rolü üstleniyor.

Bu hedefe ulaşma doğrultusunda:

  • Çok modlu bir ulaşım koridoru oluşturmak için Bulgaristan ve Romanya ile üçlü işbirliğini etkinleştiriyoruz.
  • Ocak 2024’te Avrupa finansman programı Connecting Europe Facility (CEF-II) Dedeağaç – Ormenio (Çirmen) demiryolu bağlantısının güçlendirilmesine yönelik bir teklif sunduk.

2. Dedeağaç Limanı

Pozitif gündem denilen alanlarda komşu ülkeyle iletişim kanalını açık tutuyoruz. Bu bağlamda, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, artan ticari trafiğe yönelik talebin karşılanması ve mevcut altyapının güçlendirilmesi ihtiyacının karşılanması amacıyla Kipi (Bahçeköy) – İpsala geçiş noktasında ikinci bir sınır karayolu köprüsünün inşası için Türkiye ile bir anlaşmayı uygulamaktadır.

3. Dedeağaç Doğu Çevre Yolu inşaatı, sözleşme bedeli 26 milyon Euro’nun üzerinde. 

Kamulaştırılan mülklerin işgal edilmesinin yanı sıra DEDDIE ve DEYAA ağlarının proje uygulama alanı dışına taşınması da beklemededir. Bu birikmiş işler nedeniyle projenin tamamlanmasının 2025 yılında olacağı tahmin ediliyor.

 

4. Yaklaşık 5 milyon Euro bütçeli Derio (Derbent) Barajı çalışması. 

İnşaatı, aşağıdakiler için hem yerel hem de bölgesel kalkınmaya önemli faydalar sağlayacaktır:

  • Didimotiho’dan (Dimetoka) Dedeağaç’a kadar yaklaşık 400.000 dönümlük önemli tarım arazilerinin sulanması.
  • Sel akışını kontrol ederek Dimetoka şehri de dahil olmak üzere barajın mansabındaki alanların taşkınlara karşı korunması.
  • Yerleşim yerlerine su temini ve kontrollü içme suyu kullanımı sayesinde halk sağlığının iyileştirilmesi.
  • Elektrik üretebilme yeteneği.

2 Şubat’ta İhale Komisyonu Teknik Tekliflerinin Değerlendirilmesi ve Derecelendirilmesi Tutanağı sunuldu. Bunu onaylayan kararın imzalanması bekleniyor. Daha sonra katılımcıların mali tekliflerinin açılması geliyor. Spesifik kararlara itiraz edilmediği sürece sözleşmenin 2024 yılının 2. yarısında imzalanması bekleniyor.

5. Samothraki’deki (Semadirek adası) Ksiropotamos Gölü kapalı havzasının yaklaşık 4 milyon euroluk bütçeyle inşaatı. 

Ksiropotamos’ta alüvyon ve sağanak yağmurun neden olduğu kazılar nedeniyle yatağın topografik verilerinin değiştiği Eylül 2017’deki felaket olayının ardından, orijinal çalışmanın bir modifikasyonu onaylandı. Projenin Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Suyun mevcut sulama ağına güvenli bir şekilde boşaltılabilmesi için vanalı deponun inşası ve çevre aydınlatması için ek finansman bulunması gerekmektedir. İlgili ek sürecin yaklaşık 1 yıl sürmesi bekleniyor.

6. Sulama Şebekelerinin Değiştirilmesi ve Yeraltına Alınması TOEB Erithropotamos, bütçe 9,5 milyon euro. Projenin inşasından TOEB üyesi yaklaşık 4.300 üreticiye önemli fayda sağlanacak. Projenin 2024 yılı Haziran ayı sonunda tamamlanması öngörülüyor. 

7. SDIT aracılığıyla Dedeağaç da dahil olmak üzere 5 Emniyet Müdürlüğü’nün Bina Konut Hizmetlerinin Etüdü, İnşaatı, Finansmanı ve Teknik Yönetimi. 

“Bina Altyapı SA” Yönetim Kurulu’nun 1 Şubat tarihli Kararı ile Geçici Yüklenici atandı. Söz konusu proje, 2 yılı inşaat dönemi ve takip eden 28 yılı işletme dönemi olmak üzere 30 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Dedeağaç Emniyet Müdürlüğü’ne ait binaların yer altı ve yer üstü alanlarının ve çevredeki altyapının toplam alanı 4.735 m2’dir. Anlaşmanın imzalanmasının 2024 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

8. Dedeağaç Devlet Havaalanının iyileştirilmesi

Havalimanı Batı Trakya Kombine Taşımacılığının dört ayağından biridir.

Konumu Dedeağaç’ın karayolu, demiryolu ve deniz ulaşımına komşudur.

Son beş (5) yıldır yılda ortalama 16.000 uçak hareketini yönetmekte ve yılda 180.000’den fazla yolcuya hizmet vermektedir.

Yunanistan’da operasyonel hükümet, askeriye, hastane veya yangınla mücadele uçuşlarına hizmet etmek için 20 dakika önceden bildirimde bulunarak 24 saat aktivasyona hazır olan tek havaalanıdır.

Örneğin 24 saat boyunca tüm NATO ülkelerinin ve Yunan Ordusunun hareketlerine ve operasyonel faaliyetlerine hizmet vermektedir.

Aynı zamanda İtfaiye Teşkilatının havadan orman yangın söndürme araçlarına da hizmet vermektedir.

Havaalanının operasyonel kapasitesinin tipik bir örneği, bölgedeki son dev yangında 32’den fazla hava ormanı yangın söndürme aracına hizmet vermesi, 140 mürettebat üyesi ve teknisyeni barındırması ve 7.500’den fazla uçak hareketini güvenli ve verimli bir şekilde, tarifeli ticari uçuşlarını ve diğer faaliyetlerini etkilemeden yönetmesidir.

Bizim amacımız ve halihazırda bu yönde ilerlediğimiz, Havaalanının daha da güçlendirilmesidir.

Bunlar yeni yönetimin başlangıcında üstlendiğimiz 8 siyasi girişimdir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz